Remediu pentru sindromul de colon iritabil cu mentă - Doza de Sănătate
 

Remediu pentru sindromul de colon iritabil cu mentă

Suferi de sindromul de colon iritabil? Ei bine, consumul de mentă te poate ajuta să ameliorezi semnificativ simptomele. Ești gata să încerci acest remediu natural?
Remediu pentru sindromul de colon iritabil cu mentă
María Belén del Río

Verificat și aprobat de medicul biolog María Belén del Río.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Sindromul de colon iritabil este o boală gastrointestinală destul de frecventă. Simptomele sale pot afecta calitatea vieții pacienților. Așadar, astăzi îți vom arăta modul în care menta poate ajuta la ameliorarea acestei boli. De ce este atât de utilă? Cum poți crea un remediu pentru sindromul de colon iritabil cu mentă?

Simptomele acestei boli sunt diareea, durerile abdominale, balonarea, constipația, și gazele, așa cum indică articolul Irritable Bowel Syndrome. Unele tipuri de alimente pot provoca această boală, însă și stresul poate avea un impact major. Cum te poate ajuta menta?

Proprietățile mentei

Cercetătorii au studiat menta în diferite studii și articole, cum ar fi Medicinal plants: main alternative for health care, in the rural town of Babahoyo, Ecuador. Pentru ce este utilă? Pentru a trata problemele și bolile care sunt legate de sistemul digestiv. De exemplu:

 • Infecții gastrointestinale
 • Dureri intestinale și de stomac
 • Diaree
 • Gastrită
 • Paraziți
Bărbat care are probleme digestive
Menta are proprietăți antiinflamatoare și carminative care susțin tratamentul sindromului intestinului iritabil. Consumul său ajută la calmarea episoadelor de diaree, inflamație și exces de gaze.

Motivul pentru care menta poate ajuta la ameliorarea tuturor acestor boli, pe lângă sindromul de colon iritabil, se datorează proprietăților sale analgezice, antispastice și calmante. De asemenea, menta are caracteristici care o transformă într-un excelent antiinflamator și carminativ (ameliorează flatulența).

De ce poate ajuta la combaterea sindromului de colon iritabil? Deoarece această boală, cunoscută și sub numele de colită mucoasă, alternează perioadele de constipație și diaree care pot fi declanșate de diferite alimente sau chiar de stres.

Prin urmare, dacă menta te poate ajuta să controlezi mai bine această boală, vei avea o alternativă naturală pe care o poți folosi ori de câte ori este nevoie.

Remediu pentru sindromul de colon iritabil cu mentă

Acum că știm puțin mai multe despre motivele pentru care menta poate fi un mare aliat pentru a combate această boală, vrei să știi cum o poți folosi pentru a profita de toate proprietățile sale? Vom analiza mai multe opțiuni care funcționează în mod eficient.

Există două opțiuni: cumpără pliculețe de ceai sau cumpără plante de mentă și prepară ceaiul. Prima opțiune este destul de ușoară. Să vedem cum să prepari ceai de mentă dacă alegi a doua opțiune.

Ingrediente

Mod de preparare

 • Mai întâi, pune apa într-o oală pe aragaz.
 • Apoi, spală bine menta și pune-o în oală când apa începe să fiarbă.
 • Oprește focul și acoperă oala.
 • După aceea, lasă ceaiul să stea aproximativ 5 minute.
 • În cele din urmă, strecoară-l și servește.
Remediu pentru sindromul de colon iritabil
Cel mai simplu mod de a profita de proprietățile mentei este de a prepara un ceai. Poți bea acest ceai de mai multe ori pe zi pentru a ține sub control simptomele.

Ingredientele ar trebui să-ți ajungă pentru aproximativ 4 căni de ceai de mentă. Bea ceaiul atunci când nu te simți bine sau când simptomele sindromului de colon iritabil încep să apară – pentru a le ameliora și a-ți îmbunătăți starea de sănătate.

Ulei esențial de mentă ca remediu pentru sindromul de colon iritabil

O altă modalitate de a utiliza menta pentru a combate sindromul de colon iritabil este utilizarea uleiurilor esențiale. Cum? Cumpără câteva capsule pe care le poți găsi în orice magazin de produse naturiste. În funcție de conținutul de mentă al fiecărei capsule, pachetul va specifica modul în care ar trebui să le folosești.

De regulă, poți să iei între una și două capsule de mentă (aproximativ 180-200 mg) în fiecare zi, timp de aproximativ două săptămâni sau o lună dacă treci printr-o fază a bolii pe care o consideri „acută”. Partea bună în ceea ce privește capsulele este faptul că le poți lua cu tine oriunde, deci este ușor să le folosești la nevoie.

Atât ceaiul, cât și capsulele cu mentă vor ameliora durerea cauzată de sindromul de colon iritabil. De asemenea, vei observa că și celelalte simptome sunt mult mai rare. Acesta este un remediu natural. Va trebui să așteptăm câteva zile pentru a începe să-i vedem beneficiile.

De asemenea, dacă simptomele tale nu se ameliorează, mergi imediat la medic. În plus, este important să ții o dietă strictă pentru a evita cât mai mult posibil simptomele pe care le-am menționat deja.

Nu uita nici de stres. Practicarea de yoga, a meditației sau a unui tip de sport, pe lângă odihna adecvată, va ajuta la menținerea sub control a sindromului de colon iritabil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Otero W., Gómez M., Sindrome de intestino irritable. Rev Col Gastroenterol, 2005.
 • Cash BD., A minty breath of fresh air for irritable bowel syndrome. Gastroenterology, 2020.
 • Gallegos Zurita M., Las plantas medicinales: principal alternativa para el cuidado de la salud, en la población rural de Babahoyo, Ecuador. Ana Fac Med, 2016.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.