Cum se îngrijește și cultivă lemongrass sau citronella
 

Cum se îngrijește și cultivă lemongrass sau citronella

Aceasta este o plantă care are proprietăți digestive și repelente, pe lângă faptul că funcționează foarte bine în decorarea casei și gastronomie. Aflați cum să creșteți și să aveți grijă de citronella!
Cum se îngrijește și cultivă lemongrass sau citronella

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Există o plantă cu proprietăți medicinale, gastronomice, ornamentale și chiar repelente. Iarba de lămâie sau citronella are caracteristici cu totul deosebite. Cum se îngrijește și cultivă lemongrass sau citronella?

Pare surprinzător faptul că planta folosită pentru a respinge insectele este aceeași care formează baza curry-ului thailandez. Datorită aromei sale de citrice, lemongrass sau citronella este utilizată intens în gastronomie.

Îngrijirea de care are nevoie este elementară. Totuși, pentru că planta este adaptată la climatele tropicale, nu este foarte rezistentă în climatele reci.

Ce este lemongrass sau citronella?

Numele său științific este Cymbopogon citratus, dar este cunoscută sub numele de lemongrass, lemon verbena, zacate sau citronella, în funcție de regiune. Este o specie originară din Asia de Sud-Est, în special din țări precum India sau Sri Lanka. Genul Cymbopogon are peste 55 de specii și aparține familiei Poaceae.

În această familie se încadrează plantele care formează baza hranei mondiale, precum grâul, sorgul, porumbul sau ovăzul. Iarba de lămâie este folosită adesea în infuzii în America de Sud. De asemenea, se adaugă în diferite supe și se folosește pentru a asezona peștele sau crustaceele.

Este o plantă perenă, deoarece poate supraviețui mai mult de 2 ani. Este robustă și are un set de ciorchini cu țepi și flori, combinat cu frunze lungi aromate.

Poate măsura până la 1.5 metri înălțime. Una dintre caracteristicile sale remarcabile este tulpina solidă, din care se extrage aroma caracteristică.

Utilizările plantei lemongrass

Este una dintre cele mai versatile plante din punct de vedere al formelor de utilizare. Gastronomia, medicina și decorarea spațiilor sunt câteva dintre domeniile în care citronella se dovedește a fi foarte utilă.

  • Digestie: iarba de lămâie are proprietăți digestive, fiind folosită pentru diferite infuzii.
  • Gastronomie: este un ingredient foarte popular în bucătăria din Asia de Sud-Est pentru a aroma carnea sau orezul. Tulpina se zdrobește și se adaugă în orez sau tăieței. Lemongrass este bază pentru curry thailandez pentru a asezona peștele sau legumele.
  • Repelent: are proprietatea de a respinge țânțarii, deci citronella este folosită ca bază pentru producerea uleiurilor utile în acest scop.
  • Aromatizare: datorită parfumului său de citrice, iarba de lămâie este folosită și în parfumerie și în fabricarea de uleiuri pentru aromaterapie.
  • Cosmetică: tratează pielea grasă și ridurile.
Aromaterapie cu citronella

Îngrijirea citronellei

Este o plantă ce provine din medii calde, deci este adaptată la climatele tropicale și subtropicale. În ceea ce privește îngrijirea la domiciliu, este important ca aceasta sa crească în spații cu lumină naturală.

Temperaturile trebuie să fie medii, deoarece citronella nu suportă înghețul. Dacă locuiți în zone foarte reci, cu temperaturi sub 0 grade, este indicat să cultivați planta în ghivece. Necesită sol fertilizat cu gunoi de grajd sau orice compost obișnuit.

În lunile de vară, este indicat ca planta să stea afară, în contact direct cu lumina soarelui. În acest caz, trebuie udată frecvent. În extrasezon, mutați planta în interior, în zone cu multă lumină. De asemenea, reduceți frecvența irigării.

Cum se cultivă lemongrass sau citronella

Există diferite moduri de a crește o plantă de lemongrass. Datorită ușurinței de îngrijire și creștere, puteți folosi butași, tulpini sau semințe. Niciuna dintre aceste opțiuni nu prezintă dificultăți majore.

Butași

Când planta crește suficient, trebuie să fie transplantată din ghiveci în pământ. În această etapă, puteți face butași pentru a crește un nou exemplar de iarbă de lămâie.

Tulpini

Tulpinile plantei pot fi folosite pentru a genera noi exemplare. În acest caz, trebuie puse într-un pahar cu apă, care trebuie să primească multă lumină. În 2-3 săptămâni, rădăcinile vor începe să crească. Între timp, trebuie să reînnoiți apa ori de câte ori se închide la culoare.

Când rădăcinile sunt suficient de puternice, tăiați capătul superior al tulpinii și mutați partea cu rădăcini într-un ghiveci cu pământ fertilizat. După primele 2 săptămâni, reînnoiți substratul și fertilizați-l cu humus de râme sau puțin compost. Repetați acțiunea de două ori pe lună și udați solul în mod constant.

Semințe

Pentru această metodă, este indicat să alegeți un loc cald cu multă lumină. Semințele necesită aceste condiții pentru a putea germina.

În plus, este important ca procesul să înceapă la sfârșitul iernii, pentru a profita de lunile de primăvară. Când apar primele răsaduri, puneți două sau trei dintre ele într-un ghiveci la fereastră.

Cum se cultivă lemongrass sau citronella în ghiveci

Împărțirea plantei

O altă modalitate de a reproduce planta este divizarea tufișului. Este o sarcină foarte simplă care constă în separarea plantei și transferul într-un alt ghiveci.

În acest caz, creșterea va fi mai rapidă și mai ușoară. Este suficient să udați frecvent, să fertilizați solul și să asigurați lumina.

Cum se cultivă lemongrass sau citronella: concluzii

Citronella este o plantă obligatorie pentru terase sau grădini, mai ales vara, deoarece funcționează ca un repelent natural pentru țânțari. În plus, este o specie ideală pentru decor. Creșterea sa sub formă de tufiș împodobește orice terasă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Linares, Sonia, Antolinez González, Juan Carlos, Darghan, Enrique, de Colmenares, Nélida G., Usubillaga, Alfredo,  Evaluación de variables agronómicas en el cultivo delimonaria (Cymbopogon citratus Stapf) para la producción deaceite esencial. Interciencia [Internet]. 2008;33(9):693-699. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=33933912
  • Magotra, Sumeet, Ajeet Pal Singh, and Amar Pal Singh. “A Review on Pharmacological Activities of Cymbopogon Citratus.” International Journal of Pharmaceutics and Drug Analysis (2021): 151–157. Disponible en: https://doi.org/10.47957/ijpda.v9i2.475
  • Guerrero – Beltrán, José Ángel, Vázquez – Briones, María del Carmen,  Efecto del aceite esencial de Cymbopogon citratus sobre propiedades fisicoquímicas en películas de quitosano. Scientia Agropecuaria [Internet]. 2017;8(4):401-409. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=357653912011
  • Basera, Priyanka et al. “Analytical Investigation of Cymbopogon Citratus and Exploiting the Potential of Developed Silver Nanoparticle against the Dominating Species of Pathogenic Bacteria.” Frontiers in Microbiology 10.FEB (2019). Disponible en: https://doi.org/10.3389/fmicb.2019.00282
  • Álvarez Morales, Laura, Salazar Yepes, Mauricio,  CARACTERIZACIÓN MORFOLÓGICA DE LAS ROYAS (PUCCINIALES) QUE AFECTAN EL LIMONCILLO (Cymbopogon citratus (DC.) Stapf) EN COLOMBIA. Bioagro [Internet]. 2014;26(3):171-176. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=85732357006

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.