5 ceaiuri care ameliorează sindromul de colon iritabil

· 23 februarie 2018
Pentru a ameliora disconfortul creat de sindromul de colon iritabil, poți valorifica proprietățile anumitor ceaiuri, cum ar fi cel de mentă sau de anason. Acestea ajută la prevenirea gazelor intestinale. 

Există diverse ceaiuri care ameliorează sindromul de colon iritabil. Această boală digestivă provoacă dureri abdominale și modificări ale tranzitului intestinal care cauzează episoade de diaree sau constipație.

Sindromul de colon iritabil este o afecțiune din ce în ce mai răspândită ca urmare a alimentației proaste și a sedentarismului. Această problemă afectează persoane de toate vârstele, însă este mai frecventă în rândul adolescenților și al tinerilor.

Simptomele pot fi sporadice sau cauzate de stimuli externi. Însă, în anumite cazuri, problema poate deveni cronică, diminuând considerabil calitatea vieții pacientului.

Pe lângă durere, persoanele care suferă de sindromul de colon iritabil se confruntă cu simptome precum gazele intestinale, senzația de preaplin și alte probleme digestive supărătoare. Acestea se agravează dacă nu sunt tratate.

Din fericire, există anumite ceaiuri care ameliorează sindromul de colon iritabil fără să provoace efecte secundare. Iată care sunt ele!

1. Ceaiul de salvie ameliorează sindromul de colon iritabil

Ceai de salvie ce ameliorează sindromul de colon iritabil

Salvia are proprietăți astringente și antiinflamatoare care ameliorează sindromul de colon iritabil. Această plantă conține ingrediente benefice pentru flora intestinală, prevenind constipația și inflamațiile.

Ingrediente

  • 1 linguriță de salvie uscată
  • 1 cană de apă

Mod de preparare

  • Adaugă salvia uscată într-o cană cu apă clocotită. Las-o la infuzat 10 – 15 minute.
  • După ce s-a răcit îndeajuns pentru a fi băut, strecoară ceaiul.

Mod de consum

  • Bea două căni de ceai de salvie pe zi: una dimineața și una seara.

2. Ceai de semințe de fenicul

Semințele de fenicul sunt cunoscute pentru proprietățile lor digestive și antiinflamatoare. Acestea ameliorează sindromul de colon iritabil.

Feniculul reduce semnificativ balonarea deoarece ajută la eliminarea gazelor și a toxinelor din intestine.

Ingrediente

  • 1 cană de apă
  • 1 linguriță de semințe de fenicul

Mod de preparare

  • Pune apa la fiert. Când dă în clocot, ia-o de pe foc și adaugă semințele de fenicul.
  • Lasă planta la infuzat 15 minute, apoi strecoară lichidul.

Mod de consum

  • Beai o cană de ceai de fenicul la micul dejun și înainte de mesele principale ale zilei.

3. Ceai de anason

Ameliorează sindromul de colon iritabil cu ceai de anason

Ceaiul de anason este un remediu antiinflamator și calmant. Acesta ameliorează spasmele stomacale și reduce gazele acumulate în intestine.

Anasonul calmează iritațiile de la nivelul intestinelor și protejează bacteriile sănătoase.

Ingrediente

  • 1 lingură de anason
  • 1 cană de apă

Mod de preparare

  • Adaugă anasonul în apa clocotită și lasă-l la infuzat timp de 10 minute.
  • Strecoară lichidul și aruncă resturile de anason.

Mod de consum

  • Bea acest ceai înainte de fiecare masă principală a zilei.

4. Ceai de mentă

Menta combate problemele digestive de la nivelul colonului. Această plantă are proprietăți antispasmodice, sedative și antiinflamatoare care ameliorează durerea și balonarea.

Ingrediente

  • 1 cană de apă
  • 1 lingură de frunze de mentă

Mod de preparare

  • Dă apa în clocot și adaugă frunzele de mentă.
  • Acoperă cratița și lasă planta la infuzat 10 – 15 minute.
  • Strecoară ceaiul și bea-l.

Mod de consum

  • Bea o cană de ceai la micul dejun și încă două – trei căni pe parcursul zilei.

5. Ceai de roiniță

Ameliorează sindromul de colon iritabil cu ceai de roiniță

Ceaiul de roiniță ușurează digestia și reduce producția de gaze intestinale. Proprietățile sale antiinflamatoare ameliorează sindromul de colon iritabil și durerea cauzată de această afecțiune.

Ingrediente

  • 1 cană de apă
  • 1 lingură de frunze uscate de roiniță

Mod de preparare

  • Pune o cană de apă la fiert. După ce dă în clocot, adaugă roinița uscată.
  • Lasă amestecul să fiarbă la foc mic timp de încă două – trei minute.
  • După trei minute, ia vasul de pe foc și așteaptă ca lichidul să ajungă la o temperatură suportabilă pentru a fi băut.

Mod de consum

  • Bea o cană de ceai de roiniță la micul dejun și una după-amiaza (între prânz și cină).

Pentru rezultate optime, nu uita faptul că aceste ceaiuri  trebuie să suplimenteze o dietă sănătoasă. În acest sens, este indicat să reduci consumul de grăsimi, zahăr și carbohidrați. 

Totodată, este important să eviți consumul de alcool și băuturi bogate în cafeină, precum și fumatul.