Sucul de morcovi – 8 beneficii surprinzătoare

Știai că morcovii sunt un aliment ideal pentru a menține sănătatea cavității bucale? Un pahar de suc de morcovi oferă numeroase beneficii organismului uman.
Sucul de morcovi oferă numeroase beneficii uimitoare

Cu toții știm că morcovii reprezintă o sursă de sănătate pentru piele și ochi, dar această legumă oferă și numeroase alte beneficii. Consumat în mod regulat, sucul de morcovi ne permite să profităm de toate proprietățile nutritive ale morcovilor cruzi, care sunt superioare celor ale morcovilor fierți.

În articolul de azi te invităm să descoperi câteva beneficii surprinzătoare oferite de această băutură naturală delicioasă.

Morcovul, o legumă de milioane

Morcovii reprezintă una dintre cele mai consumate legume din lume. Pe lângă faptul că este delicios și versatil, acest aliment oferă numeroase proprietăți benefice pentru sănătatea organismului uman.

Sucul de morcovi oferă mai multe beneficii decât morcovii fierți

Diverse studii au demonstrat faptul că un morcov conține aproape 500 mg fitochimicale—o valoare mai mare decât orice alt aliment din lume. Dintre nutrienții din componența morcovilor, trei ies în evidență:

Beta-carotenul

Acest nutrient alcătuit din compuși solubili este responsabil de culoarea portocalie a morcovilor. Ficatul transformă beta-carotenul în vitamina A, iar acest pigment devine un antioxidant puternic atunci când se „conectează” cu molecule nocive. În urma acestei conversii, moleculele respective devin inofensive.

Vitamina A

Sucul de morcovi este foarte bogat în vitamina A

Pe lângă beta-caroten, o altă sursă de beneficii din componența morcovilor este vitamina A. Un singur pahar de suc de morcovi satisface aproape 700% din necesarul zilnic de vitamina A al unui adult. Acest nutrient protejează sănătatea ochilor și previne dezvoltarea bolilor degenerative, inclusiv a cancerului.

Mai mult, vitamina A susține creșterea oaselor și a dinților și reduce riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare. Această vitamină susține funcționarea corectă a celulelor, ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și reduce tensiunea arterială.

Alfa-carotenul

Alfa-carotenul este un antioxidant bogat în flavonoide. O cană de morcovi conține aproximativ 5,9 mg de alfa-caroten. Specialiștii sugerează că alfa-carotenul poate mări speranța de viață, previne dezvoltarea cancerului pulmonar și stimulează arderea grăsimilor.

Pentru a profita de beneficiile afla-carotenului, este indicat să consumi morcovi copți și asezonați cu sare.

Sucul de morcovi este o băutură bogată în nutrienți

Pe lângă beneficiile deja menționate, morcovii conțin numeroase alte vitamine și minerale, datorită cărora aceștia intră în categoria „super-legumelor”, recomandate atât copiilor și adulților (în mod special femeilor gravide), cât și persoanelor în vârstă. O cană de morcovi ne oferă următorii nutrienți:

 • Vitamina K
 • Vitamina C
 • Fibre
 • Potasiu
 • Vitamina B6
 • Mangan
 • Molibden
 • Vitamina B1 (tiamină)
 • Vitamina B3 (niacină)
 • Fosfor
 • Magneziu
 • Acid folic

Care sunt beneficiile pentru sănătate oferite de sucul de morcovi?

Pe lângă avantajele oferite de consumul de morcovi, dorim să-ți prezentăm și câteva motive pentru a include sucul de morcovi în dieta ta zilnică. Această băutură este benefică mai ales dacă este consumată pe stomacul gol.

Îmbunătățește sănătatea cavității bucale

Consumul unui singur morcov crud este suficient pentru a ne curăța dantura, dar și morcovii procesați oferă anumite beneficii. De pildă, aceștia fortifică dinții și gingiile, îmbunătățesc aprovizionarea cu sânge a acestor regiuni și previn lipirea bacteriilor de dantură.

Mai mult, deoarece morcovii sunt bogați în flavonoide, sucul de morcovi ne ajută să prevenim cariile și să protejăm smalțul dentar.

Stimulează pofta de mâncare

Sucul de morcovi te ajută să-ți ții sub control pofta de mâncare

S-a demonstrat că persoanele care se află în faza de recuperare în urma unei intervenții chirurgicale și cele care suferă de probleme digestive au o poftă de mâncare crescută după ce beau un pahar de suc de morcovi.

Sucul de morcovi este util și în cazul bebelușilor ai căror dinți au început să crească. Vârstnicii pot bea această băutură înainte de a servi terci de ovăz sau supă.

Tratează constipația

Morcovii sunt bogați în fibre ce pot mări calitatea materiilor fecale, reglând funcția intestinală. În plus, sucul preparat din această legumă poate ameliora problemele gastrice provocate de intoxicație și simptomele unor tulburări precum arsurile la stomac sau gastrita.

Are un efect diuretic

Această legumă portocalie este foarte bogată în apă, motiv pentru care este indicată celor care suferă de retenție de apă, edem sau tulburări renale. Un pahar de suc de morcovi băut pe stomacul gol poate topi pietrele la rinichi și facilita eliminarea acestora.

Calmează sistemul nervos

Printre altele, sucul de morcovi calmează sistemul nervos

Dacă ești pe cale să dai un examen dificil, să mergi la o întâlnire sau ai de susținut o prezentare importantă la locul de muncă, te sfătuim să bei puțin suc de morcovi.

Această băutură este utilă și în momentele în care te simți copleșit de stres sau ești epuizat. Sucul de morcovi conține fosfor și potasiu, nutrienți ce produc energie și au un efect revitalizant.

Protejează frumusețea

Puține alimente sunt la fel de utile ca morcovii dacă vrei să-ți fortifici unghiile sau să ai un păr mai lucios. Aceste beneficii pentru frumusețe se datorează conținutului de provitamina A al morcovilor, ce ajută organismul să remedieze degradarea celulară provocată de contaminare sau de substanțe chimice.

Mai mult, sucul de morcovi stimulează producția de sebum a scalpului.

Îmbunătățește calitatea laptelui matern

Vitamina A și beta-carotenul sunt doi nutrienți pe care gravidele și femeile care alăptează trebuie neapărat să le includă în dieta lor zilnică. Conform medicilor, ambii nutrienți îmbunătățesc calitatea laptelui matern și stimulează producția acestuia, astfel încât copilul să poată fi hrănit corespunzător.

Este benefic pentru ochi

Sucul de morcovi o să-ți protejeze ochii

Beta-carotenul are abilitatea de a preveni îmbătrânirea prematură. Deși nu este o băutură magică ce ne ajută să avem vedere 20/20 sau să percepem razele X, sucul de morcovi oferă protecție retinei și previne dezvoltarea cataractelor la persoanele în vârstă. Din acest motiv, consumul acestei băuturi este indicat celor care suferă de pierderea acuității vizuale și vedere crepusculară.

Pentru a prepara sucul de morcovi, nu ai nevoie decât de șase morcovi și de un pahar de apă. Decojește și taie morcovii în bucăți mici și procesează-i într-un robot de bucătărie împreună cu apa până când obții o băutură cremoasă. Poftă bună!