Cum crești un lămâi din semințe în 10 pași - Doza de Sănătate
 

Cum crești un lămâi din semințe în 10 pași

Este important să menții pământul umed după ce plantezi semințele de lămâie. Însă nu-l uda în exces deoarece riști ca semințele să putrezească.
Cum crești un lămâi din semințe în 10 pași

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Dacă ai spațiu suficient în grădină și te-ai întrebat cum poți să-ți crești un lămâi, în următorul articol vei afla cum poți utiliza semințele fructului.

Grație diverselor utilizări culinare și proprietăți medicinale pe care le prezintă, lămâile se numără printre cele mai apreciate fructe citrice din lume.Acestea au un gust acru delicios și un conținut ridicat de nutrienți, motiv pentru care pot fi incluse în diverse rețete și planuri alimentare.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale lămâilor este faptul că acestea sunt foarte ușor de crescut și sunt disponibile pe tot parcursul anului. De fapt, dacă ai spațiu suficient în grădină, poți să crești propriul lămâi utilizând semințele fructului.

Lămâii nu necesită îngrijire excesivă și nu este nevoie să fii un grădinar profesionist pentru a culege fructele atunci când acestea s-au copt. Cea mai ușoară modalitate de a-ți crește propriul lămâi este să tai o parte din rădăcina unui arbust matur.

Însă mulți dintre noi nu avem la dispoziție această variantă, motiv pentru care în articolul de azi vrem să-ți prezentăm pașii necesari pentru a șți cum să-ți  crești un lămâi cu ajutorul semințelor fructului.

Creșterea unui lămâi este un proces foarte plăcut și satisfăcător, dar ține cont de faptul că este necesar să aștepți între trei și șase ani până când arbustul va face fructe. Acestea fiind spuse, ești pregătit să afli cum să crești un lămâi?

Ingrediente necesare pentru germinarea semințelor de lămâie

Semințele de lămâie pot fi plantate inițial într-un ghiveci și ulterior transferate în pământul din grădină. Procesul este unul de lungă durată, dar rezultatele obținute nu te vor dezamăgi. Iată care sunt ingredientele necesare:

O lămâie

Ca să-ți crești propriul lămâi

Pentru a crește un lămâi cu ajutorul semințelor, trebuie să achiziționezi un fruct 100% ecologic, care nu a fost deloc expus pesticidelor. Lămâile care nu sunt organice tind să fie sterile, așadar semințele acestora nu vor germina.

Dacă nu ai foarte mult spațiu disponibil în grădină sau locuiești într-o zonă cu un climat mai puțin prielnic lămâilor, te sfătuim să optezi pentru soiul numit Meyer — o specie mică de lămâi crescut de obicei în scop ornamental.

Ghivece

Dacă nu vrei să plantezi semințele de lămâie direct în grădină, achiziționează un ghiveci mic cu găuri pentru drenaj. Lămâii cresc mai mult în lățime decât în adâncime, așadar optează pentru un ghici lat.

Pământ

Pe cât posibil, achiziționează pământ și îngrășăminte naturale.

Lumină solară

Lămâii au nevoie de multă lumină solară, în special la începutul germinării. Dacă optezi să plantezi semințele într-un ghiveci, pune-l într-un loc în care va fi expus la lumină solară pe tot parcursul zilei.

10 pași: cum să crești un lămâi din semințe

Pasul 1

Cum crești un lămâi cu unelte puține

Umple ghiveciul cu pământ și adaugă apă până ce pământul se umezește.

Pasul 2

Lasă câțiva centimetri între suprafața pământului și buza ghiveciului.

Pasul 3

Nu este deloc greu să crești un lămâi din semințe

Taie lămâia în jumătate, îndepărtează semințele și suge-le până ce își pierd gustul. Asigură-te că semințele sunt foarte umede, astfel încât să germineze rapid.

Pasul 4

Fă o gaură de aproximativ 2,5 cm (1 inch) la suprafața pământului, introdu semințele de lămâie în aceasta și acoperă cu pământ.

Pasul 5

Umple o sticlă cu pulverizator cu apă și utilizeaz-o pentru a umezi pământul din jurul semințelor.

Te sfătuim să citești și: 

Coaja de lămâie – beneficii și utilizări

Pasul 6

Acoperă ghiveciul cu un plastic ușor prin care poate pătrunde aerul, astfel încât să menții pământul umed. Poți utiliza o folie de plastic sau o pungă de plastic în care ai făcut găuri mici.

Pasul 7

Un lămâi are nevoie de multă lumină solară ca să crească

Pune ghiveciul într-un loc călduros în care va fi expus la foarte multă lumină solară.

Pasul 8

Asigură-te că pământul este în permanență umed. De asemenea, evită ca semințele să fie expuse la căldură sau umezeală în exces, pentru a preveni putrezirea acestora.

Pasul 9

Răsadul de lămâi va ieși la suprafața pământului la aproximativ două-trei săptămâni după plantarea semințelor. Acum poți îndepărta plasticul pentru a permite răsadului să respire mai ușor.

Pasul 10

Este chiar simplu să crești un lămâi în ghiveci

Verifică starea arbustul în fiecare zi. Alungă orice dăunători și adaugă îngrășământ organic pentru a hrăni lămâiul. Atunci când arbustul a crescut suficient, plantează-l în grădină și continuă să-i monitorizezi evoluția.

O sămânță de lămâie nu va germina întotdeauna, motiv pentru care te sfătuim să plantezi mai multe în același ghiveci. Făcând acest lucru vei crește șansele de a obține lămâiul dorit. Sperăm că informațiile prezentate în acest articol îți vor fi de folos și vei ști cum să crești propriul lămâi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.