Tratarea sindromului de colon iritabil cu 4 alimente

10 Decembrie, 2018
Deși fiecare dintre noi ar trebui să afle ce alimente îi fac bine sau rău, anumite produse precum legumele sunt în general recomandate tuturor celor care suferă de sindromul de colon iritabil.

Sindromul de colon iritabil provoacă schimbări la nivelul tractului intestinal, declanșând dureri abdominale. Pacientul poate experimenta episoade alternante de diaree și constipație, iar boala este strâns legată de ceea ce mâncăm. Descoperă în cele ce urmează câteva sfaturi pentru tratarea sindromului de colon iritabil.

În articolul de azi îți prezentăm o dietă care susține tratarea sindromului de colon iritabil. În continuare vei afla ce alimente trebuie să consumi și ce trebuie să eviți dacă suferi de această boală.

Ce este sindromul de colon iritabil?

Sindromul de colon iritabil este mai răspândit în unele regiuni decât în altele. În țările dezvoltate, de pildă, acesta poate fi asociat direct stresului și obiceiurilor alimentare.

Și dispoziția influențează apariția sindromului de colon iritabil, starea de spirit având un impact direct asupra secrețiilor intestinale. Dacă ești anxios, mânios sau trist, corpul tău va secreta mai mulți acizi. Acești acizi au rolul de a digera grăsimea, dar acționează și ca un laxativ. Cu alte cuvinte, ei pot provoca diaree.

Până acum câțiva ani, majoritatea pacienților cu sindromul de colon iritabil erau femei de vârstă medie, cu o slujbă în afara casei și copii. În prezent însă, această boală afectează persoane de toate vârstele, inclusiv copiii și adolescenții.

Deși poate fi doar o neplăcere temporară, sindromul de colon iritabil este în general cronic, simptomele sale survenind și dispărând fără ca pacientul să își dea seama ce i se întâmplă. Principalele sale efecte sunt balonarea abdominală, constipația, diareea și flatulența.

Din păcate, sindromul de colon iritabil nu este ușor de diagnosticat, deoarece are simptome similare cu alte boli, precum indigestia.

Pentru ca o persoană să poată fi diagnosticată cu această afecțiune, ea trebuie să experimenteze dureri abdominale de trei ori pe lună, timp de 3 luni. În plus, acest semnal trebuie însoțit de cel puțin unul dintre următoarele simptome:

  • Înrăutățirea simptomelor după modificarea mărimii sau a culorii scaunelor
  • Apariția unor simptome după modificarea frecvenței mișcărilor intestinale
  • Ameliorarea simptomelor după o mișcare intestinală

Ce schimbări trebuie să faci dacă suferi de sindromul de colon iritabil?

Deși fiecare pacient are nevoie de o dietă personalizată, există anumite sfaturi generale pe care toate persoanele afectate trebuie să le urmeze:

Tratarea sindromului de colon iritabil cu fibre

Dietă pentru tratarea sindromului de colon iritabil

  • Pe de o parte, redu-ți aportul de fibre insolubile (care provin din cereale integrale), astfel încât să nu-ți dezechilibrezi și mai mult mișcările intestinale.
  • Pe de altă parte, crește-ți aportul de fibre solubile. Acestea stimulează producția scaunelor și susțin o frecvență optimă a mișcărilor intestinale.

Evită grăsimile și zahărul

Alimentele bogate în grăsimi sau zahăr rafinat și fructoză (un tip de zahar găsit în fructe) pot agrava simptomele sindromului de colon iritabil.

Ai grijă ce bei

Tratarea sindromului de colon iritabil prin hidratare

  • Cafeaua și ceaiul ar trebui consumate cu moderație. Pe cât posibil, evită să consumi băuturi alcoolice.
  • Totodată, nu uita să bei câte 8 pahare de apă în fiecare zi. În acest mod, întreg corpul tău va fi hidratat, iar scaunele se vor forma mai ușor.

Apa și ceaiurile din plante sunt utile pentru a combate constipația.

Ține-ți sub control nivelul de stres

Un pas esențial este să-ți ții sub control grijile, dispoziția și nivelul de anxietate. Deși nu este deloc ușor, să împiedici stresul să te copleșească nu este imposibil.

Atitudinea noastră și modul în care abordăm o anumită situație sunt cei mai importanți factori. Nu-ți face prea multe griji, nu permite problemelor de la locul de muncă să te urmărească până acasă, dedică timp hobbyurilor tale și dormi bine.

Dacă alegi să completezi măsurile tocmai menționate cu o dietă sănătoasă, simptomele sindromului de colon iritabil se vor ameliora într-un timp scurt.

Cele mai bune alimente pentru tratarea sindromului de colon iritabil

Avocado pentru tratarea sindromului de colon iritabil

Obiceiurile alimentare au un impact direct asupra sindromului de colon iritabil. Factorii cei mai importanți sunt frecvența cu care mănânci și calitatea alimentelor consumate.

Cel mai bine este să mănânci des, dar în cantități mici. De pildă, dacă obișnuiești să servești 3 mese mari pe zi, încearcă să împarți aceste mese în două, astfel încât să ajungi să servești șase.

Nu uita să mesteci fiecare dumicat bine și să mănânci încet. Graba provoacă gaze intestinale și indigestie, așadar rezervă-ți suficient timp pentru a servi masa. Spune adio prânzurilor de 5 minute la locul de muncă!

O altă idee bună este să-ți faci un program de masă. Încearcă să servești micul dejun, prânzul și cina la aceeași oră în fiecare zi. Dacă îți modifici frecvent programul de masă, intestinele tale vor fi afectate și vei experimenta durere.

Te sfătuim să optezi pentru alimente moi, nu foarte picante, sărace în fibre și pisate, acestea fiind mai ușor de digerat.

Multe persoane au impresia că sindromul de colon iritabil este provocat de gluten, dar această idee este greșită. Deși unii pacienți cu boala celiacă întâmpină într-adevăr probleme intestinale, nu toată lumea trebuie să renunțe la grâu. Consultă-ți medicul pentru a afla dacă trebuie să adopți această măsură.

Printre alimentele recomandate pentru tratarea sindromului de colon iritabil se numără:

Fructele

Servește fructe decojite și, pe cât posibil, fierte sau coapte. Poți opta pentru mere, pepene verde, pepene galben și banane.

Legumele

Gătește-le la aburi astfel încât să nu-și piardă nutrienții și să fie mai ușor de digerat. Cele mai bune variante sunt mazărea, sparanghelul, ceapa și usturoiul.

Leguminoasele și cerealele

Cereale pentru tratarea sindromului de colon iritabil

Mazărea, lintea și boabele de soia le pot fi de mare ajutor persoanelor care suferă de sindromul de colon iritabil. În ceea ce privește cerealele, te sfătuim să încerci grâul, orzul și secara.

Produsele lactate

Dacă suferi de intoleranță la lactoză, poți opta pentru lapte vegetal. În caz contrar, lactatele nu-ți vor face niciun rău, atât timp cât sunt degresate.

  • Rozman, C. Compendio de medicina interna, Elsevier España, 2005.
  • Medline Plus [Internet]. Bethesda (MD). Biblioteca Nacional de Medicina de los EEUU. Fibra soluble e insoluble. 2016. (Consultado el 15/10/2018). Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/esp_imagepages/19531.htm
  • Fermín Mearin ManriqueJordi Serra Pueyo Elsevier España23 may. 2016 – 176 páginas.