4 plante medicinale utile pentru indigestie - Doza de Sănătate
 

4 plante medicinale utile pentru indigestie

Toată lumea caută remedii pentru calmarea indigestiei în mod natural. În acest articol, descoperă care sunt cele mai bune plante medicinale pentru alinarea disconfortului gastric.
4 plante medicinale utile pentru indigestie
Sergio Alonso Castrillejo

Scris și verificat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 06 iulie, 2020

Probabil ai încercat măcar o dată să calmezi indigestia în mod natural. Indigestia poate apărea din pricina meselor copioase, tipului de alimente ingerate sau afecțiunilor sistemului digestiv. În acest articol, îți vom prezenta 4 plante medicinale utile pentru indigestie, precum și câteva sfaturi simple și eficiente pentru a preveni și trata această problemă enervantă. În acest fel, vei scăpa rapid de disconfortul digestiv.

4 plante medicinale utile pentru indigestie

1. Ghimbirul

În primul rând, ghimbirul este un aliment medicinal pe care ar trebui să îl consumi zilnic datorită numeroaselor sale proprietăți utile pentru sănătate. Deși este un bun diuretic și detoxifiant, ne vom concentra asupra capacității sale de a calma indigestia.

Consumul de ghimbir, atât proaspăt, cât și uscat, este eficient în reducerea disconfortului gastric, cum ar fi flatulența, durerile abdominale, greața și diareea. Poți să consumi ghimbirul sub formă de ceai sau suc sau chiar să-l adăugi în preparate culinare pentru a îmbunătăți digestia și a intensifica aroma rețetelor.

2. Ceaiul verde

Infuzie din plante medicinale utile pentru indigestie
Conținutul său de catechine este foarte util pentru ameliorarea disconfortului cauzat de gazele intestinale.

Aceasta este o plantă medicinală antică, care este foarte populară în întreaga lume. Ceaiul verde este o băutură antioxidantă și antiinflamatoare datorită conținutului său de catechine.

Ceaiul verde este o plantă medicinală care susține digestia optimă, deoarece combate gazele intestinale și ameliorează senzația grea ce apare după o masă copioasă. Mai mult decât atât, consumul regulat de ceai verde ajută la prevenirea cariilor dentare și reduce nivelul glicemiei și al colesterolului.

Totuși, trebuie să iei în considerare și faptul că ceaiul verde conține cofeină, ceea ce înseamnă că este o infuzie cu proprietăți de stimulare a organismului. De asemenea, ceaiul verde poate preveni absorbția fierului, motiv pentru care este recomandat să nu îl consumi în timpul mesei.

3. Menta

Menta este o infuzie folosită adesea pentru a calma indigestia. De fapt, multe persoane o consumă după servirea mesei, combinată cu busuioc. Studiile arată faptul că menta poate relaxa tractul gastro-intestinal.

Menta poate fi găsită în stare proaspătă și sub formă de ceai, ulei esențial sau capsule. Cu toate acestea, în starea sa pură, menta este foarte iritantă, motiv pentru care trebuie folosită întotdeauna cu prudență, diluată corespunzător și în doza recomandată.

În plus, este posibil ca menta să nu fie benefică pentru persoanele cu reflux gastroesofagian.

4. Scorțișoara

Scorțișoara pe lista de plante utile pentru indigestie
Adaugă pur și simplu puțină scorțișoară în preparate pentru a te bucura de beneficiile sale în fiecare zi.

Scorțișoara este o altă plantă medicinală folosită încă din cele mai vechi timpuri ca remediu pentru numeroase boli. Printre altele, scorțișoara ajută la reducerea inflamației, combate radicalii liberi, reduce nivelul de zahăr din sânge și stimulează organismul în mod natural.

În ceea ce privește tractul digestiv, scorțișoara poate ajuta la calmarea indigestiei și a disconfortului cauzat de ulcerele gastrice. De asemenea, acesta susține funcția hepatică și previne paraziții intestinali sau infectarea cu bacteria Helicobacter pylori.

Pentru sistemul digestiv, îți recomandăm să alegi scorțișoara de Ceylon. O poți consuma sub formă de infuzie sau extract sau o poți adăuga în meniurile tale zilnice. Este foarte des folosită în multe tipuri de dulciuri și este, de asemenea, un condiment excelent pentru tocănițe, carne, sosuri, cartofi, etc.

Alte sfaturi pentru ameliorarea indigestiei

Pe lângă utilizarea acestor plante medicinale pentru a calma indigestia, pune în aplicare următoarele sfaturi dacă suferi adesea de disconfort digestiv:

  • Mestecă mai bine mâncarea și încearcă să mănânci într-un mediu relaxat și fără griji.
  • Nu combina multe alimente diferite la o singură masă.
  • Nu mânca desert la prânz și lasă alimentele dulci pentru micul dejun sau gustări.
  • Dacă simptomele tale persistă și devin mai intense, consultă un medic pentru a exclude posibilele intoleranțe alimentare.

Acum cunoști câteva plante medicinale care pot îmbunătăți digestia și preveni în mod natural disconfortul gastric. Acestea sunt foarte utile, mai ales dacă suferi frecvent de arsuri la stomac, balonare, gaze intestinale sau dureri gastrice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Koo, M. W. L., & Cho, C. H. (2004). Pharmacological effects of green tea on the gastrointestinal system. European Journal of Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2004.07.023
  • McKay, D. L., & Blumberg, J. B. (2006). A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1936
  • Kundu, S., Ghosh, R., Choudhary, P., & Prakash, A. (2014). Health benefits of various Indian culinary herbs and comparative statistical analysis for organoleptic properties of Indian teas by using analysis of variance (ANOVA). International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.