Laptele de quinoa - preparare și beneficii - Doza de Sănătate
 

Laptele de quinoa - preparare și beneficii

Pe lângă faptul că este lipsit de gluten, laptele de quinoa oferă o cantitate semnificativă de calciu și fibre alimentare. Acești doi nutrienți îngrijesc sănătatea oaselor și a sistemului digestiv.
Laptele de quinoa - preparare și beneficii
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Quinoa este un aliment foarte hrănitor. Această plantă a fost consumată încă din antichitate datorită beneficiilor multiple pe care le oferă corpului și minții. În bucătărie, quinoa este folosită asemenea cerealelor, dar ea este în realitate o pseudocereală lipsită de gluten și bogată în proteine (ideală pentru a prepara laptele de quinoa).

De fapt, quinoa este un aliment de bază în cadrul dietelor vegane. Ea reprezintă o sursă de fibre, acizi grași esențiali și numeroși alți nutrienți de care organismul nostru are nevoie.

Multe persoane includ quinoa în categoria de super-alimente, nu doar datorită tuturor vitaminelor și mineralelor din componența sa. Aceasta se numără printre puținele produse care conțin toți aminoacizii esențiali.

Nu în ultimul rând, quinoa este foarte ușor de digerat. Fiind săracă în calorii, ea constituie un aliment ideal pentru oamenii care suferă de boala celiacă.

Știm că multe persoane nu au încercat niciodată această pseudocereală, drept pentru care în articolul de azi vrem să te convingem să îi dai o șansă. În cele ce urmează îți prezentăm cum se prepară laptele de quinoa, precum și principalele beneficii ale acestei băuturi.

Laptele de quinoa, o băutură vegetală care oferă zeci de beneficii

Spre deosebire de celelalte tipuri de lapte vegetal, laptele de quinoa este bogat în proteine, fibre și antioxidanți. Săracă în calorii, această băutură este o sursă importantă de:

 • Vitamine (C, E și B)
 • Fibre alimentare
 • Minerale (fier, potasiu, magneziu, mangan, fosfor, zinc)
 • Acid linoleic
 • Fitoestrogeni

Cum se prepară laptele de quinoa?

Laptele de quinoa ușor de preparat

Este foarte ușor să prepari lapte de quinoa. Nu trebuie să sacrifici mult timp, iar ingredientele necesare se găsesc în orice supermarket. Rețeta originală presupune doar să combini quinoa cu apă. Însă astăzi îți propunem să modifici gustul obișnuit al acestei băuturi cu puțină vanilie și scorțișoară.

Ingrediente

 • 1 cană de boabe de quinoa
 • 6 căni de apă
 • 1 linguriță de extract de vanilie
 • 1 linguriță de scorțișoară sub formă de pulbere
 • 1 linguriță de miere (ingredient opțional)

Instrucțiuni

 • Pune boabele de quinoa într-un recipient, toarnă apă peste ele și lasă-le la înmuiat peste noapte.
 • Dimineața următoare, strecoară și pune boabele într-o oală împreună cu două căni de apă.
 • Fierbe până ce boabele devin moi, apoi pune-le într-un robot de bucătărie împreună cu alte două căni de apă.
 • Procesează la viteză mare până obții o băutură omogenă.
 • Apoi, adaugă extractul de vanilie și scorțișoara. Lasă amestecul să stea câteva minute.
 • La final, strecoară lichidul pentru a separa laptele de quinoa de boabele rămase.
 • Servește această băutură fie rece, fie caldă. Dacă vrei, o poți îndulci cu o linguriță de miere.

Ce beneficii oferă laptele de quinoa?

Laptele de quinoa băut de o tânără

Datorită conținutului său de nutrienți, laptele de quinoa aprovizionează organismul cu multe beneficii dacă este consumat regulat. În primul rând, acizii grași omega-3 din acesta țin sub control nivelul de colesterol și pot remedia diverse alte probleme care afectează inima.

Laptele de quinoa conține substanțe antiinflamatoare care echilibrează procesele inflamatorii ale organismului, ținând sub control probleme ca artrita și durerile musculare.

Totodată, conținutul său de proteine fortifică masa musculară și îi stimulează dezvoltarea. Din acest motiv, acest produs este ideal pentru sportivi și persoanele cu slujbe solicitante.

Laptele de quinoa este o alternativă interesantă a laptelui de vacă. În fond, nu conține lactoză și oferă cantități semnificative de calciu și minerale esențiale.

Laptele de quinoa benefic pentru digestie

Iată alte beneficii importante ale laptelui de quinoa:

 • Este un remediu util împotriva constipației și tulburărilor digestive. Acest efect se datorează faptului că quinoa conține fibre alimentare și alte substanțe necesare pentru buna funcționare a stomacului și a intestinelor.
 • Dacă ai nevoie de un supliment care să îți susțină sistemul imunitar, vei adora laptele de quinoa. Acesta conține vitamine și minerale care pot stimula răspunsul sistemului imunitar împotriva agenților patogeni.
 • Laptele de quinoa te poate ajuta să pierzi în greutate într-un mod sănătos. Acest tip de lapte are un număr mic de calorii, este foarte sățios, iar nutrienții pe care îi oferă susțin funcția metabolică.
 • Poți să îl folosești inclusiv ca remediu împotriva deshidratării și diareei. Mineralele și nutrienții săi îți vor fortifica organismul.
 • Oricât de surprinzător pare, poți să incluzi laptele de quinoa în rutina ta de înfrumusețare. Pe lângă faptul că reglează pH-ul, acesta combate producția excesivă de uleiuri, acneea și ridurile premature. De fapt, aplicarea laptelui de quinoa pe scalp ajută la hidratarea părului uscat și oferă strălucire.

Încearcă rețeta delicioasă prezentată în acest articol și profită de proprietățile incredibile oferite de quinoa chiar acum!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Vega-Gálvez, A., Miranda, M., Vergara, J., Uribe, E., Puente, L., & Martínez, E. A. (2010). Nutrition facts and functional potential of quinoa (Chenopodium quinoa willd.), an ancient Andean grain: A review. Journal of the Science of Food and Agriculture. http://doi.org/10.1002/jsfa.4158

 • Abugoch James, L. E. (2009). Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.): Composition, chemistry, nutritional, and functional properties. Advances in Food and Nutrition Research. http://doi.org/10.1016/S1043-4526(09)58001-1


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.