Smoothie-uri și sucuri naturale pentru indigestie
 

Smoothie-uri și sucuri naturale pentru indigestie

Uneori ne simți greoi, deși nu am mâncat prea mult. Indigestia nu apare doar din cauza meselor copioase, ci și dacă mâncăm anumite tipuri de alimente sau avem anumite obiceiuri. Din fericire, există remedii naturale pentru indigestie!
Smoothie-uri și sucuri naturale pentru indigestie

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Te-ai simțit vreodată greoi după ce ai mâncat? Te-a durut stomacul și ai simțit greață? Este posibil să fi suferit de dispepsie. Din fericire, există smoothie-uri și sucuri naturale pentru indigestie care te pot ajuta.

Deși dispepsia sau indigestia nu este gravă, poate fi foarte enervantă. Este posibil să nu te poți mișca chiar dacă nu ai mâncat mult.

Indigestia

După cum am văzut deja, denumirea medicală dată acestei probleme digestive foarte frecvente, în special la adulți, este dispepsie. Aceasta se caracterizează prin disconfort ușor în abdomenul superior și apare după masă, mai ales atunci când aportul este exagerat.

Cele mai frecvente simptome

  • Senzație de arsură
  • Durere sau căldură în zona dintre buric și stern
  • Senzația de a fi „plin”
  • Greață sau balonare (mai puțin frecvente)

Trebuie remarcat faptul că indigestia nu este același lucru cu arsurile la stomac.

Cauze posibile ale indigestiei

  • Consumul de alcool
  • Consumul de alimente foarte grase sau picante
  • Mâncatul prea repede sau prea mult
  • Stresul
  • Alimentele bogate în fibre
  • Fumatul sau consumul de cofeină
  • Litiaza biliară, gastrita, inflamația pancreasului, ulcerele sau consumul anumitor medicamente precum antiinflamatoarele sau aspirina. În acest caz, este probabil însoțită de alte simptome, cum ar fi sângerarea.

Smoothie-uri și sucuri naturale pentru indigestie

Dacă disconfortul sau durerea de stomac este din ce în ce mai prezentă după masa, primul lucru pe care te sfătuim să-l faci este să-ți schimbi obiceiurile alimentare. Evită mesele copioase sau prea grase și picante și mestecă bine alimentele. De asemenea, fă o plimbare lungă după masă.

Pe lângă toate aceste sfaturi, îți prezentăm și o serie de smoothie-uri și sucuri delicioase naturale pentru indigestie. Acestea au o aromă grozavă și sunt foarte ușor de preparat.

Suc de zmeura și gutui

Zmeura este un fruct bogat în fibre, așa că ne poate ajuta să digerăm mai bine alimentele. În plus, este foarte bună și pentru ameliorarea constipației.

Desigur, nu recomandăm acest suc pentru indigestie dacă ați consumat prea multe fibre. Consumă-l dacă ai dispepsie pentru că ai mâncat prea mult sau prea repede, de exemplu.

Ai nevoie de o cană de zmeură, o gutuie și jumătate de pahar de apă. Spală totul foarte bine și procesează în blender. Bea o jumătate de pahar după masă.

Sucuri naturale pentru indigestie

Suc de papaya și piersici

Acest suc te poate ajuta să neutralizezi indigestia, să-ți calmezi stomacul și să promovezi funcția intestinală. De asemenea, are un conținut scăzut de grăsimi și este purificator.

Potrivit unui studiu publicat în revista Nutrients, diverse componente din papaya (cum ar fi vitaminele și componentele bioactive) favorizează digestia carbohidraților. Prin urmare, papaya poate fi aliatul nostru atunci când vine vorba de ameliorarea indigestiei. De asemenea, poate fi foarte benefică pentru sistemul cardiovascular și metabolism.

Pentru a prepara acest suc, ai nevoie doar de o felie de papaya tocată și de o piersica curățată și tăiată. Amestecă fructele cu 50 ml de apă în blender până obții un shake omogen. Poți bea un pahar după masă.

Suc de sfeclă, mere și fenicul

Sfecla roșie este o plantă care are numeroase beneficii și a făcut obiectul unor studii recente datorită puterii sale antioxidante semnificative. De fapt, se crede că ar putea fi benefică în ameliorarea diferitelor boli, precum hipertensiunea arterială. În plus, unele studii in vitro arată că ajută la stimularea sistemului digestiv. Prin urmare, este benefică pentru a facilita digestia.

La rândul său, mărul este o sursă importantă de fibre (cu coajă). În ceea ce privește feniculul, ca și alte condimente, ajută la stimularea enzimelor implicate în digestie.

Ingredientele acestui suc pentru indigestie sunt: două mere roșii, jumătate de sfeclă roșie medie și 150 grame de fenicul. Pentru a-l pregăti, trebuie doar să speli totul foarte bine, să tai merele în jumătate și să scoți cotoarele. Apoi, procesează ingredientele cu ajutorul unui blender.

Sucuri naturale pentru indigestie cu sfeclă roșie

Suc de ananas și papaya

Cunoaștem deja beneficiile papayei, dar ce zici de ananas? Acest fruct conține o enzimă numită bromelaină, care ajută la digestia alimentelor prin descompunerea proteinelor. Acest lucru face din ananas un mare aliat al sistemului digestiv, la fel ca papaya.

Pentru a face acest smoothie, ai nevoie de un mic ananas, o cană de papaya tăiată cubulețe și îndulcitor după gust. Mai întâi, stoarce ananasul. Apoi, strecoară sucul și pune-l în blender, împreună cu papaya și îndulcitorul.

Suc de mere, pere și ghimbir

Atât mărul, cât și para sunt bogate în fibre, așa că ne pot ajuta să facilităm digestia, atâta timp cât acest lucru nu este cauzat de excesul de fibre. În ceea ce privește ghimbirul, potrivit unui articol din revista Pharmanutrition, are proprietăți care ajută la stimularea sistemului digestiv. În acest fel, ne ajută să digerăm alimentele și să ameliorăm indigestia.

Ai nevoie doar de o bucată din fiecare fruct și de o felie mică de ghimbir. Spală și taie totul. Apoi, pune ingredientele în blender și amestecă bine până obții un shake omogen. Acest suc poate fi folosit și pentru a calma greața în timpul sarcinii.

Papaya, mango și suc de lime

Potrivit unui studiu publicat în revista Molecular Nutrition & Food Research, mango, pe lângă fibrele din coajă, conține componente, cum ar fi pectina, care facilitează digestia. În ceea ce privește teiul, acidul citric prezent în acesta stimulează producția de salivă, care participă la formarea bolului alimentar și facilitează înghițirea. Prin urmare, ne poate ajuta să îmbunătățim digestia.

Pune o felie de papaya decojită, două linguri de suc de lime și o cană de suc de mango într-un blender. Amestecă bine și  bea un pahar zilnic dacă indigestia este foarte frecventă.

Pahar cu suc de portocale

Mai multe remedii naturale pentru indigestie

Pe lângă smoothie-urile și sucurile naturale pentru indigestie de mai sus, avem și alte remedii naturiste care ne pot ajuta să atenuăm această problemă.

Tizană de portocale și piersici

Servește la ameliorarea constipației, deoarece ingredientele sale sunt laxative ușoare. În plus, portocala conține acid citric, care, după cum am văzut, poate favoriza digestia.

Ai nevoie doar de2 litri de apă, 1 pliculeț de ceai de portocale, două piersici și miere (după gust). Mai întâi, încălzește apa și fă ceaiul de portocale, lăsându-l la infuzat timp de un minut. Adaugă apoi piersica feliată fără coajă. Lasă să se răcească puțin și apoi îndulcește cu miere.

Ceai din plante

Cu siguranță știi această rețetă pentru indigestie. Plantele folosite ajută la stimularea sistemului digestiv, facilitând digestia.

Ai nevoie de o mână de frunze de cimbru, o mână de frunze de salvie și o felie mică de ghimbir ras. În continuare, trebuie doar să amesteci totul într-un recipient și apoi să adaugi o lingură într-o cană, unde vei turna apă clocotită. La final, acoperă și lasă să se odihnească. După câteva minute, strecoară și îndulcește după gust (preferabil cu miere).

Infuzie de plante medicinale

Infuzie de cicoare și păpădie

Unele studii arată că cicoarea poate fi benefică pentru sistemul digestiv, deoarece promovează mișcările intestinale. Pe lângă indigestie, poate fi benefică și pentru constipație.

În ceea ce privește păpădia, această plantă are numeroase proprietăți. Este folosit de multă vreme în medicina populară și diverse investigații au susținut puterea sa antiinflamatoare și antioxidantă, benefică pentru organism.

Pune 20 grame de păpădie și 20 grame de cicoare într-un recipient. Ia o lingură și pune-o într-o cană cu apă clocotită. Lasă la infuzat timp de 5 minute cu vasul acoperit. Strecoară și bea după masă, înainte să se răcească complet.

Ceai de grapefruit

Grapefruitul, la fel ca portocalele, este un fruct citric. Prin urmare, este bogat în vitamina C și conține acid citric, ce favorizează digestia. Stimulează producția de salivă, facilitând înghițirea.

Pentru a obține toate beneficiile, toacă un grapefruit bio cu coajă și amestecă-l cu două căni de apă clocotită. Lasă acest amestec să stea peste noapte și dimineața strecoară-l într-un recipient din sticlă cu capac. Poți bea o ceașcă la micul dejun.

Ceai de dafin

Această plantă este folosită în mod tradițional pentru ameliorarea afecțiunilor digestive. Se crede că are proprietăți carminative ce ajută la reducerea formării de gaze. Prin urmare, merită încercat.

Trebuie doar să puneți două frunze de dafin uscate într-o cană de apă clocotită. După 5 minute, se strecoară și se îndulcește cu miere.

Notă finală despre smoothie-uri și sucuri naturale pentru indigestie

După cum ai văzut, există numeroase remedii și sucuri naturale pentru indigestie. Acestea te pot ajuta atât să previi această boală, cât și să o tratezi. În orice caz, dacă suferi frecvent de indigestie, te sfătuim să-ți schimbi obiceiurile: adoptă o dietă echilibrată, mănâncă încet, evită obiceiurile dăunătoare precum alcoolul sau tutunul, etc.

Dacă indigestia este cronică, te sfătuim să mergi imediat la medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Clifford, T., Howatson, G., West, D. J., & Stevenson, E. J. (2015). The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients7(4), 2801-2822. Available at: https://doi.org/10.3390/nu7042801. Accessed 10/03/2020.
  • Cruz, M., Marques, D., Trindade, R., Lopes, M., Pereira, R., & Mata, A. (2014). Efeitos dos estimulantes gustativos de secrecão salivar e a sua libertacão de flúor na saliva. Revista Portuguesa de Estomatologia, Medicina Dentária e Cirurgia Maxilofacial55(1), 29-35. Available at: https://doi.org/10.1016/j.rpemd.2013.12.135. Accessed 10/03/2020.
  • Debnath, P., Dey, P., Chanda, A., & Bhakta, T. (2012). A survey on pineapple and its medicinal value. Scholars Academic Journal of Pharmacy1(1), 24-29. Available at: https://pdfs.semanticscholar.org/aad2/fa838ee9db54257446bcadee7a56f213e076.pdf. Accessed 10/03/2020.
  • Gilani, A. H., Aziz, N., Ali, S. M., & Saeed, M. (2000). Pharmacological basis for the use of peach leaves in constipation. Journal of ethnopharmacology73(1-2), 87-93. Available at: https://doi.org/10.1016/S0378-8741(00)00288-9. Accessed 10/03/2020.
  • González-Castejón, M., Visioli, F., & Rodriguez-Casado, A. (2012). Diverse biological activities of dandelion. Nutrition reviews70(9), 534-547. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2012.00509.x. Accessed 10/03/2020.
  • Mayo Clinic (2019). Tabla de alimentos con alto contenido de fibra. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/high-fiber-foods/art-20050948. Accessed 10/03/2020.
  • MedlinePlus(2019). Indigestión. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003260.htm. Accessed 10/03/2020.
  • Nishimura, M., Ohkawara, T., Kanayama, T., Kitagawa, K., Nishimura, H., & Nishihira, J. (2015). Effects of the extract from roasted chicory (Cichorium intybus L.) root containing inulin-type fructans on blood glucose, lipid metabolism, and fecal properties. Journal of traditional and complementary medicine5(3), 161-167. Available at: https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2014.11.016. Accessed 10/03/2020.
  • Ramakrishna Rao, R., Platel, K., & Srinivasan, K. (2003). In vitro influence of spices and spice‐active principles on digestive enzymes of rat pancreas and small intestine. Food/Nahrung47(6), 408-412. Available at: https://doi.org/10.1002/food.200390091. Accessed 10/03/2020.
  • Santana, L. F., Inada, A. C., Santo, E., Filiú, W. F., Pott, A., Alves, F. M., … & Hiane, P. A. (2019). Nutraceutical potential of Carica papaya in metabolic syndrome. Nutrients11(7), 1608. Available at: https://doi.org/10.3390/nu11071608. Accessed 10/03/2020.
  • Srinivasan, K. (2017). Ginger rhizomes (Zingiber officinale): A spice with multiple health beneficial potentials. PharmaNutrition5(1), 18-28. Available at: https://doi.org/10.1016/j.phanu.2017.01.001. Accessed 10/03/2020.
  • Venancio, V. P., Kim, H., Sirven, M. A., Tekwe, C. D., Honvoh, G., Talcott, S. T., & Mertens‐Talcott, S. U. (2018). Polyphenol‐rich Mango (Mangifera indica L.) Ameliorate Functional Constipation Symptoms in Humans beyond Equivalent Amount of Fiber. Molecular nutrition & food research62(12), 1701034. Available at: https://doi.org/10.1002/mnfr.201701034. Accessed 10/03/2020.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.