Alimentația și sportul: secretul unui corp de revistă - Doza de Sănătate
 

Alimentația și sportul: secretul unui corp de revistă

Combinația dintre o dietă echilibrată și o rutină de exerciții fizice este baza pentru pierderea în greutate, tonifierea mușchilor și obținerea unui corp de revistă.
Alimentația și sportul: secretul unui corp de revistă
Carlos Fabián Avila

Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Mâncarea sănătoasă și exercițiile fizice sunt combinația perfectă pentru obținerea acelui corp de revistă la care visezi de multă vreme. Renumitele diete „minune” și produsele de slăbire sau pentru tratarea obezității și-au dovedit ineficiența de-a lungul timpului. Alimentația și sportul reprezintă, de fapt, secretul unui corp de revistă.

Au fost efectuate numeroase studii științifice pentru a înțelege cât de importante sunt aceste obiceiuri. Deși este puțin dificil să le adopți ca mod de viață, alimentația sănătoasă și sportul sunt benefice atât pentru silueta ta, cât și pentru sănătatea organismului.

În plus, deși există multe mituri legate de acest subiect, cei care reușesc să obțină un echilibru între alimentație și activitatea fizică au avut întotdeauna rezultate satisfăcătoare și permanente.

Ai și tu ca scop obținerea unui corp armonios? Te lupți cu kilogramele în plus? Descoperă aspectele de care trebuie să ții cont pentru a nu eșua în încercarea de avea un corp de revistă.

Alimentația și sportul: secretul unui corp de revistă

Dieta echilibrată

Femeie care știe că alimentația și sportul se îmbină armonios

Obiceiurile alimentare sunt cruciale în orice dietă pentru a avea un corp sănătos. Prin intermediul nutriției se realizează acele procese care intervin în pierderea în greutate, cum ar fi activarea metabolismului și a sistemului digestiv.

Prin urmare, este necesar să adopți o dietă echilibrată, controlându-ți aportul de calorii și asigurându-i organismului cantitatea de nutrienți corespunzătoare cerințelor zilnice ale organismului.

De ce nu trebuie să urmezi o dietă extremă sau o dietă „minune”? Deși pot da rezultate în ceea ce privește eliminarea excesului de greutate, aceste diete au un efect de yo-yo, care ne face să câștigăm înapoi kilogramele pe care le-am pierdut în scurt timp. Le lipsesc nutrienții esențiali și reprezintă un pericol pentru sănătate, mai ales dacă suferi de anumite boli cronice.

Cum poți reuși să urmezi o dietă echilibrată?

O dietă echilibrată se bazează pe o combinație adecvată de macronutrienți și micronutrienți esențiali pentru organism. Aceasta ține cont de starea de sănătate a persoanei, greutatea sa corporală și stilul de viață adoptat.

Principalele sale caracteristici includ:

  • Combinarea diferitelor alimente sănătoase;
  • 5 sau 6 mese mici în fiecare zi;
  • Servirea meselor numai la ore fixe;
  • Consum redus sau deloc de grăsimi saturate, grăsimi trans, zahăr și sodiu;
  • Un mic dejun bogat cu un conținut caloric ce echivalează cu 25% din necesarul zilnic;
  • Un consum mai ridicat de fructe, legume și cereale integrale;
  • Consum zilnic suficient de apă și alte lichide sănătoase: sucuri naturale proaspete, ceaiuri, infuzii, etc.;
  • Metode sănătoase de gătire, precum coacerea sau aburul, în loc de prăjitul în uleiuri.

Exercițiile fizice

Femeie la antrenament în sală
Studiile științifice au arătat că cea mai eficientă metodă de a slăbi este să asociezi alimentația și sportul. De fapt, alimentația sănătoasă și activitatea fizică accelerează pierderea în greutate și sporesc bunăstarea fizică și psihică.

Practicarea unui sport este cel mai eficient obicei pentru eliminarea grăsimii. Această practică zilnică crește consumul de energie, modelează corpul și optimizează funcțiile organelor vitale.

Conform datelor oferite de Clinica Mayo, exercițiile aerobice sunt cele mai eficiente atunci când vine vorba de arderea caloriilor. În ciuda acestui fapt, ideal este să le combini cu activități de forță sau exerciții anaerobe.

Sfaturi pentru a te apuca de sport

Lipsa de timp și ocupațiile multiple sunt scuzele clasice pentru a nu face exerciții fizice în mod regulat. Mulți oameni cred că este nevoie să practice sport la nivel profesionist pentru a obține rezultatele dorite.

Însă există numeroase opțiuni pentru a include activitatea fizică în stilul de viață. Nu este necesar să folosești echipament profesional și nici să te antrenezi multe ore zilnic.

  • Dedică între 20 și 30 de minute zilnic mișcării pentru a arăta mai bine și a pierde în greutate.
  • Poți face exerciții fizice dimineața, chiar după trezire, înainte de a servi micul dejun.
  • Deși mersul la sala de fitness prezintă numeroase avantaje, există multe tipuri de antrenamente pe care le poți practica la tine acasă sau în aer liber.
  • Nu este nevoie să te limitezi la un plan strict de antrenament: poți face pilates, yoga, zumba, jogging și altele pentru a te bucura de beneficiile exercițiilor fizice de orice fel.

Alimentația și sportul sunt completate de odihnă

Femeie care se odihnește

Pentru a avea un corp de nota 10 sau de revistă, nu sări peste odihnă. Aceasta completează cu succes alimentația și sportul și ajută corpul să se refacă și să-și dezvolte masa musculară.

Fiecare plan pentru un stil de viață sănătos cuprinde indicații pentru a dormi bine și a lăsa corpul să se odihnească. Nimic nu trebuie dus în extrem, nici măcar activitatea fizică.

  • Nu este indicat să parcurgi o rutină intensă în fiecare zi. Dacă sportul este o activitate pe care o practici în fiecare zi, o dată sau de două ori pe săptămână ar trebui să practici activități mai puțin solicitante.
  • Durata de somn nu trebuie să fie mai mică de 7 ore pe zi fără întreruperi. A dormi mai puțin determină creșterea în greutate, reduce nivelul de energie și afectează capacitatea de concentrare.

Vrei să ai o siluetă frumoasă și un corp sănătos? Ferește-te de extreme! Adoptă aceste obiceiuri simple ca stil de viață. Ele reprezintă cel mai eficient mod de a obține corpul la care visezi.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.