Cultivarea florii de lotus acasă
 

Cultivarea florii de lotus acasă

Există plante care înfloresc în condiții nefavorabile. Este cazul florii de lotus, specie care se dezvoltă chiar și în mijlocul noroiului. Cum înfloresc lotușii acasă?
Cultivarea florii de lotus acasă
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 20 martie, 2023

Cultivarea florii de lotus acasă nu este o mare provocare. Această plantă, aparținând familiei Nelumbonaceae, se remarcă prin rezistența ei. Cultivarea într-un acvariu, cu toată atenția pe care o merită, este o sarcină ușoară.

Lotusul este important în diferite culturi și religii, precum hinduismul și budismul. În general, este asociat cu lumina, puritatea și renașterea. Simbolismul variază în funcție de culoarea petalelor. Ceea ce este invariabil este interesul iubitorilor de plante de interior pentru floarea de lotus.

Cum să creșteți floarea de lotus? De ce anume aveți nevoie pentru ca lotusul să poate supraviețui într-un acvariu? Toate acestea și multe altele le vom dezvălui mai jos!

Atributele florii de lotus, o plantă care poate crește cu succes acasă

Biblioteca Virtuală de Sănătate indică faptul că denumirea de lotus este folosită și pentru nufăr, datorită asemănării dintre cele două specii. Lotusul  crește în mlaștini, lagune și iazuri. Are tulpini lungi, frunze de diverse forme și flori într-o gamă largă de culori.

Floarea albă de lotus este sinonim pentru puritate și perfecțiune spirituală, albastrul reprezintă cunoașterea, rozul reprezintă divinitatea, iar roșul are legătură cu dragostea.

Există două tipuri de Nelumbo: nucifera sau lotus asiatic și lutea sau lotus american. Ambele specii pot fi crescute acasă, fără prea multă experiență în grădinărit.

Floare de lotus albă
Nelumbo lutea

Cultivarea florii de lotus acasă

Nelumbonaceae crește fără probleme în iazuri și înflorește la sfârșitul primăverii. Nu necesită udare, dar trebuie să primească apă caldă, mai ales pe timpul iernii.

Pentru cultivarea florii de lotus acasă, urmați instrucțiunile de mai jos:

  1. Înmuiați semințele: înmuiați semințele în apă caldă timp de câteva zile, până când începe germinarea. Este important ca apa să nu aibă clor și să o înlocuiți zilnic. Procesul decurge  bine dacă observați că semințele își dublează dimensiunea după prima schimbare a apei.
  2. Transferați lăstarii într-un recipient adecvat: la aproximativ 15 centimetri, mutați lăstarii într-un recipient ce oferă spațiu adecvat pentru dezvoltare, atât pe înălțime, cât și pe lățime.
  3. Adăugați pământ: adăugați cel puțin 20 de centimetri de pământ în recipient, apăsând ușor stratul superior.
  4. Puneți lotușii în iaz: dacă aveți un iaz de mică adâncime cu apa la temperatura de 21 °C, introduceți recipientul pentru ca plantele să crească în voie. Când tulpinile sunt puternice, puteți muta plantele direct în iaz, fără ghiveci.

Floarea de lotus poate fi cultivată și dintr-un rizom. Rizomii se vând în magazinele specializate și se lasă la înmuiat până la germinare.

Cultivarea florii de lotus acasă în acvariu

Dacă puneți lăstarii într-un acvariu, aceștia vor crește rapid. Tropical Fish Hobbyist Magazine propune ca înălțimea maximă a plantei să fie limitată de nivelul apei. Îndepărtați de la suprafață frunzele vechi. Acestea ar putea bloca trecerea luminii.

Iată ce trebuie să faceți pentru cultivarea florii de lotus în acvariu:

  • Fertilizați fără turbă: baza interioară a rezervorului trebuie să conțină îngrășământ fără turbă.
  • Asigurați lumină naturală: puneți acvariul lângă o fereastră, astfel încât în fiecare zi plantele să aibă lumină solară.
  • Protejați acvariul de frig: nu lăsați temperatura apei să scadă sub 21 °C, deoarece frigul ar putea distruge planta.
  • Schimbați apa în mod constant: înlocuiți lichidul frecvent pentru a preveni apariția de paraziți sau dăunători precum melcii.
  • Alegeți soiul în funcție de dimensiunea acvariului: cultivarea în acvariu necesită ca soiul de lotus să fie mic.
Cultivarea florii de lotus în acvariu
Nelumbo nucifera

Ce beneficii oferă această plantă?

Din punct de vedere spiritual, cultivarea florii de lotus acasă este asociată cu armonia. De fapt, planta este legată de filosofia feng shui.

Alte beneficii ale lotusului au de-a face cu medicina. Infuziile pot ameliora afecțiunile stomacale și urinare și bolile pielii. Cu toate acestea, înainte de a consuma preparatul, ceea ce trebuie să faceți este să consultați medicul. Unele studii științifice, precum cel publicat de Technology and Health Care, vorbesc despre efectul frunzei de lotus împotriva microorganismelor care provoacă afecțiuni în cavitatea bucală.

De asemenea, revista Moléculas subliniază faptul că frunzele de lotus au proprietăți antioxidante. De ce să nu creșteți o floare de lotus acasă?!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.