7 sfaturi pentru creșterea ienuperilor
 

7 sfaturi pentru creșterea ienuperilor

Ienupărul este o specie care prosperă în orice sol. Cu toate acestea, necesită o atenție deosebită în timpul plantării și în timpul dezvoltării.
7 sfaturi pentru creșterea ienuperilor

Ultima actualizare: 19 ianuarie, 2023

Creșterea ienuperilor a devenit populară deoarece fructele acestor plante sunt folosite ca ingredient în prepararea ginului. În plus, ienuperii sunt ușor de cultivat, au un aspect decorativ și au proprietăți medicinale.

Ienupărul este asemănător cu chiparosul și nu necesită tăieri speciale pentru a avea o formă frumoasă. Dă o notă sălbatică grădinilor și poate fi un cuib ideal pentru păsări.

Caracteristicile culturii de ienupăr

O investigație prezentată la Congresul Ibero-American de Biogeografie indică faptul că ienupărul comun, aparținând speciei Juniperus communis L., cuprinde mai multe subspecii sau varietăți, diferențiate de forma coroanei: ovală, alungită sau circulară.

Arbustul de origine europeana măsoară de la 1 la 2 metri. Frunzele sale perene arată că niște ace. Fructele albastre pe care le produce sunt utile în prepararea băuturilor amare cu note dulci.

Planta este dioică, adică există un mascul și o femelă. Plantele feminine înfloresc primăvara. Condiția pentru obținerea unei culturi sănătoase este plantarea ambelor sexe, întrucât plantele masculine furnizează polenul plantelor feminine.

Ienupărul tolerează orice climă și sol. Crește fără probleme în zonele urbane.

Creșterea ienuperilor pentru fabricarea de gin
Ienupărul este popular pentru prepararea ginului, căruia îi oferă o aromă deosebită.

Beneficiile cultivării ienupărului

Această plantă are proprietăți medicinale. IQB Medciclopedia precizează faptul că ienupărul este adesea folosit în remedii naturale împotriva cistitei, pietrelor la rinichi și uretritei. La nivel topic, este asociat cu tratamentul pentru artrită, dureri musculare și micoze.

Fructul ienupărului conține vitamina C, monoterpene și antioxidanți. De asemenea, acționează ca diuretic și antiseptic. Totuși, nu trebuie consumat fără acordul medicului.

În domeniul culinar, ienupărul funcționează ca agent de aromatizare pentru sosuri și carne. Calitățile ornamentale ale ramurilor se remarcă în înfrumusețarea grădinilor. Lemnul este folosit pentru a construi cutii decorative.

7 sfaturi pentru creșterea ienuperilor

Pentru a avea o cultură prosperă de ienupăr, solul trebuie să fie bine drenat.

1. Plantați fără a lăsa în urmă pungi de aer

Ca și în cazul altor conifere, ienuperii se plantează toamna. Acesta este anotimpul care favorizează dezvoltarea arbuștilor.

Săpați o groapă adâncă și introduceți planta. Același pământ pe care l-ați îndepărtat prin săpare este cel pe care îl veți folosi pentru a umple înapoi groapa. Călcați pământul pentru a elimina orice buzunar de aer. La final, udați planta și, dacă este necesar, puneți puțin pământ în plus.

2. Verificați solul

Ienupărul preferă solurile calcaroase, al căror pH este mai mare de 7. Cultura nu trebuie udată în exces, mai ales dacă solul este argilos.

Ienuperii tind să crească lent, dar îngrășămintele și suplimentele cu magneziu ajută dezvoltarea. În plus, împiedică frunzele să-și schimbe nuanța verde într-una opacă.

3. Fertilizați

Îngrășămintele granulare care conțin fosfor, azot și potasiu favorizează dezvoltarea plantelor. Cantitatea sugerată variază între 100 și 200 grame o dată pe lună până la sosirea iernii. Compostul se aplică în jurul tulpinilor.

4. Faceți butași pentru reproducere

Reproducerea speciei Juniperus communis L. se face prin butaşi. Tăiați tulpini de aproximativ 10 centimetri sau mai puțin, înmuiați-le în apă timp de 2 zile și apoi puneți-le în ghivece. Pentru a le planta, pregătiți substratul cu perlit și turbă. Dacă doriți, puteți folosi un amestec de apă și hormoni de înrădăcinare.

Procedura de înmulțire prin semințe este mai dificilă.

5. Irigați cu moderație pentru creșterea sănătoasă a ienuperilor

Culturile de ienupăr rezistă perfect la secetă, așa că nu trebuie udate în exces. Când primesc prea multă apă, apar mucegaiuri de tip Phytophthora.

Udați plantele de câteva ori pe săptămână primăvara și vara. Toamna, irigați o dată pe săptămână. Iarna, udați plantele o dată la două săptămâni sau deloc dacă plouă.

6. Alegeți locuri unde ajunge lumina soarelui

Încercați să puneți plantele într-o zonă cu lumină solară bună. Această specie poate rezista la temperaturi foarte scăzute și foarte ridicate.

Fructe de ienupăr
Fructele de ienupăr au aplicații medicinale, decorative și gastronomice.

7. Tundeți ienuperii corect

Tundeți ienuperii cu foarfece de grădină sau cu o mașină de tuns gardul viu. Încercați să reglați înălțimea pe măsură ce le oferiți arbuștilor aspectul dorit.

PictureThis recomandă tăierea lăstarilor de sus, pentru a ajuta creșterea și formarea coroanei. Se recomandă îndepărtarea ramurilor dese, pentru a garanta ventilația și pătrunderea luminii.

Ce să faceți dacă cultura de ienupăr se îmbolnăvește?

Potrivit Consiliului Agriculturii din Valencia, ienupărul se poate descompune din cauza virușilor, bacteriilor, ciupercilor și fanerogamelor parazite. Simptomele sunt frunzele maronii și uscăciunea.

Lipsa sau excesul de săruri, deteriorarea mecanică și substanțele toxice sunt alte cauze de deteriorare a culturilor. Leacul este îndepărtarea părților afectate sau folosirea unui pesticid, atunci când boala este cauzată de dăunători.

Dacă vedeți omizi pe ramuri, îndepărtați-le. Dacă găsiți ouă sau larve, tăiați și ardeți ramurile și stropiți plantele cu remedii împotriva insectelor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.