Simptomele intoleranței la gluten și remediile indicate
Ai experimentat vreodată simptomele intoleranței la gluten? Această combinație de glutenină și gliadină se găsește în cereale precum grâul, orzul și secara. Glutenul este structura care face posibilă formarea aluatului de pâine și se obține în timpul procesului de spălare a amidonului.
Din păcate, organismul anumitor persoane nu poate suporta această substanță. Astfel, intoleranța la gluten constituie o tulburare care poate afecta sănătatea intestinală.
Ce este intoleranța la gluten și cum se declanșează?
Intoleranța la gluten constituie o reacție fiziologică anormală provocată de digestia inadecvată a proteinelor grâului, ceea ce declanșează tulburări intestinale.
La anumite persoane, glutenul distruge vilozitățile care aderă la pereții mucoasei intestinului subțire. Acest efect împiedică organismul să proceseze alimentele. Așadar, apare o inflamare cronică a intestinelor, care împiedică absorbția corectă a nutrienților.
Cum se diagnostichează?
Intoleranța la gluten poate fi diagnosticată cu ajutorul următoarelor teste:
- Analize de sânge (pe stomacul gol)
- Biopsii intestinale (implică obținerea unei mostre de țesut de la nivelul părții superioare a intestinului subțire)
Care sunt simptomele intoleranței la gluten?
- Probleme digestive ca diareea, inflamațiile, gazele intestinale și constipația
- Prezența keratozei pilaris (pielea de găină) pe partea posterioară a brațelor din cauza carenței de acizi grași și vitamina A
- O senzație de oboseală după consumarea de alimente care conțin gluten
- Declanșarea unor boli autoimune ca artrita reumatoidă, colita sau lupusul
- Probleme neurologice precum amețeala și pierderea echilibrului
- Dezechilibre hormonale
- Migrene recurente
- Dureri și inflamații articulare
- Schimbări bruște ale dispoziției (anxietate, depresie, euforie)
- Dificultăți de concentrare
Cum se tratează intoleranța la gluten?
Pentru a ține sub control simptomele intoleranței la gluten, este important să adopți o dietă total lipsită de această substanță. Intoleranța la gluten nu poate fi tratată cu medicamente, așadar pacienții trebuie să apeleze la alte strategii. Evitând alimentele cu gluten, simptomele bolii vor dispărea și intestinul subțire va începe să se vindece.
Recuperarea este permanentă, însă numai dacă elimini glutenul din dietă în totalitate. Chiar și cantități mici din această substanță pot agrava simptomele experimentate. Dacă nu reușești să urmezi o dietă 100% lipsită de gluten, intoleranța la acesta (numită și boala celiacă) se va croniciza.
După urmarea unei diete echilibrate timp de 2 săptămâni, simptomele vor începe să se amelioreze. Normalizarea serologică poate dura între 6 și 12 luni, iar recuperarea vilozităților intestinale necesită doi ani de zile de la adoptarea tratamentului sau a dietei.
În cazul sugarilor, rezultatele dorite apar mai lent. Tratamentul constă în eliminarea din dietă a patru cereale: grâul, ovăzul, orzul și secara, precum și derivații acestora.
Ce alimente conțin gluten?
Grâul și făina sunt ingrediente întâlnite în majoritatea dietelor. Așadar, există numeroase alimente și băuturi ce conțin gluten pe care va trebuie să le evităm. Dacă suferi de intoleranță la gluten, spune nu:
- Berii
- Cerealelor
- Pâinii și prăjiturilor
- Prăjelilor
- Dressing-urilor pentru salate
- Pastelor
- Înlocuitorilor de carne și de fructe de mare
- Sosului de soia
- Supelor
Ce alimente nu conțin gluten?
- Laptele și derivații săi (brânza sărată, brânza de vaci, smântâna, iaurtul)
- Toate tipurile de carne
- Peștele și fructele de mare proaspete
- Ouăle
- Legumele cu frunze verzi și rădăcinoasele
- Fructele
- Orezul și porumbul
- Leguminoasele
- Zahărul și mierea
- Uleiurile și untul
- Cafeaua
- Băuturile răcoritoare pe bază de portocale, lămâie și cola
- Vinurile
- Fructele cu coajă lignificată
- Sarea
- Mirodeniile naturale
- Măslinele
Acestea sunt doar câteva dintre alimentele fără gluten disponibile!
Ce vitamine sunt utile împotriva intoleranței la gluten?
Dacă suferi de intoleranță la gluten, este esențial să iei suplimente cu vitamine. Această măsură te ajută să reduci deteriorarea mucoasei intestinale, care reduce absorbția fierului, a calciului și a altor vitamine.
Multe alimente cu gluten conțin vitamine și minerale. Eliminându-le din dietă, riști să dezvolți carențe nutritive. Pentru a preveni această problemă, consultă un specialist care să-ți recomande suplimente cu vitamine fără gluten, astfel încât să-ți satisfaci necesarul zilnic.
Nu în ultimul rând, reține faptul că simptomele intoleranței la gluten pot fi tratate. Este suficient să-ți schimbi dieta și stilul de viață. Însă a suferi de boala celiacă nu înseamnă că trebuie să renunți la restaurante și să te izolezi.
Atât timp cât urmezi recomandările specialistului, nu vei mai întâmpina neplăceri. Îngrijește-ți stomacul astăzi pentru a continua să te bucuri de viață mâine.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Czaja-Bulsa, G. (2015). Non coeliac gluten sensitivity – A new disease with gluten intolerance. Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2014.08.012
- Balakireva, A. V., & Zamyatnin, A. A. (2016). Properties of gluten intolerance: Gluten structure, evolution, pathogenicity and detoxification capabilities. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu8100644
- Lichtenstein, G. R. (2018). Gluten-Free diet. Gastroenterology and Hepatology. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(75)90081-1
- Niewinski, M. M. (2008). Advances in Celiac Disease and Gluten-Free Diet. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2008.01.011