Sfaturi pentru atunci când mănânci în oraș
Vrei să-ți ții sub control greutatea sau să nu te abați de la dieta ta sănătoasă atunci când mănânci în oraș? Deși poate părea imposibil, recomandările pe care le vom împărtăși în acest articol îți vor arăta cum poți să mănânci responsabil și sănătos atunci când nu îți gătești singur/ă.
Sfaturi pentru atunci când mănânci în oraș
Mâncatul sănătos în oraș poate părea imposibil. În mod obișnuit, restaurantele oferă opțiuni nesănătoase ce conțin o mulțime de calorii. Acesta este motivul pentru care studiile arată că mâncatul frecvent în oraș este legat de excesul de greutate și obezitate.
Un studiu realizat de Universitatea Cambridge a arătat că peste 90% din preparatele vândute în restaurante sunt bogate în calorii, sodiu și grăsimi, mai ales grăsimi saturate. În plus, meniurile pentru copii conțin mai multe grăsimi și zahăr decât meniurile pentru adulți. Prin urmare, nu este indicat să comanzi meniuri pentru copii, deoarece aceste opțiuni tind să fie mai puțin sănătoase decât restul meniului.
Citește mai mult:
Înainte să mănânci în oraș
Este foarte important să fii stăpân/ă pe sine chiar înainte de a ajunge la restaurant pentru a nu acționa impulsiv. Iată câteva sfaturi pe care ar trebui să le iei în considerare:
- Alege dinainte restaurantul și documentează-te. Dacă știi dinainte unde vei merge, vei cunoaște tipul de mâncare ce este servit în acel local. De asemenea, îți recomandăm să faci o rezervare. În acest fel, vei evita să aștepți la bar în cazul în care restaurantul este aglomerat. În timp ce aștepți, ai putea comanda o băutură pe care ai fi putut să o eviți dacă aveai deja o masă rezervată.
- Analizează meniul înainte de a vizita restaurantul dacă acest lucru este posibil. Multe restaurante își publică meniurile pe site-uri sau pe conturile de pe rețelele de socializare. Analizează meniul de acasă, astfel încât să știi ce ai putea să comanzi înainte de a ajunge la restaurant.
- Nu trebuie să-ți fie foarte foame. Dacă ajungi la restaurant și îți este foarte foame, vei mânca pâine și orice alt aperitiv găsit pe masă, pe care îl puteai evita dacă nu erai lihnit/ă. Prin urmare, îți recomandăm să servești un fruct mic înainte de a pleca de acasă.
În timp ce mănânci în oraș
Dacă iei în calcul aceste sfaturi înainte de a merge la restaurant, va fi mult mai ușor să mănânci sănătos departe de casă.
- Ai grijă ce bei. Cea mai recomandată opțiune este apa. Dacă vrei să comanzi și altceva, poți alege apă carbogazoasă sau, dacă vrei ceva mai aromat, cere și o felie de lămâie. De asemenea, poți opta pentru sucuri naturale, bere cu conținut scăzut de alcool sau suc dietetic. Însă sucul dietetic nu este o opțiune foarte bună.
- Alege cu grijă pâinea pe care o mănânci. În mod obișnuit, multe restaurante așază pe masă coșuri de pâine. Dacă nu vrei să mănânci pâine, spune-i ospătarului de la început să nu o aducă. Dacă vrei totuși puțină, spune-i ospătarului să aducă doar o bucată mică de persoană.
- Comandă cu atenție. În primul rând, analizează mâncărurile cu legume servite la acel restaurant. Este o idee foarte bună să consumi legume ca prim fel sau ca parte semnificativă a mesei. După ce ai ales legumele, alege proteina cu care vrei să completezi meniul. Aceasta poate proveni din carne, pește, ouă sau leguminoase. Evită alimentele prăjite sau mâncărurile cu sosuri.
- Alege mâncăruri sănătoase. De exemplu, optează pentru un cartof copt sau o salată în loc de cartofi prăjiți. Nu mânca pâine dacă meniul cuprinde deja făină sau carbohidrați.
- Cere ca sosurile să fie așezate pe lateral sau separat, nu deasupra preparatului. Cere-i ospătarului să se asigure că nu există dressing-uri, sosuri sau brânză pe mâncarea ta. În acest fel, nu vei adăuga calorii suplimentare preparatului comandat.
- Împarte mâncarea. Privește preparatele din jurul tău pentru a vedea dimensiunea lor. Acest lucru te ajută să decizi dacă vei comanda doar pentru tine sau dacă vei împărți mâncarea. Dacă vasele sunt mari, comandă o porție pentru două persoane. În acest fel, vei putea controla cantitatea pe care o mănânci. Dacă îți rămâne mâncare, nu trebuie să te forțezi doar pentru a o termina. În schimb, cere ca mâncarea să-ți fie împachetată pentru a o lua acasă.
- Ce faci cu desertul? Dacă restaurantul servește fructe, comandă doar fructe. Dacă nu, sucurile naturale, cafeaua sau ceaiurile sunt alegeri excelente. Totuși, dacă vrei ceva dulce, poți împărți un desert cu altcineva.
Citește mai mult:
Cum știi că ai mâncat prea mult
- Îți este foarte sete la câteva ore după ce ai mâncat.
- Ai o digestie greoaie și nu îți mai este foame tot restul zilei.
- Ți se face somn după ce mănânci.
Dacă acesta este cazul, nu fii supărat/ă. Se întâmplă chiar și celor mai buni dintre noi! Însă trebuie să-ți aduci aminte de acest lucru data viitoare când vei ieși să mănânci în oraș. Această experiență îți va oferi o mai bună înțelegere a limitelor.
Aplicarea acestor sfaturi cu privire la servirea mesei în oraș te poate ajuta să mănânci sănătos și să te bucuri de gusturi alese. Așadar, este posibil să mănânci sănătos atunci când ești departe de casă!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- De Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.
- Kikuchi Y., Nozaki S., Makita M., Yokozuka S., et al., Effects of whole grain wheat bread on visceral fat obesity in japanese subjects: a randomized double blind study. Plant Foods Hum Nutr, 2018. 73 (3): 161-165.