Planta pasărea paradisului: caracteristici și îngrijire
Planta pasărea paradisului este numele popular pentru specia Strelitzia reginae. Numele său provine din latinescul reginae, care înseamnă „regină”. Este o plantă cu o floare exotică frumoasă cu tonuri portocalii, albăstrui și violete, care seamănă cu o pasăre.
Este originară din Africa de Sud și s-a răspândit în diferite zone, deoarece se adaptează la climatele tropicale și subtropicale. Este populară în țări precum Columbia, Costa Rica, Mexic, Ecuador, Venezuela și Guatemala și pe coastele mediteraneene. Alături de orhidee, heliconia și anthurium, este una dintre cele mai populare plante tropicale.
Produce flori pe tot parcursul anului, mai ales în cele mai fierbinți luni de vară. De asemenea, are o viață lungă. Pentru că provine dintr-un climat tropical, necesită o temperatură optimă apropiată de 25 de grade Celsius și un minim de 10 grade Celsius. Are nevoie de o umiditate apropiată de 70% și poate atinge o înălțime de până la 2 metri.
Planta pasărea paradisului: caracteristici
Planta pasărea paradisului, cunoscută și sub denumirea de floarea păsării sau planta pasăre de foc, este un tufiș impunător care poate atinge o înălțime de până la 2 metri. Are o tulpină lungă, din care ies frunze cu păstăi alungite de culoare verde strălucitor. La capătul tulpinii se află o țepușă din care ies flori cu trei sepale roșiatice-portocalii și câteva petale albastru-violet.
Florile rămân proaspete și frumoase pentru o perioadă lungă de timp în vaze. Acestea rezistă până la 18 zile, fiind foarte dorite pentru aranjamente. Frumusețea lor oferă o notă exotică și tropicală mediului.
Datorită înălțimii lor, se pretează pentru aranjamente florale mari și impunătoare, care conferă eleganță. De obicei, nu emit mirosuri puternice, spre deosebire de alte specii, precum crinii.
Pasărea paradisului are un nectar dulce care atrage păsările și insectele, cum ar fi pasărea colibri și fluturii.
Planta pasărea paradisului: cultivare și îngrijire
Planta pasărea paradisului este foarte rezistentă. Prin urmare, crește bine în zonele de coastă cu vânturi puternice. Cu toate acestea, necesită îngrijire specială pentru a fi sănătoasă și pentru a avea o creștere optimă.
1. Lăsați-o să primească lumina soarelui
Strelitzia reginae, fiind o plantă tropicală, are nevoie de lumina soarelui timp de cel puțin 4 ore pe zi. Cu toate acestea, este important să aibă umbră în cele mai călduroase luni ale verii.
În cazul în care temperatura scade sub 10 grade Celsius, este mai bine să o țineți în casă.
2. Plantați-o într-un sol potrivit
Un articol din revista Ciencias Naturales y Agropecuarias subliniază faptul că plantele care cresc în soluri cu un pH moderat acid și bogate în calciu, magneziu și potasiu au un număr mai mare de flori și rezistă în vază mai mult timp.
De asemenea, pasărea paradisului necesită un drenaj bun.
3. Tundeți-o regulat
Pasărea paradisului nu necesită tăiere excesivă. Cu toate acestea, este important ca atunci când floarea se ofilește, să eliminați părțile moarte, maronii sau ofilite, pentru a o ajuta să se regenereze.
4. Alegeți dimensiunea potrivită a ghiveciului
Pasărea paradisului poate fi plantată în ghiveci. Are rădăcini puternice și o creștere accelerată. Prin urmare, este necesar să o transplantați o dată pe an.
Trebuie să vă asigurați că ghiveciul este mare ca să se dezvolte bine. Atât timp cât are condiții de temperatură potrivite, planta poate fi amplasată în interior și exterior.
5. Fertilizați-o frecvent
Pasărea paradisului răspunde bine la îngrășămintele cu gunoi de grajd sau compostul de casă. Folosiți fertilizatori la fiecare 20 de zile, pentru că planta apreciază materia organică.
6. Udați-o cu grijă
Una dintre cele mai frecvente greșeli este udarea excesivă. Acest lucru face ca rădăcinile să putrezească.
Trebuie să păstrați solul umed în mod uniform și să aveți grijă să nu se formeze bălți. În sezonul de iarnă, o puteți uda de două ori pe săptămână. Vara, udați-o de patru ori pe săptămână.
Sfaturi pentru înmulțirea plantei pasărea paradisului
Cumpărați butași sau puieți deja dezvoltați. Dacă folosiți semințe, va trebui să așteptați mult timp pentru ca planta să crească și să înflorească. Potrivit unui articol publicat în revista Agro Productivity, această plantă se poate reproduce prin două metode: sexual și asexual. Înmulțirea se face prin semințe sau prin lăstari care se nasc din planta mamă.
Prin lăstari
Trebuie să scoateți planta din ghiveci, având grijă să nu deteriorați rădăcinile. Folosi o spatulă ca ajutor. Separați cu grijă lăstarii cu mâinile. Identificați mugurii care se formează pe părțile laterale ale tulpinii principale.
Apoi, trebuie să descurcați rădăcinile. În acest proces, aveți grijă să nu le deteriorați. Folosește un cuțit. Puieții plantei se dezvoltă separat de mamă, așa că acest proces nu este complicat.
Prin semințe
Semințele sunt puțin ascunse. Pentru a le găsi, trebuie să căutați un bulgăre verde deschis care se formează pe tulpină. Explorați florile până găsiți o păstaie plină de semințe. Așteptați până când aceasta se deschide în mod natural. Când se deschide, veți găsi mai multe semințe negre înconjurate de un strat portocaliu. Scoateți-le și lăsați-le să se usuce aproximativ 5 zile.
Plantați aproximativ 3 semințe într-un ghiveci cu pământ fertilizat și cu un drenaj bun. Udați-le cu moderație și lăsați soarele să ajungă la ghiveci. 3 – 4 luni mai târziu, veți vedea mugurii frumoasei păsări a paradisului.
Acesta este un proces care necesită multă răbdare, deoarece nu toate semințele prosperă în pământ. De asemenea, creșterea plantei poate dura câțiva ani.
Fapt amuzant despre pasărea paradisului
Acum știți totul despre îngrijirea păsării paradisului. Planta originară din Noua Guinee a fost numită după o regină. După ce a fost introdusă în Marea Britanie în 1772, Sir Joseph Banks a numit planta exotică Strelitzia după Regina Charlotte, ducesa de Mecklenburg-Strelitz, care era soția regelui George al III-lea. Știați asta?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Coombs, G., & Peter, C. I. (2009). Do floral traits of Strelitzia reginae limit nectar theft by sunbirds?. South African Journal of Botany, 75(4), 751-756. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0254629909002634.
- Criley, R. A., & Halevy, A. H. (2019). Strelitzia reginae. In CRC Handbook of Flowering. 396-402. https://www.taylorfrancis.com/chapters/edit/10.1201/9781351072564-54/strelitzia-reginae-richard-criley-abraham-halevy.
- Kronestedt-Robards, Eva & Greger, Maria & Robards, Anthony. (2006). The nectar of Strelitzia reginae flowers. Physiologia Plantarum, 77, 341 – 346. https://www.researchgate.net/publication/230084722_The_nectar_of_Strelitzia_reginae_flowers.
- Navarrete Valencia, A. L., Ramirez Guerrero, L. G., Sanchez Monteon, A. L., & Alejo Santiago, G. (2015). Vida Postcosecha De Inflorescencias De Ave Del Paraíso (Strelitzia Reginae Aiton) En Nayarit, México. Revista de Ciencias Naturales y Agropecuarias. http://dspace.uan.mx:8080/xmlui/handle/123456789/525.
- Paiva, P., Paiva, R., Pasqual, M., & Paiva, L. V. (2004). In vitro stablisment of strelitzia (Strelitzia reginae Banks.). Ciência e Agrotecnologia, 28, 1031-1037. https://www.scielo.br/j/cagro/a/Qg4wtXWphmCfYkG4hBMQV7w/abstract/?lang=en.
- Ramírez, L., García, E., Navarrete, A., García, C., & Arévalo, L. (2017). Ave del Paraiso (Strelitzia reginae Ait.) aspectos fundamentales para su producción comercial. AGROProductividad, 10(3). https://go.gale.com/ps/i.do?p=IFME&u=googlescholar&id=GALE|A534318862&v=2.1&it=r&sid=IFME&asid=682ba773#.
- Sane, A., Sujatha, S., Shilpa, K., Laxman, R. H., & Shivashankara, K. S. (2020). Growth, yield, physiological and biochemical traits of different accessions of bird of paradise (Strelitzia reginae L.). Industrial Crops and Products, 151, 112477. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0926669020303939.