Utilizări medicinale ale ghimbirului - Doza de Sănătate
 

Utilizări medicinale ale ghimbirului

Consumat corect, ghimbirul te poate feri de numeroase neplaceri, din acesta putându-se prepara o varietate largă de remedii și chiar tratamente care îți pot face viața mai ușoară.
Utilizări medicinale ale ghimbirului

Ultima actualizare: 11 februarie, 2019

Această plantă puternică provine din Indochina, iar în prezent este cultivată în regiunile tropicale. Există numeroase utilizări ale ghimbirului și o diversitate de soiuri. Cele mai bune sunt cele din India, Jamaica și Australia.

Proprietățile sale medicinale sunt recunoscute de sute de ani, fiind folosit, de asemenea, și în bucătărie. Să aflăm care sunt beneficiile consumului de ghimbir, o plantă despre care se spune că a provenit „din grădina Raiului.”

Utilizări interne ale ghimbirului

Accelerează funcțiile tractului digestiv

Aceasta este una dintre cele mai cunoscute utilizări ale ghimbirului. Stimulează activitatea pancreasului și sporește numărul de enzime care iau parte la procesul digestiv, facilitând absorbția alimentelor în organism. Datorită acțiunii sale antibacteriene, protejează flora intestinală.

Remediu eficient împotriva senzației de greață

Poate fi folosit pentru a combate răul de mișcare pentru drumuri lungi. Este indicat persoanelor care sunt supuse chimioterapiei, femeilor însărcinate în timpul primelor luni ale sarcinii (în acest caz, tratamentul nu trebuie să fie pe termen lung) și celor care suferă de greață postoperatorie.

Ghimbirului 21

Tratează ulcerul și previne apariția acestuia.

Datorită puterii sale antibacteriene, elimină bacteria Helicobacter pylori care secretă amoniac. Ghimbirul este un remediu natural excelent împotriva gastritei, neutralizând, de asemenea, excesul de acid din stomac.

Combate diareea și constipația

Acesta distruge bacteriile și microorganismele dăunătoare, cum ar fi E. Coli care provoacă diaree la copii, precum și gastroenterită. Mărește în același timp și peristaltismul intestinal, stimulând motilitatea intestinală în cazul în care suferi de constipație.

Previne bolile cardiace și stimulează circulația sângelui la extremități

Combate durerea la nivelul picioarelor sau simptomele prezente la nivelul degetelor cauzate de sindromul Raynaud. Previne stopul cardiac, tromboza, angina pectorală și cheagurile de sânge. Ajută la regenerarea țesuturilor afectate de răni sau degerături.

Ghimbir3

 Combate simptomele gripei

Ghimbirul reduce febra, congestia nazală, durerile la nivelul încheieturilor cauzate de gripă. Dacă ești răcit, reduce presiunea la nivelul pieptului cauzată de acumularea de mucus. Același lucru este valabil și pentru cei care suferă de sinuzită sau congestie nazală.

Tratează oboseala cronică

Sindromul oboselii cronice este o problemă destul de frecventă care se manifestă printr-o stare de oboseală și de slăbiciune continuă, în ciuda faptului că dormi sau te odihnești suficient.

Puternic antiinflamator și analgezic

Este util în cazul artritei, osteoartritei sau durerilor de articulații, precum și a inflamațiilor cauzate de răni. Reduce durerile și inflamațiile. Este indicat și celor care suferă de sindromul de tunel carpian.

Utilizări externe ale ghimbirului

Pentru dureri de măsele

Pune puțin ceai pe măsea sau mestecă o bucățică de ghimbir.

Combate respirația urât mirositoare

Ghimbirul este folosit de multă vreme pentru tratarea halenei. Această tehnică orientală reîmprospătează gura după masă și, datorită faptului că stimulează producția de salivă, este recomandată persoanelor care au mereu gura uscată.

Ghimbir-4

Este un puternic afrodiziac

Unele persoane susțin că stimulează dorința sexuală și crește libidoul, atât la bărbați, cât și la femei. Poate fi folosit și de bărbații cu disfuncții erectile.

Cum poate fi consumat ghimbirul?

Pentru a profita de toate proprietățile ghimbirului, trebuie să cunoști diferitele moduri în care poate fi consumat. Unele tratamente impun o modalitate specifică de ingerare, dar în general poți alege metoda care îți place mai mult sau care ți se pare mai simplă.

În funcție de afecțiunea de care suferi, poți folosi infuzii din tubercul de ghimbir proaspăt sau uscat, capsule, smoothie-uri, masaje, uleiuri esențiale etc. Poți apela și la alte plante medicinale pentru a întări efectele benefice ale ghimbirului, obținând astfel rezultate și mai bune.

Ghimbir5

Consumă rădăcină proaspătă de ghimbir

În primul rând, spal-o și curăț-o bine. Apoi dă-o prin răzătoare sau toac-o mărunt pentru a o putea adăuga în supe, sosuri sau tocănițe. Poți, de asemenea să înmoi rădăcina uscată în apă, supă sau suc și să o adaugi în mâncare. Merge foarte bine și cu sushi sau orice alt fel de mâncare oriental.

Consumă rădăcina conservată

Rădăcina poate fi pusă și la oțet. Pentru a o conserva, adaugă zahăr, sare și oțet sau ulei. Poți să consumi rădăcină rasă de ghimbir și cu dulciuri, curry, cartofi prăjiți sau sosuri. Și nu în cele din urmă, poți să o cristalizezi prin fierbere timp de 30 de minute. Scurge apa, adaugă alte trei linguri de apă și trei linguri de zahăr și lasă să fiarbă până se evaporă tot lichidul.

Infuzie

Una dintre cele mai comune modalități de consumare a ghimbirului este sub formă de infuzie. Aceasta este un pic iute. Ai nevoie de aproximativ 85 de grame de rădăcină, 700 ml de apă și un îndulcitor la alegere (stevia, miere, sirop de arțar sau zahăr brun).

Spală și usucă bine rădăcina, curăț-o și taie-o în felii subțiri. Pune apa la fiert și adaugă ghimbirul, lăsându-l să fiarbă și pe acesta pentru câteva minute. Lasă infuzia să stea pentru 5 minute. Strecoară și bea.

Multe persoane adaugă și câteva felii sau zeamă de lămâie atunci când sunt răcite. Și nu în cele din urmă, în cazuri de urgență, poți să-l consumi și crud sau zdrobit.

Sursa fotografiilor: Crystal, Delphine Menard, Tony Hisgett, Scot Nelson, Stan Dalone și Miran Rijacev, Chandrika Nair și Mararie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Srinivasan, K. (2017). Ginger rhizomes (Zingiber officinale): A spice with multiple health beneficial potentials. PharmaNutrition. https://doi.org/10.1016/j.phanu.2017.01.001
  • Hoffman, T., & Burns, J. A. (2007). Ginger: An ancient remedy and modern miracle drug. Hawaii Medical Journal.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.