3 trucuri eficiente pentru a elimina ciupercile plantelor de interior
 

3 trucuri eficiente pentru a elimina ciupercile plantelor de interior

Dacă aveți plante în casă, este necesar să aveți grijă de ele chiar mai mult decât de cele din grădină. Spațiile închise sunt ideale pentru formarea ciupercilor.
3 trucuri eficiente pentru a elimina ciupercile plantelor de interior

Ultima actualizare: 12 aprilie, 2023

Pentru a elimina ciupercile plantelor de interior, trebuie să acționați de îndată ce observați modificări. Ce trebuie să faceți? În acest articol, vă vom împărtăși câteva sfaturi eficiente. Dar, înainte de a intra pe deplin în subiect, trebuie să știți care sunt ciupercile comune și ce semne indică prezența lor.

Ciuperci comune la plantele de interior

Plantele care cresc în interiorul casei dezvoltă ciuperci din cauza acumulării de umiditate în substrat. Încetul cu încetul, ciupercile acoperă frunzele, tulpinile și rădăcinile.

Este adevărat că unele plante de interior stau pe balcoane sau terase, dar altele stau în încăperi închise. Ciupercile duc la ofilirea sau moartea plantelor.

Ce ciuperci atacă plantele?

  • Botrytis sau mucegaiul cenușiu: este un mucegai păros și cenușiu, produs al frigului și al umidității excesive, care dăunează plantelor mai bătrâne.
  • Mucegaiul alb: este cunoscut sub denumirea de Sclerotinia spp. Deși nu este grav, arată faptul că planta nu primește nutrienții necesari.
  • Rugina: este o boală a plantelor tipică mediilor umede. Frunzele sunt gălbui, maro și chiar negre. În plus, pe spate prezintă umflături. Potrivit Programului de management integrat al dăunătorilor, deși plantele gazdă mor rar, aspectul lor este neplăcut.
  • Mucegaiul pufos: este ciuperca pe care frunzele o prezintă pe partea superioară. Universitatea din Illinois îl descrie ca niște pete albicioase, asemănătoare unei pulberi, care se răspândesc la tulpini tinere, fructe și flori, făcându-le să moară. Aceasta manta este formata din micelii și spori incolori, cu aspect făinos.
  • Fumagina: mucegaiul de funingine este o pulbere neagră care slăbește vegetația, atât în interior, cât și în exterior. Acesta împiedică trecerii luminii, ceea ce afectează fotosinteza.
Mucegai alb pe plante
Mucegaiul alb are un aspect distinctiv care îi permite să fie identificat rapid.

3 trucuri eficiente pentru a elimina ciupercile plantelor de interior

Cunoașterea acestor microorganisme facilitează detectarea și combaterea lor. Pentru a păstra plantele de interior fără ciuperci, puneți în practică recomandările de mai jos:

1. Pulverizați fungicide naturale

Remediile naturiste sunt avantajoase atât pentru plantă, cât și pentru utilizatori. Prin folosirea acestor produse, nu vă expuneți la mirosurile chimice și la posibilele reacții adverse.

Unele studii privind activitatea antifungică a extractelor naturale, precum cele din revista Sabre, evidențiază faptul că Melissa officinalis inhibă dezvoltarea ciupercii Aspergillus flavus.

Advances in Renewable Energies and Environment a dezvăluit într-un articol eficacitatea produselor alternative împotriva ciupercilor de pe plante. Laptele, ghimbirul și menta sunt alegeri eficiente. Alte fungicide naturale eficiente sunt următoarele:

Soluție cu usturoi

Usturoiul pudră sau zdrobit și pus într-un litru de apă combate mucegaiul plantelor. Polibotánica explică faptul că alicina din usturoi are proprietăți antimicrobiene și antifungice.

Institutul Național de Tehnologie Agricolă din Argentina susține faptul că usturoiul este un repelent cu proprietăți antifungice, ideal pentru combaterea ciupercilor de pe plante.

Oțet cu apă

Potrivit publicației Postharvest Biology and Technology, oțetul de bambus este eficient în controlul mucegaiului cenușiu. Deși experimentul a fost realizat pe afini, remediul funcționează și la speciile ornamentale.

Jurnalul Internațional de Științe Moleculare a investigat eficacitatea oțetului de lemn împotriva ciupercii Botrytis cinerea. Aplicarea acidului piroligneos inhibă înmulțirea ciupercilor, această substanță protejând plantele de atacurile fungice.

Oțetul duce la modificarea pH-ului microorganismelor. Folosiți cel puțin 3 linguri de oțet la 1 litru de apă.

Bicarbonat de sodiu

Combinați o lingură de bicarbonat de sodiu cu 250 ml de apă și pulverizați soluția pe frunze. Jurnalul Mexican de Științe Agricole a analizat eficacitatea bicarbonatului de sodiu ca fungicid. Această substanță a fosta mestecată cu fosfit de potasiu și a ajutat la eliminarea mucegaiului.

2. Îndepărtați frunzele bolnave

Tăierea frunzelor bolnave este cel mai rapid mod de a menține plantele sănătoase. Tăiați părțile infectate și aruncați-le. Amintiți-vă să dezinfectați instrumentul înainte și după ce îl utilizați și să folosiți mănuși.

3. Schimbați ghiveciul

Mutarea plantei într-un alt ghiveci este o opțiune excelentă. Folosiți pământ nou.

Înainte de plantare, curățați bine planta, de la frunze până la rădăcini. Pulverizați fungicid la baza vasului, pentru ca sporii de mucegai să nu se răspândească din nou.

Cum se pot elimina ciupercile plantelor din ghiveci
În substrat cresc și ciuperci, ceea ce vă poate obliga să schimbați ghiveciul.

Ce să faceți după eliminarea ciupercilor de pe plantele de interior?

Odată ce ați terminat de dezinfectat planta, puneți-o într-o zonă în care primește suficientă ventilație și lumină; ambele condiții o vor ajuta să crească. Asigurați-vă că în acest spațiu nu există alte plante.

Verificați dacă vasul drenează apa în mod corespunzător. Udați planta dimineața, pentru că noaptea pământul se usucă mai greu. Urmând toate aceste recomandări, veți ține la distanță și elimina ciupercile plantelor de interior!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.