Cele mai bune cereale integrale pentru dietă
 

Cele mai bune cereale integrale pentru dietă

Consumul de ovăz ne poate ajuta să scădem colesterolul și să reglam nivelul de glucoză din sânge, promovând în același timp tranzitul intestinal. Alegeți doar cele mai bune cereale integrale!
Cele mai bune cereale integrale pentru dietă
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cerealele integrale sunt din ce în ce mai folosite. Acest lucru se datorează numărului mare de proprietăți și beneficii pe care le oferă organismului. Care sunt cele mai bune cereale integrale pentru dietă?

În acest articol, vă vom spune pe scurt care sunt principalele caracteristici ale celor mai benefice cereale integrale. Dacă vă plac cerealele, trebuie să citiți mai departe!

Cele mai bune cereale integrale pentru dietă

1. Grâu integral

Felii de pâine integrală

Caracteristici

Cercetările au arătat că aportul de grâu integral duce la o relaxare crescută, la scăderea timpului de tranzit intestinal și la un risc redus de cancer colorectal.

Aplicații

Grâul integral poate fi consumat în salate, sotat cu legume sau ca pâine. În acest din urmă caz, este indicat să căutați făină integrală de calitate.

2. Orez brun

Caracteristici

Orezul brun încolțit este considerat mai sănătos decât orezul alb, deoarece este mai bogat în componente nutriționale de bază, cum ar fi vitaminele, mineralele, fibrele alimentare și aminoacizii esențiali. Are mai multe componente bioactive, cum ar fi acidul ferulic, γ-orizanolul și acidul aminobutiric.

Orezul brun încolțit are multe efecte fiziologice. Ajută la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale și la reducerea riscului unor boli cronice, cum ar fi cancerul, diabetul, bolile cardiovasculare și boala Alzheimer.

Aplicații

Orezul brun poate fi combinat cu orice tip de mâncare. Un exemplu sunt salatele de orez. Poate fi consumat și ca atare!

3. Fulgi de ovăz

Boabe de ovăz

 

Caracteristici

Se știe că ovăzul este un aliment sănătos pentru inimă, în principal datorită conținutului ridicat de β-glucani. În plus, conține mai mult de 20 de polifenoli unici. S-a demonstrat că polifenolii din ovăz au activitate antiinflamatoare, antiproliferativă și anti-mâncărimi, care poate oferi protecție suplimentară împotriva bolilor coronariene, cancerului de colon și iritației pielii.

Aplicații

Se prezintă de obicei sub forma de fulgi și poate fi preparat cu fructe și miere, iaurt, scorțișoară, etc. Ovăzul poate fi consumat în orice moment al zilei.

4. Secară

Caracteristici

Secara conține compuși precum sterolii, folații, tocoferolii și tocotrienolii, alchilresorcinolii, lignanii și acizii fenolici, pe care nu îi putem găsi în făina albă de grâu, de exemplu.

Aplicații

Cercetările au arătat că secara conține mai mulți nutrienți decât orice alt tip de cereale. Prin urmare, nu contează la ce oră din zi este consumată. Este folosită adesea la fabricarea pâinii.

5. Porumb

Porumbul printre cele mai bune cereale integrale

Caracteristici

Porumbul are profiluri nutritive și fitochimice unice în comparație cu alte cereale integrale. Nutrienții și fitochimicele din porumb includ vitamine (A, B, E și K), minerale (Mg, P și K), acizi fenolici (acid ferulic, acid cumaric și acid siringic), carotenoide, flavonoide (antociani) și fibre.

Studiile științifice au arătat că aportul regulat de porumb integral reduce riscul de a dezvolta boli cronice precum cele cardiovasculare, diabet de tip 2 și obezitate. Porumbul îmbunătățește sănătatea digestivă.

Aplicații

Porumbul este versatil, gustos și poate fi foarte distractiv de mâncat, în special ca floricele. Se recomandă consumul de porumb organic pentru a evita pesticidele și scăderea proprietăților nutritive.

Pe scurt, cerealele integrale au beneficii pentru sănătate pe care alte alimente nu le au. Dacă aveți probleme de sănătate, vă recomandăm să consultați medicul înainte de a face orice modificare în alimentație.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.