Cum se folosesc cuiele ruginite pentru a oferi fier plantelor
 

Cum se folosesc cuiele ruginite pentru a oferi fier plantelor

Aflați care sunt riscurile pentru plantele care au deficit de fier! Este adevărat că plantele pot fi ajutate de cuiele ruginite?
Cum se folosesc cuiele ruginite pentru a oferi fier plantelor

Ultima actualizare: 26 iunie, 2023

Dacă aveți o cantitate destul de mare de cuie ruginite acasă, nu ezitați să le folosiți pentru a oferi fier plantelor! Când încep să se degradeze și să elibereze oxid de fier, cuiele pot căpăta o nouă utilizare. Plantele au o mare capacitate de a prelua nutrienți din mediu. Cum se folosesc cuiele ruginite pentru a oferi fier plantelor?

De ce este fierul important pentru plante?

După cum ne explică experții, oxizii de fier sunt prezenți în mod natural în sol și sunt foarte importanți pentru dezvoltarea plantelor. Fierul îmbunătățește sinteza clorofilei în plante și permite un proces corect de fotosinteză.

Deși este ciudat că în sol apar deficiențe de fier, plantele de interior pot vedea niveluri scăzute ale acestui mineral, deoarece substratul rămâne același și este irigat cu apă de la robinet, care conține adesea mult calcar. Din acest motiv, nu se recomandă doar folosirea cuielor ruginite, ci și îndepărtarea și schimbarea continuă a pământului, pentru a garanta oxigenarea.

Deși toate plantele vor beneficia de utilizarea cuielor ruginite, cele care sunt considerate acidofile sunt cele mai avantajate. Acidofilele sunt plante care preferă solurile cu un pH acid.

Cum se folosesc cuiele ruginite pentru a oferi fier plantelor?

O alternativă este plasarea cuielor ruginite direct în substrat. Se poate face un „pat” îngropat sau se pot pune deasupra substratului. Totuși, acest lucru implică riscuri dacă aveți acasă copii mici sau animale de companie. Prin urmare, cel mai sigur mod de a profita de oxidul de fier din cuie și șuruburi este a face un amestec.

Materiale necesare

  • 1 recipient din plastic cu o capacitate de 1 litru
  • Cuie ruginite
  • 1 litru de apă

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Umpleți recipientul de plastic cu apă.
  2. Adăugați cuiele ruginite.
  3. Amestecați și așteptați 5 până la 6 zile.
  4. În fiecare zi, trebuie să amestecați pentru ca rugina să se desprindă.
  5. Puneți apa rezultată deoparte și reumpleți recipientul. Adăugați și mai multe cuie ruginite.
  6. Utilizați soluția obținută la nevoie.

Cum știți dacă plantele au nevoie de fier?

Plantele care au cel mai mult nevoie de fier sunt:

Alte plante pot avea deficiențe vizibile la nivelul frunzelor. Cel mai clar simptom este cunoscut sub numele de cloroză de fier. Frunzele își pierd culoarea verde, fiind decolorate sau galbene, potrivit unui studiu botanic.

Acest simptom este mult mai vizibil la lăstarii noi, deoarece cei vechi au obținut deja fierul necesar în timpul creșterii. Deși nu este o problemă pentru dezvoltarea plantei, există deficiențe nutriționale în substrat pe care este bine să le rezolvați la timp.

Cuiele ruginite pentru a oferi fier plantelor: chiar funcționează?

Unii spun că metoda cuielor ruginite nu funcționează deoarece, așa cum subliniază unii experți, adăugarea de acizi feroși prin irigare îi face să se transforme în forma lor insolubilă, îngreunând absorbția.

Cu toate acestea, în cultura populară, acest truc este foarte apreciat datorită rezultatelor dovedite. Mulți susțin că această îmbunătățire are loc, nu pentru că planta consumă fierul, ci pentru ca pH-ul substratului este echilibrat, permițând plantei să absoarbă fierul disponibil în mod natural.

Având în vedere cele două ipoteze, cel mai bine este să testați acasă ce se întâmplă atunci când puneți soluția în substratul plantelor. Dacă există simptome care nu dispar și verdele continuă să se îngălbenească, consultați un expert în grădinărit.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.