Care este cel mai bun dezinfectant contra virușilor? - Doza de Sănătate
 

Care este cel mai bun dezinfectant contra virușilor?

Atunci când alegi un dezinfectant pentru a preveni infecțiile virale, este important să iei în considerare anumite proprietăți ale produsului. Acesta nu trebuie confundat cu un agent antibacterian. Îți vom explica tot ce trebuie să știi în acest articol.
Care este cel mai bun dezinfectant contra virușilor?

Ultima actualizare: 22 mai, 2020

Odată cu apariția pandemiei de coronavirus la nivel mondial, multe persoane au mers la farmacii și supermarketuri pentru a cumpăra geluri și alte produse dezinfectante. Cererea ridicată și oferta limitată au crescut considerabil prețurile acestor produse. Cu toate acestea, trebuie să ne întrebăm dacă alegem tipul potrivit de dezinfectant contra virușilor.

În prezent, există pe piață o mare varietate de geluri antibacteriene care oferă o metodă alternativă de igienizare atunci când nu există nicio modalitate de a ne spăla pe mâini cu apă și săpun. Însă, așa cum indică și numele său, gelul antibacterian are funcția de a elimina sau reduce dezvoltarea bacteriilor. Prin urmare, ținând cont de faptul că SARS-CoV-2 este un virus, este foarte posibil ca multe persoane să comită o greșeală atunci când aleg și folosesc aceste produse.

Care este cel mai bun dezinfectant contra virușilor? Ce aspecte ar trebui să luăm în considerare? Citește mai departe pentru a afla informații prețioase!

Care este cel mai bun dezinfectant contra virușilor?

Gel dezinfectant contra virușilor

Când vine vorba de prevenirea infecțiilor virale, trebuie să alegem un produs de dezinfectare a mâinilor cu proprietăți antivirale puternice.

Pe piață, există mai multe tipuri de geluri dezinfectante pentru mâini. Cu toate acestea, după apariția virusului COVID-19 în numeroase țări, acest produs a început să se epuizeze din stoc. Oamenii au cumpărat toate formele de dezinfectanți: de mâini, de suprafețe, de vase, pentru rufe, pentru băi, pentru tălpile pantofilor, etc. Chiar și prețurile de vânzare au ajuns la cifre astronomice.

Din păcate, mulți oameni nu își dau seama de faptul că nu toți dezinfectanții sunt eficienți împotriva virușilor. În plus, majoritatea gelurilor dezinfectante pentru mâini sunt antibacteriene și nu ajută la prevenirea infecției cu coronavirus. Așadar, atât gelurile convenționale, cât și cele parfumate și scumpe sunt, în realitate, ineficiente.

Așadar, ce dezinfectanți pentru mâini ar trebui să alegem?

Într-un interviu acordat ziarului spaniol La Vanguardia, specialistul în farmacie Mar Sieira, care este și fondatorul unei companii ce produce cosmetice, explică faptul că, în cazul coronavirusului, produsul folosit trebuie să aibă efect virucid. Gelul antibacterian ucide bacteriile sau le împiedică să se înmulțească în exces. Prin urmare, în cazul infecțiilor virale, acestea nu sunt deloc eficiente.

Pentru a inactiva virușii, cum ar fi COVID-19, trebuie să utilizăm geluri cu cel puțin 70% alcool, care au proprietăți virucide.

Pentru a fi eficient împotriva virușilor, gelul dezinfectant trebuie să conțină etanol. Etanolul are o activitate virucidă mai puternică și cu un spectru mai larg decât alte tipuri de alcooli, cum ar fi alcoolul propilic. Spectrul său de activitate virucidă este de 95%, dar ucide, în general, majoritatea virușilor relevanți din punct de vedere clinic.

Cum să alegem corect dezinfectantul contra coronavirusului?

Dacă vrei să previi infecțiile virale, îți recomandăm să acorzi câteva minute pentru a citi eticheta produsului. Verifică dacă, pe lângă faptul că este antibacterian, gelul dezinfectant pe care urmează să-l cumperi este și virucid. De asemenea, producătorul trebuie să specifice pe eticheta produsului numărul de înregistrare acordat de Agenția de Evaluare a Medicamentului, pentru a garanta calitatea acestuia.

Activitatea virucidă trebuie să fie, de asemenea, în conformitatea cu UNE EN 14476, iar acest aspect trebuie să fie specificat pe eticheta produsului. Dacă aceste informații nu există pe etichetă, este foarte probabil ca dezinfectantul să fie doar bactericid, nu și virucid.

Dezinfectanții de mâini sunt o opțiune de igienizare în absența apei și a săpunului

Spălatul pe mâini cu apă și săpun

Există numeroase dezinfectante utile pentru curățarea mâinilor atunci când nu ai acces la apă și săpun. Cu toate acestea, ori de câte ori este posibil, cea mai bună opțiune este spălatul temeinic pe mâini.

Conform informațiilor oferite de Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor, cea mai bună metodă de a preveni răspândirea infecției cu coronavirus și de a reduce riscul de îmbolnăvire este spălatul pe mâini cu apă și săpun. Dacă dintr-un anumit motiv acest lucru nu este posibil, atunci poți folosi dezinfectantul pentru mâini cu efect virucid.

Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că produsele dezinfectante nu omoară toate tipurile de germeni și nu sunt cea mai bună opțiune în cazul în care mâinile sunt foarte murdare. Însă folosirea formulei potrivite pentru fiecare caz (bactericide sau virucide) poate fi de ajutor.

Agențiile din întreaga lume, cum ar fi Food and Drug Administration (FDA), continuă să lucreze pentru a se asigura că dezinfectanții din supermarketuri și farmacii îndeplinesc standardele de calitate și siguranță.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.