Coroana lui Iisus: sfaturi de îngrijire pentru ca planta să înflorească tot anul
 

Coroana lui Iisus: sfaturi de îngrijire pentru ca planta să înflorească tot anul

De câte ori trebuie udată coroana lui Iisus? Ce fel de îngrășământ aduce beneficii acestei plante? Alături de alți factori, îngrijirea pe care o primește este crucială pentru înflorire.
Coroana lui Iisus: sfaturi de îngrijire pentru ca planta să înflorească tot anul
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 14 ianuarie, 2024

Coroana lui Iisus este o plantă care iese în evidență și în afara Postului Mare. Planta are o mare simbolistică în religie. Legenda spune că a fost folosită pentru confecționarea coroanei purtate de Iisus în timpul răstignirii.

Frumusețea florilor sale, simplitatea cultivării și valoarea ornamentală fac ca această plantă să fie ideală în grădini și pe balcoane. Pentru a înflori tot anul, trebuie să țineți cont de anumite aspecte legate de îngrijire.

Coroana lui Iisus: caracteristicile plantei

Cunoscută și sub denumirea de „coroană de spini”, această plantă preferă versanții si ravenele. Crește bine și pe balcoane, atât timp cât primește lumină naturală.

Denumirea științifică a plantei este Euphorbia milii și aparține familiei Euphorbiaceae. Florile apar pe tot parcursul anului, fiind roșu intens sau roz. Frunzele sunt ovale. Specia a apărut în Madagascar și depășește uneori 1 metru.

Platforma Miraflores vorbește despre valoarea medicinală a coroanei lui Iisus. Planta este folosită în fitoterapie pentru a ajuta la tratarea disconfortului intestinal, diareii și durerilor de stomac.

Unele studii științifice au dovedit efectul analgezic și sedativ al extractelor din coroana lui Iisus. Dincolo de antioxidanți, se presupune că cele mai active componente din punct de vedere medicinal sunt diterpenoizii și triterpenoizii.

Flori ale plantei coroana lui Iisus
Euphorbia milii este capabilă să înflorească pe tot parcursul anului.

Coroana lui Iisus: sfaturi de îngrijire pentru ca planta să înflorească tot anul

În general, tufa are nevoie de sol sănătos pentru a se dezvolta. Nu necesită o atenție sporită, dar necesită anumite condiții pentru o înflorire optimă.

Protecție contra frigului

Originea tropicală a coroanei de spini înseamnă că preferă temperaturi de până la 35 °C. Nu tolerează frigul și este posibil ca iarna să-și piardă frunzele.

Lumină naturală

Când este cultivată ca plantă de interior, această specie va „cere” razele soarelui timp de cel puțin 3 ore în fiecare zi. Puneți-o lângă o fereastră sau într-un punct în care ajunge radiația solară.

Rețineți că, dacă decideți să o mutați într-o zonă exterioară, este posibil ca unele frunze să aibă arsuri deoarece nu sunt obișnuite cu soarele constant. În câteva zile, coroana de spini se obișnuiește cu noua locație.

Posibile infecții și dăunători

Dacă frunzele de Euphorbia milii devin galbene, solul poate să nu fie potrivit sau pot avea nevoie de mai multă apă. Atunci când tulpinile devin maro, planta este infectată cu ciuperci.

În primul scenariu, schimbați și hrăniți pământul. În a doua situație, eliminați părțile deteriorate și aplicați remedii precum uleiul de neem. Potrivit unui articol din revista Vinculando, componentele chimice ale acestui ulei inhibă sau întrerup proliferarea pupelor, larvelor și ouălor.

Lipsa luminii sau frigul excesiv sunt alți factori care împiedică înflorirea continuă. În plus, dăunătorii provoacă ofilirea prematură și deformările. Unii dintre acești dăunători, enumerați de Tropical Nature, sunt:

  • Thysanoptera
  • Afidele
  • Dactylopius coccus

Udare și fertilizare

Universitatea din Carolina de Nord susține că această plante are nevoie de soluri uscate sau cu umiditate medie, cu drenaj adecvat. Semnalul pentru irigarea plantei este uscarea părții superioare a solului. Nu inundați rădăcinile. Iarna, udați solul la distanță de plantă.

Când planta este în ghiveci, faceți găuri în recipient pentru a asigura scurgerea apei. Dacă aveți o farfurie sub ghiveci, goliți-o după 15 minute pentru a nu reabsorbi apa.

În ceea ce privește îngrășământul, o cantitate moderată contribuie la înflorirea coroanei lui Iisus. Îngrășămintele pentru suculente ajută coroana de spini să înflorească tot anul, mai ales dacă le dizolvați în apă și vă asigurați că nu conțin bor.

Compost pentru coroana lui Iisus
Folosiți îngrășăminte de origine naturală care au o concentrație scăzută de bor.

Tunderea

Tunderea se folosește pentru a controla creșterea. Vara este anotimpul potrivit pentru a tăia ramurile foarte lungi, iar toamna pentru a îndepărta părțile ofilite.

Reproducere prin butași

Deși reproducerea prin semințe este eficientă, coroana lui Iisus este adesea înmulțită prin butași. Metoda se bazează pe tăierea unei ramuri și plantarea acesteia într-o combinație de 50% de vermiculit și perlit.

Nu uitați să purtați mănuși de grădinărit. Nu atingeți spinii sau seva plantei.

Atenție: puneți coroana lui Iisus într-un loc sigur

O ultimă recomandare în ceea ce privește îngrijirea plantei este să aveți un spațiu sigur pentru aceasta și pentru locuitorii casei, inclusiv animalele de companie. Țepii conțin un lichid toxic pentru ochi și piele.

Spitalul de Copii din Queensland oferă un protocol în caz de contact cu seva. Acesta constă în clătirea zonei afectate cu apă din abundență timp de 15 minute și solicitarea asistenței medicale.

Copiii și animalele pot fi atrași de culoarea plantei. Dacă aveți coroana de spini pe terasă sau în grădină, aceasta trebuie să fie mărginită de roci ornamentale pentru a preveni apropierea. Dacă o plantați în ghivece, puneți-l într-un punct care îngreunează contactul direct.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.