Cum să crești un lămâi din semințe - Doza de Sănătate
 

Cum să crești un lămâi din semințe

Dacă vrei să ai mereu la dispoziție fructe proaspete și ecologice, cultivă un lămâi la tine acasă.
Cum să crești un lămâi din semințe

Ultima actualizare: 14 august, 2023

Mulți oameni cunosc faptul că lămâiul este o plantă care crește în mediul exterior, în special în zonele cu climat cald și însorit. Puțini știu însă cum să crești un lămâi și în casă, la fel ca orice altă plantă de ghiveci.

Dacă poți să faci rost de un butaș de lămâi, îți va fi mai ușor să îl prinzi și va rodi mai repede. Dar trebuie să știi că butașii au nevoie de multă îngrijire. A crește un pom din semințe poate fi o experiență foarte plăcută, dar trebuie să aștepți între 3 și 6 ani până să te bucuri de fructe.

Citricele, deci și lămâile, au numeroase proprietăți benefice pentru sănătate și, în plus, au avantajul că pot fi crescute chiar în casă. Vei avea fructe proaspete, de calitate și fără niciun fel de chimicale. Vrei să înveți cum să crești un lămâi din semințe chiar la tine acasă? Citește acest articol!

Cum să crești un lămâi în ghiveci

O lămâie

lămâi

Este important să iei o lămâie ecologică, pentru că celelalte pot fi sterile. Sunt bune toate tipurile de lămâi, dar dacă locul de plantare sau clima reprezintă o problemă, îți recomandăm să alegi varietatea Meyer. Este un tip de lămâie mai mic, folosit și ca arbust ornamental, fiind ideal pentru plantarea în ghiveci.

Pământ de flori

Orice tip de pământ de flori este bun, dar îți recomandăm să folosiți un amestec de turbă, perlit, vermiculit și îngrășăminte organice.

ingrijire-lamai

Pentru germinare ai nevoie doar de o cutie cu orificii pentru scurgerea apei, de 12-15 cm adâncime și câțiva centimetri în diametru. După ce a germinat, va trebui să replantezi lăstarulîntr-un vas care este mai mult lat decât adânc.

Soare

Lămâiul are nevoie de mult soare, în special în perioada de germinare. Cel mai bine este să îl așezi lângă o fereastră însorită sau în grădină, pentru a beneficia din plin de lumină. Dacă nu locuiești într-o zonă cu climat însorit, trebuie să folosești un sistem de iluminare pentru plante.

Germinarea semințelor

  • Udă pământul. Pune pământul într-o găleată și stropește-l din abundență cu apă.
  • Taie lămâia, deschide-o și alege cele mai arătoase semințe. Ține-le apoi puțin în gură și suge-le până își pierd gustul de lămâie.  Ai grijă că trebuie să le plantezi umede, așa că nu le scoate din gură până nu pregătești totul.
  • Înfige-le la 1-2 cm în pământ și acoperă-le. Udă apoi pământul puțin cu un pulverizator.
  • Acoperă ghiveciul cu o folie de plastic, pentru ca semințele să aibă căldură și umezeală.Poți folosi o folie sau o pungă de plastic, în care să faci câteva găuri.
  • Nu uita să așezi ghiveciul într-o zonă călduroasă și însorită. Verifică-l de mai multe ori și nu lăsa solul să se usuce complet. Nu uita că din cauza umidității și căldurii excesive, semințele pot să putrezească.
  • În două-trei săptămâni vei vedea primul lăstar de lămâi răsărind din pământ. Îndepărtează plasticul și pune lăstarul într-un loc expus la lumină.
  • Îngrijește-l zilnic, udă-l bine, ai grijă să aibă lumină suficientă și pune-i fertilizator organic.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.