Remedii naturale pentru gazele la stomac - Doza de Sănătate
 

Remedii naturale pentru gazele la stomac

Gazele acumulate în stomac și intestine duc adesea la balonare și dureri abdominale. Te poți trata folosind câteva remedii naturale din plantele pe care le vom enumera în acest articol.
Remedii naturale pentru gazele la stomac
Sergio Alonso Castrillejo

Scris și verificat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 26 iunie, 2020

Tulburările digestive sunt frecvente. Acesta este motivul pentru care există multe remedii naturale pentru gazele la stomac. De fapt, gazele intestinale sunt una dintre cele mai des întâlnite tulburări digestive – precum și una dintre cele mai enervante. Din fericire, există câteva plante medicinale care te pot ajuta să previi și să ameliorezi problema.

Remedii naturale pentru gazele la stomac

Excesul de gaz acumulat în tractul gastrointestinal duce la flatulență, eructații și balonare. Cauzele sunt multiple și variate. De exemplu, anumite gaze sunt rezultatul intoleranțelor alimentare. În schimb, altele provin dintr-o supradezvoltare a bacteriilor în intestinul subțire.

Dacă ai des gaze la stomac, ar trebui să consulți un medic specialist. Cu toate acestea, poți folosi și remedii naturale, deoarece acestea vor fi un ajutor excelent pentru orice tratament medicamentos.

Acestea sunt patru dintre cele mai eficiente plante care pot accelera eliminarea gazelor stomacale și intestinale: fenicul, mușețel, scorțișoară de Ceylon și ghimbir.

1. Fenicul

Fenicul în remedii naturale pentru gazele la stomac
Feniculul are proprietăți antispasmodice care reduc durerile abdominale provocate de indigestie.

Pentru început, unul dintre cele mai cunoscute remedii pentru gazele la stomac este feniculul. Semințele, rădăcinile și frunzele sale sunt un remediu comun în multe țări pentru îmbunătățirea digestiei și scăderea balonării după masă.

Feniculul are proprietăți carminative. Acest lucru înseamnă că facilitează eliminarea gazelor din tractul digestiv dacă suferi de flatulență. De asemenea, ajută la calmarea durerilor de stomac, favorizează mișcările intestinale ușoare și poate vindeca diareea.

În plus, feniculul este remediul ideal pentru a reduce intensitatea colicilor la bebeluși. Studiile științifice sugerează faptul că utilizarea uleiului de semințe de fenicul pentru bebelușii cu vârsta sub 12 săptămâni este foarte eficientă. Acest tratament poate ajuta la reducerea spasmelor intestinale și la creșterea mobilității intestinului subțire.

2. Mușețel

Ar trebui să ai întotdeauna în casă ceai de mușețel. Această plantă medicinală este un relaxant digestiv, iar oamenii o folosesc, de obicei, pentru calmarea nervilor, mai ales atunci când aceștia afectează stomacul. Pe lângă faptul că ajută la eliminarea gazelor la stomac, mușețelul este, de asemenea, un tratament eficient pentru diaree, indigestie, greață și vărsături, precum și pentru colici la copii.

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii foloseau mușețelul pentru a trata afecțiunile gastrointestinale datorită proprietăților sale digestive, carminative, antispasmodice și sedative.

  • Îl poți bea ca infuzie sau îl poți folosi sub formă de ulei esențial. Nu bea uleiul esențial. În schimb, îl poți dilua cu un alt ulei vegetal și utiliza pentru a-ți masa ușor abdomenul atunci când ai gaze la stomac.

3. Scorțișoară de Ceylon

Folosește scorțișoară pentru a-ți îmbunătăți digestia și a preveni gazele fie ca infuzie, fie ca mirodenie în preparatele tale.

Dintre toate tipurile de scorțișoară, vom discuta despre Cinnamomum verum, cunoscută și ca adevărata scorțișoară sau arborele de scorțișoară Ceylon. Acest soi de scorțișoară este cel mai valoros din punct de vedere medicinal și iese în evidență datorită proprietăților sale antiinflamatoare, antioxidante, antimicrobiene și antidiabetice.

Scorțișoara de Ceylon este un remediu digestiv puternic datorită tuturor proprietăților sale. De fapt, este foarte eficientă pentru prevenirea și ameliorarea flatulenței și indigestiei. De asemenea, susține buna funcționare a ficatului și poate preveni chiar și dezvoltarea paraziților în intestine.

Cum ar trebui să consumi scorțișoara de Ceylon pentru a scăpa de gazele la stomac?

Scorțișoara poate fi folosită ca mirodenie într-o mare varietate de feluri de mâncare, atât dulci, cât și sărate. Îți recomandăm să experimentezi adăugând scorțișoară în deserturi și chiar în tocănițe pentru a le intensifica aroma. Este excelentă în toate deserturile și în cana de cafea!

4. Ghimbir

În cele din urmă, am dori să menționăm o plantă minunată originară din Asia și care este acum foarte populară în întreaga lume. Ghimbirul iese în evidență mulțumită gustului său intens, picant și răcoritor și este utilizat frecvent într-o mare varietate de feluri de mâncare. Cu toate acestea, ghimbirul este și un remediu excelent pentru diferite tipuri de afecțiuni.

Rizomul de ghimbir poate ajuta la ameliorarea gazelor la stomac. De asemenea, este eficient în tratarea diareei și în prevenirea ulcerelor gastrice.

  • Îl poți consuma proaspăt sau uscat, sub formă de infuzie, amestecat cu sucuri și chiar ca supliment.

Acum ai aflat proprietățile digestive ale acestor minunate plante medicinale care te pot ajuta să previi și să ameliorezi flatulența. Asigură-te că sunt întotdeauna în cămară, astfel încât să le ai la îndemână ori de câte ori trebuie să ameliorezi problemele digestive.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports. https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377
  • Kurbel, S., Kurbel, B., & Včev, A. (2006). Intestinal gases and flatulence: Possible causes of occurrence. Medical Hypotheses. https://doi.org/10.1016/j.mehy.2006.01.057
  • Sharangi, A. B., & Datta, S. (2005). Medicinal properties of spices. Indian Journal of Arecanut Spices and Medicinal Plants.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.