Plante medicinale pentru tratarea astmului
 

Plante medicinale pentru tratarea astmului

Dacă suferiți de astm, este important să consultați un specialist, deoarece tratamentul inadecvat poate avea consecințe grave. Descoperiți cele mai bune plante medicinale pentru tratarea astmului!
Plante medicinale pentru tratarea astmului
Maricela Jiménez López

Scris și verificat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Se crede că unele plante medicinale sunt utile pentru tratarea astmului. Știți care sunt și cum să profitați de ele? În continuare, vă vom lămuri îndoielile și vom discuta despre beneficiile acestor plante medicinale.

Înainte de a continua, merită să trecem în revistă câteva aspecte cheie ale astmului.

Astmul, o boală comună

Astmul este o boală frecventă care afectează sistemul respirator. Este o patologie care afectează între 3 și 7% din populația adultă. La copii, este și mai întâlnit; de fapt, reprezintă una dintre cele mai frecvente boli cronice.

Potrivit Medline Plus, principalele simptome ale astmului bronșic sunt respirația șuierătoare, dificultățile de respirație, tusea și constricția în piept. Astmul provoacă inflamarea și îngustarea căilor respiratorii.

Când are loc un atac, mușchii din jurul acestor căi se strâng și mucoasa devine inflamată. Astfel, cantitatea de aer care poate trece prin ele este redusă, ceea ce determină simptomele menționate mai sus.

În general, declanșatorii acestei probleme sunt alergeni precum polenul, praful sau părul anumitor animale. Astmul poate fi cauzat și de frig, umiditate și efort fizic intens, conform studiilor efectuate de cercetătorii de la Institutul pentru Calitate și Eficiență în Îngrijirea Sănătății.

Când apare această problemă, este important să consultați un specialist, deoarece tratamentul inadecvat poate avea consecințe grave. Pentru a ajuta la tratarea bolii, există anumite plante medicinale care ajută la relaxarea căilor respiratorii.

Plante medicinale pentru tratarea astmului

Mulți se întreabă: este posibil să folosim plante medicinale pentru tratarea astmului? Depinde de caz. Dacă medicul este de acord, putem pregătii infuzii ușoare pentru ameliorarea simptomelor.

Infuziile oferă ameliorare deoarece, pe lângă faptul că ajută la hidratarea căilor respiratorii și la hidratarea organismului, au un anumit efect antiinflamator.

Desigur, trebuie să avem în vedere că plantele medicinale pentru tratarea astmului nu trebuie să înlocuiască, în niciun caz, tratamentul indicat de medicul curant. În schimb, îl pot completa.

1. Mușețel comun și eucalipt

Infuzie de plante medicinale pentru tratarea astmului

 

Pentru a preveni atacurile, se recomandă consumul infuziei la micul dejun și după cină. Acest lucru se bazează pe faptul că, în multe cazuri, simptomele sunt mai grave dimineața și târziu după-amiaza.

  • Potrivit unui studiu publicat de Molecular Medicine Reports, mușețelul comun are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la reducerea spasmului bronșic care apare din cauza acestei boli.
  • Eucaliptul îmbunătățește capacitatea căilor respiratorii în timpul unei infecții sau alergii, potrivit cercetărilor publicate de Jurnalul Internațional de Aromaterapie.

Pentru a pregăti infuzia, puneți un plic de mușețel și trei frunze de eucalipt într-o cană de apă clocotită. Așteptați 5 minute și apoi beți ușor infuzia. În plus, puteți profita de aburii acestei infuzii.

2. Ghimbir și lămâie

Infuzia de ghimbir și lămâie este benefică datorită capacității sale de a ajuta la reducerea formării plăcilor virale, potrivit unui studiu publicat în Journal of Ethnopharmacology.

Pentru a o prepara urmând una dintre cele mai cunoscute rețete, trebuie doar să amestecați puțin suc de lămâie cu trei pahare de apă și două linguri de rădăcină proaspătă de ghimbir. Apoi, încălziți bine acest amestec și lăsați-l să se odihnească. Nu este necesar să-l consumași fierbinte; se poate bea rece și beneficiile vor fi aceleași.

3. Mentă, anason și dafin

Potrivit medicinei tradiționale, menta are proprietăți spasmolitice, ceea ce este benefic atunci când vine vorba de combaterea astmului. Cu toate acestea, este important de menționat că alergia la mentă poate declanșa o afecțiune astmatică, potrivit unui studiu publicat de Allergy & Rhinology. Aveți grijă când o utilizați și cereți aprobarea medicului.

Dafinul este cunoscut pentru producția de frunze medicinale hiposecretoare. Acestea ajută la combaterea unor probleme precum bronșita cronică sau emfizemul. Acest remediu poate fi combinat și cu anason.

Pentru a prepara această infuzie, trebuie doar să amestecați câte o linguriță din fiecare ingredient. În ceea ce privește dafinul, este suficientă o frunză uscată la o cană cu apă.

4. Agrișă indiană

Agrișa indiană nu este o plantă celebră. Este unul dintre cele mai vechi tratamente naturale pentru astm.

Trebuie remarcat faptul că, nu există prea multe dovezi despre siguranța sa ca remediu pentru astm sau alte afecțiuni de sănătate, ci mai degrabă date specifice. Prin urmare, se recomandă să fiți precauți și să consultați mai întâi medicul.

Persoană care bea ceai

 

Se spune că această plantă ajută la reducerea inflamației la nivelul căilor respiratorii și acționează ca un antispastic. Unele dintre efectele sale benefice au fost dovedite într-un studiu publicat în Journal of Herbal Medicines efectuat pe persoane cu antecedente ale consumului de tutun.

În general, se găsește în magazinele naturiste, deși se poate obține și din farmacii. Este recomandat să consumați doar o cană pe zi.

Pentru prepararea sa conform medicinei tradiționale, este suficient să puneți patru grame de agrișă indiană într-o cană cu apă clocotită. Se lasă să stea aproximativ cinci minute și se bea puțin câte puțin.

Atenție la ierburile medicinale pentru a trata astmul

În primul rând, trebuie să evitați să apelați la remedii naturiste fără aprobarea medicului, pentru a evita interacțiunile și reacțiile adverse. Amintiți-vă că nu sunt inofensive pentru că sunt naturale. În plus, fiecare organism reacționează diferit la anumite substanțe.

Nu uitați să vă consultați cu medicul pentru a nu vă pune sănătatea în pericol. În mod similar, faceți o programare dacă simptomele de astm se agravează.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.