Scapă de flatulență și indigestie
Oricine s-a confruntat cu flatulență și indigestie, sau cu dureri de stomac. În general, acesta apare când organismul tău nu procesează mâncarea așa cum ar trebui, digestia se realizează mai greu, durează mai mult și poate crea și alte probleme.
Se spune ca ai “digestie proastă” când te confrunți cu astfel de probleme frecvent sau chiar zilnic, timp de mai multe luni. Spre deosebire de digestia proastă, indigestia apare din când în când, durează de obicei mai puțin și este mai ușor de tratat.
Și flatulența poate apărea destul de des, pentru că este determinată atât de digestia proastă, cât și de indigestie. Flatulența este foarte neplăcută pentru oricine, mai ales când este cronică.
Toate aceste probleme digestive pot fi cauzate de obiceiurile zilnice, de aceea unele schimbări pot preveni apariția lor.
Evită stresul și agitația
Dacă nu știai deja, îți amintim că stomacul este un organ foarte sensibil la problemele emoționale. Când cineva suferă de depresie sau de stres sau când trece printr-o perioadă dificilă, stomacul se resimte și apar dureri, inflamații, indigestie și flatulență. Păstrarea unui echilibru emoțional ajută digestia.
Mănâncă corect, dacă vrei să scapi de flatulență și indigestie
Pentru a preveni indigestia și flatulența este foarte important să înveți să mănânci corect. Dacă nu mesteci mâncarea bine, digestia va fi încetinită pentru că organismul tău va trebui să depună un efort mai mare. De asemenea, dacă mănânci repede, vei înghiți aer și te vei balona.
Te-ar putea interesa și:
Este foarte important să mănânci încet. Mestecă mâncarea bine pentru că saliva facilitează digestia și te vei simți sătul. Este important și să nu bei prea multă apă în timpul mesei, deoarece aceasta neutralizează acizii, fapt care poate îngreuna digestia.
Odihnește-te puțin după masă
Este bine ca după masă să te relaxezi, pentru ca stomacul tău să aibă energie pentru digestie. Nu desfășura activități fizice și odihnește-te puțin. Este o idee bună să te așezi pe o canapea sau pe un scaun. De asemenea, nu este sănătos să dormi mult după masă.
Ia medicamentele după masă
Multe medicamente pot provoca indigestie așa că ar trebui să apelezi la ele doar dacă este neapărat nevoie. Dacă trebuie să le iei zilnic, este bine să le iei după masă, pentru a preveni problemele.
Te-ar putea interesa și:
Mănâncă sănătos
Ceea ce mănânci este esențial pentru o digestie bună și pentru prevenirea flatulenței. Există câteva alimente care pot fi destul de dure pentru stomac și ar trebui evitate.
Dacă suferi frecvent de flatulență și indigestii, ar trebui să elimini alimentele prea condimentate, acide, grase sau bogate în fibre. De asemenea, ar trebui să eviți alcoolul, tutunul, băuturile carbogazoase și junk food-ul.
Nu mânca înainte de a merge la culcare
Mulți oameni au prostul obicei de a mânca înainte de a merge la culcare, lucru care poate afecta digestia. Este recomandat să mănânci întotdeauna cu cel puțin 3 ore înainte de a merge la culcare pentru a scăpa de flatulență.
Nu uita…
- Ținând cont de toate aceste sfaturi zi de zi, îți poți controla digestia și poți să scapi de flatulență și indigestie. Este o idee bună să încerci și câteva remedii naturale împotriva problemelor digestive.
- Ghimbirul și lămâia sunt bune în lupta împotriva flatulenței și ameliorează indigestiile.
- De asemenea, nu uita că problemele digestive trebuie luate în serios dacă apar frecvent. Dacă suferi de dureri, indigestie și flatulență mai mult de două ori pe săptămână, trebuie să te adresezi unui doctor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Beheshti, Z., Huak Chan, Y., Sharif Nia, H., Hajihosseini, F., Nazari, R., Shaabani, M., & Salehi Omran, M. T. (2012). Influence of apple cider vinegar on blood lipids. Life Science Journal.
- Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports. https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377
- Yazdi, F. F., Ghalamkari, G., Toghiani, M., Modaresi, M., & Landy, N. (2014). Anise seed (Pimpinella anisum L.) as an alternative to antibiotic growth promoters on performance, carcass traits and immune responses in broiler chicks. Asian Pacific Journal of Tropical Disease. https://doi.org/10.1016/S2222-1808(14)60604-6