Sfaturi pentru a preveni gazele și indigestia
 

Sfaturi pentru a preveni gazele și indigestia

Având în vedere că există multe variabile care pot afecta procesul digestiv, vă împărtășim câteva sfaturi care vă pot ajuta să evitați gazele și indigestia.
Sfaturi pentru a preveni gazele și indigestia
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Oricine poate suferi de gaze și indigestie în orice moment al vieții. Din acest motiv, este important să știm cum să evităm aceste probleme. Vă oferim cele mai bune sfaturi pentru a preveni gazele și indigestia!

Ambele probleme sunt foarte frecvente și își au adesea originea în obiceiuri care, fără să ne dăm seama, ne dăunează. Unele dintre ele sunt: a mânca mai mult decât este necesar, a mânca prea repede, a vorbi în timp ce mâncăm, printre altele. Atunci când nu avem o digestie bună, este normal să experimentăm diferite neplăceri, care variază de la o senzație de arsură, până la inflamație. Nu este normal să suferim zilnic de gaze și indigestie.

Prin urmare, în această situație, este necesar să mergem la medic cât mai curând posibil și să evaluăm și să corectăm orice posibile obiceiuri alimentare proaste. Pentru a vă ajuta, iată câteva sfaturi pentru a preveni gazele și indigestia!

Sfaturi pentru a preveni gazele și indigestia

Femeie care știe că mărul poate preveni gazele și indigestia

 

1. Mestecați bine mâncarea

A nu mesteca bine alimentele duce la gaze și indigestie, deoarece treaba care ar fi trebuit să fie făcută în gură trebuie făcută acum în stomac. Din moment ce acest organ este forțat să îndeplinească o altă funcție, acesta devine supraîncărcat și, prin urmare, funcționează mai lent.

În plus, atunci când alimentele nu sunt mestecate bine, ci înghițite în grabă, aerul ingerat favorizează formarea gazelor. A mânca încet și a mesteca bine favorizează salivația și înghițirea corectă a tuturor alimentelor, generându-se senzația de sațietate.

2. Beți apă cu măsură

A avea gaze și indigestie poate fi consecința unui obicei foarte comun: prea multă apă în timpul mesei. Este chiar mai rău dacă este apă cu gheață.

Apa împiedică acizii să descompună corect alimentele. De aceea, se recomandă să luați înghițituri mici sau să evitați să beți apă în timpul mesei. Este de preferat să beți un pahar cu apă înainte de a mânca.

 

Infuzie utilă pentru a preveni gazele și indigestia

3. Odihniți-vă după masă

Odihna după masă este un obicei excelent care ajută la evitarea a tot felul de probleme gastro-intestinale. În mod ideal, odihniți-vă 15-20 de minute după fiecare masă.

Atât desfășurarea de activități fizice imediat după masă, cât și somnul împiedică o digestie bună. Prin urmare, trebuie să evitați aceste obiceiuri. Dacă trebuie să faceți sport, încercați să consumați puține alimente ușor de digerat.

4. Mâncați mai devreme

Mulți oameni au obiceiul să mănânce ceva înainte de a se culca. Chiar dacă este ceva ușor, cel mai bine este să mâncați cu cel puțin 3 ore înainte de culcare. În acest fel, stomacul va avea suficient timp pentru a-și face treaba.

Femeie care consumă o salată

 

5. Învățați să gestionați corect stresul

Stomacul este un organ foarte sensibil la problemele emoționale. Prin urmare, atunci când suferiți de stres excesiv sau nervozitate, experimentați disconfort gastric, cum ar fi gaze, inflamații, dureri abdominale, etc. Din acest motiv, se recomandă să învățați să gestionați tensiunea emoțională.

Sfaturi finale pentru a preveni gazele și indigestia

Evident, pentru a evita disconfortul gastro-intestinal este esențial să aveți o dietă echilibrată, bogată în alimente sănătoase și, desigur, suficientă apă. În acest sens, este convenabil să evitați toate acele alimente grele pentru stomac: mâncăruri picante, acide, grase, procesate, junk și alimente conexe.

La fel, trebuie amintit că atât consumul excesiv de cofeină, cât și cel de fibre sunt foarte dăunătoare sănătății. În plus, fumatul și alcoolismul sunt obiceiuri care trebuie eliminate cât mai rapid.

Punând în practică sfaturile menționate mai sus, puteți preveni gazele și indigestia. Dar, dacă disconfortul apare de peste două ori pe săptămână, este recomandabil să vizitați medicul, deoarece puteți avea o problemă mai mare, cum ar fi o intoleranță sau sindromul intestinului iritabil.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.