Sindromul de colon iritabil – 4 trucuri pentru a-l trata - Doza de Sănătate
 

Sindromul de colon iritabil – 4 trucuri pentru a-l trata

Pentru a ameliora simptomele sindromului de colon iritabil, crește-ți aportul de fibre solubile și apă. Un alt obicei benefic este să servești mai multe mese mici pe tot parcursul zilei, în loc de 3 mese mari.
Sindromul de colon iritabil – 4 trucuri pentru a-l trata
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Sindromul de colon iritabil este o problemă foarte frecventă în zilele noastre. Durerea cauzată de această tulburare poate fi atât de intensă încât cei afectați sunt nevoiți să se interneze.

Obiceiurile alimentare nocive atât de răspândite în zilele noastre agravează semnificativ sindromul de colon iritabil. Dacă și tu suferi de această problemă, a venit timpul să renunți la alimentele de tip „fast food”. Urmează sfaturile de mai jos, iar sindromul de colon iritabil nu te va mai deranja mult timp.

1. Crește-ți aportul de fibre solubile

Sindromul de colon iritabil și aportul de fibre

Fibrele solubile ajută intestinele deoarece fortifică mucoasa care le căptușește. Totodată, acestea stimulează eliminarea substanțelor potențial nocive și reglează mișcările intestinale, ținând la distanță constipația.

Datorită tuturor acestor efecte benefice, este esențial să îți aprovizionezi organismul cu fibre solubile pentru a preveni sindromul de colon iritabil. Acordă atenția cuvenită alimentelor care le conțin.

Dacă nu mănânci bine și ai un aport prea ridicat de fibre insolubile, simptomele cauzate de sindromul de colon iritabil se pot agrava. Fibrele insolubile pot cauza flatulență, diaree și dureri abdominale.

Printre alimentele bogate în fibre solubile se numără:

  • Cerealele (orz, ovăz)
  • Semințele
  • Fructele (portocalele, mango, prunele)
  • Legumele cu frunze verzi
  • Tuberculii

În cazul în care nu ești obișnuit să mănânci aceste alimente, include-le în dieta ta zilnică treptat, până ce te obișnuiești cu gustul lor.

2. Măsoară-ți porțiile

Sindromul de colon iritabil și porțiile de mâncare

Multe persoane mănâncă până ce se simt complet sătule, fără a ține cont de faptul că poate au mâncat în exces. Acest obicei nociv se deprinde încă din copilărie, când părinții noștri ne obligă să golim farfuriile. Dar nu este bine să servim masa în acest mod.

Scopul mâncării este să ne aprovizioneze organismul cu nutrienții de care acesta are nevoie pentru a funcționa în stare optimă. Beneficiile obținute nu sunt direct proporționale cu cantitatea de alimente consumată.

De fapt, dacă mâncăm până ce simțim că nu mai putem, sistemul nostru digestiv este nevoit să lucreze în exces. Drept consecință, colonul este suprasolicitat, obosește și se declanșează sindromul de colon iritabil.

Așadar, pentru a ameliora simptomele acestei tulburări, redu-ți porțiile dacă ți se pare că mănânci prea mult. Un truc util este să începi prin a-ți micșora porțiile cu 10%. În acest mod, te vei obișnui treptat să mănânci doar aât cât este cu adevărat necesar.

Dacă întâmpini dificultăți în a-ți reduce aportul de alimente sau te simți slăbit și lipsit de energie, consultă un nutriționist. Acesta te va ajuta să stabilești un plan alimentar adecvat, care nu îți va afecta negativ colonul.

3. Bea infuzii naturale

Ceaiul de mentă și cel de angelică reprezintă două infuzii care îți vor fi de mare ajutor dacă suferi de sindromul de colon iritabil. Angelica are proprietăți antispasmodice, datorită cărora poate ameliora spasmele care îți fac ziua insuportabilă.

Menta este celebră datorită proprietăților sale digestive. Această plantă poate ameliora semnificativ durerile musculare și crampele abdominale. În plus, menta stimulează eliminarea gazelor intestinale și facilitează digestia.

Servește oricare dintre aceste băuturi după masă.

4. Alte sfaturi utile pentru a combate sindromul de colon iritabil

Sfaturi pentru sindromul de colon iritabil

Ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil pare a fi o provocare. Poate sfaturile de mai sus te-au copleșit. Într-adevăr, nu este ușor să gătești când trebuie să ții cont de atâtea restricții.

Cu toate acestea, secretul succesului se află în detalii. Poate nu trebuie decât să îți schimbi puțin stilul de viață. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să îți îngrijești mai bine colonul:

  • Mestecă bine alimentele și oferă-i corpului tău suficient timp să digere mâncarea.
  • Nu te culca imediat după ce ai mâncat. Acest obicei încetinește digestia.
  • Redu-ți aportul de condimente și alimente grase. Optează în schimb pentru mirodenii naturale și fierbe sau coace preparatele doar cu puțin ulei.
  • Nu bea mai mult de o cană de cafea pe zi. Dacă ai nevoie de un plus de energie, bea ceai verde pentru a profita de conținutul său de antioxidanți.
  • În loc de trei mese copioase, bogate în calorii, servește mai multe mese mici pe tot parcursul zilei.
  • Cel mai bine este să servești 3 mese consistente și echilibrate (micul dejun, prânzul și cina) și două gustări ușoare care să îți ofere energie, dar nu și calorii în plus.
  • Redu-ți aportul de cereale. Deși acestea sunt foarte hrănitoare, ele stimulează producția de gaze intestinale.

Urmează sfaturile prezentate în acest articol și colonul tău va fi mereu sănătos. Ia acum măsurile de precauție necesare și vei evita probleme grave în viitor. Nu ignora acest aspecte deoarece organismul tău va avea de suferit.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.