Ce sunt și care sunt beneficiile pseudocerealelor? - Doza de Sănătate
 

Ce sunt și care sunt beneficiile pseudocerealelor?

Pseudocerealele sunt alimente care îmbunătățesc calitatea dietei datorită conținutului lor de proteine, carbohidrați, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. Descoperă care sunt beneficiile pseudocerealelor și cum să le consumi!
Ce sunt și care sunt beneficiile pseudocerealelor?
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Pseudocerealele sunt plante pe care oamenii le cultivă de ani de zile. Acestea sunt, de fapt, semințele unor flori. În schimb, cerealele tipice sunt fructele plantelor. Citește mai departe pentru a descoperi care sunt beneficiile pseudocerealelor!

În ciuda diferenței, clasificarea nutrițională nu diferă de cerealele tipice. Procentele pot varia puțin, dar conținutul de macronutrienți (carbohidrați, proteine și lipide) este similar. Așadar, beneficiile pseudocerealelor sunt similare cu cele ale cerealelor integrale.

Soiuri de pseudocereale

Există o mare varietate de pseudocereale. Cu toate acestea, printre cele mai frecvente putem găsi următoarele:

  • Hrișcă (Fagopyrum esculentum): Aceasta provine din Asia Centrală și are forma curioasă a unei piramide sau a unui mic triunghi. Este bogată în minerale pe care corpul le poate absorbi cu ușurință. Mai exact, ne oferă rutină, un puternic antioxidant care protejează integritatea vaselor de sânge și previne formarea cheagurilor.
  • Quinoa (Chenopodium quinoa Willd): Aceasta este o plantă andină care se adaptează foarte bine la diferite condiții climatice și tipuri de sol. Compoziția sa nutrițională este foarte bogată și a atras atenția comunității științifice. De fapt, OMS a numit anul 2013 Anul internațional al plantei Quinoa.
  • Amarant (Amaranthus cruentus L): Amarantul este cu siguranță cel mai puțin cunoscut. Cu origini în America Centrală și de Sud, se prezintă sub formă de boabe minuscule. Dintre cele trei pseudocereale de mai sus, amarantul are aroma cea mai intensă. Mulți oameni preferă să înceapă să-l amestece cu orez sau mei pentru a se obișnui treptat cu el.
Bol cu quinoa
Quinoa este una dintre cele mai cunoscute pseudocereale din lume. Grație calității sale nutriționale, a devenit subiectul studiilor științifice.

Beneficiile pseudocerealelor

După cum am menționat deja, pseudocerealele au o compoziție nutrițională foarte bună. Acestea oferă proteine, carbohidrați, lipide sănătoase, fibre, vitamine și minerale. Datorită acestui fapt, ele oferă și anumite avantaje și beneficii importante pentru sănătate.

În cadrul unei diete echilibrate și variate, poți introduce în mod regulat pseudocerealele, deși nu este necesar să treci la consumul lor exclusiv, mai ales dacă nu fac parte din dieta ta obișnuită.

Potrivite pentru boala celiacă

Quinoa, hrișca și amarantul nu conțin gluten. Sunt o alternativă bună la orez și mei, atât pentru îmbunătățirea varietății dietei fără gluten, cât și pentru prepararea pastelor sau a pâinii. De asemenea, sunt ușor de digerat și sunt utile și pentru mulți oameni care nu au boala celiacă, dar nu vor să consume gluten.

O opțiune bună pentru vegani

Atât amarantul, cât și quinoa sunt o sursă excelentă de proteine ​​vegetale, deoarece ne furnizează toți aminoacizii esențiali în cantități adecvate. Nu se întâmplă la fel și cu hrișca, dar o putem suplimenta cu semințe, leguminoase sau nuci pe tot parcursul zilei.

Nutritive și energizante

Alimentele bogate în carbohidrați sunt o sursă excelentă de energie. Din acest motiv, sunt esențiale pentru persoanele care fac efort fizic intens, cum ar fi sportivii. De asemenea, pot spori performanța intelectuală. Sunt utile pentru persoanele care se recuperează după o boală, încercând să-și recapete condiția fizică.

Sursă de micronutrienți

Aproape toate pseudocerealele pot fi găsite sub formă integrală. Contribuie la starea generală de sănătate deoarece conțin fibre, vitamine și minerale. De asemenea, indicele lor glicemic este scăzut, iar nivelul de zahăr din sânge nu crește brusc după consum.

Sursă de fitochimicale

Pseudocerealele au atras atenția oamenilor de știință, deoarece sunt foarte bogate în fitonutrienți. Aceștia au activitate antiinflamatoare și antioxidantă. Concluzia unor studii este după cum urmează:

„Pot contribui la reducerea riscului de stres oxidativ legat de unele boli precum cancerul, obezitatea, problemele cardiovasculare sau diabetul.”

Cum poți profita de beneficiile pseudocerealelor?

Pseudocerealele sunt versatile în bucătărie, la fel ca cerealele. În zilele noastre, este ușor să le găsești. Poți alege chiar și paste sau diverse alte produse din pseudocereale.

Făina este excelentă pentru prepararea de pâine și paste fără gluten. Gătirea pseudocerealelor este foarte asemănătoare cu prepararea orezului, a ovăzului sau a boabelor de orz. Înainte de a le găti, spală-le cu puțină apă. După aceea, fierbe-le într-un volum dublu de apă. În 20 sau 25 de minute, vor fi gata. Nici nu trebuie să le înmoi mai întâi!

  • Le poți include într-o varietate de rețete: salate, cu sos de roșii, ca umplutură pentru vinete sau ardei, în produse coapte, etc.
  • Muesli pentru micul dejun, pe care îl poți face cu pseudocereale uscate sau înmuiate în apă. Încearcă să le amesteci cu scorțișoară sau cacao, stafide, nuci sau fructe. Poți chiar să le înmoi în iaurt, lapte de vacă sau băuturi vegetale.
  • Poți face dulciuri din făină, precum galetele tipice bretone care necesită în mod tradițional făină de hrișcă. Și, de ce să nu încerci să îți faci acasă aluatul de pâine sau pizza?

În general, pseudocerealele sunt alimente pe care le poți încorpora în dietă pentru a obține substanțe nutritive utile pentru sănătate. Sunt versatile, fără gluten și le poți folosi în multe rețete tradiționale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Filho AM, et al.Quinoa: Nutritional, functional, and antinutritional aspects. Critical reviews in food science and nutrition. Mayo 2017. 24; 57(8):1618-1630.
  • McGee H. La cocina y los alimentos. Enciclopedia de la ciencia y la cultura de la comida. Random House Mondadori. Enero 2008.
  • Tang Y, Tsao R. Phytochemicals in quinoa and amaranth grains and their antioxidant, anti-inflammatory, and potential health beneficial effects: a review. Molecular nutrition and Food research. Julio 2017. 61(7).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.