Utilizările surprinzătoare ale lămâii - Doza de Sănătate
 

Utilizările surprinzătoare ale lămâii

Pe lângă faptul că are numeroase întrebuințări în gospodărie, zeama de lămâie ameliorează senzația de rău la stomac și taie greața. În plus, aceasta conține minerale care reduc febra musculară. 
Utilizările surprinzătoare ale lămâii
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Lămâia este unul dintre cele mai benefice fructe din lume. Poți să adaugi zeamă de lămâie în salate, să o folosești pentru a asezona peștele sau să prepari o băutură delicioasă cu numeroase beneficii pentru sănătate. Astăzi te invităm să descoperi câteva dintre utilizările surprinzătoare ale lămâii în gospodărie.

Dar avantajele sale nu se opresc aici. De fapt, lămâia are multiple întrebuințări în spațiul locuinței. Stoarce zeama din lămâie și profită de toate beneficiile incredibile pe care ți le oferă și care te ajută să duci o viață mult mai sănătoasă!

1. Utilizările surprinzătoare ale lămâii: taie greața

Utilizările surprinzătoare ale lămâii și cum poate aceasta să taie greața

Fie că este un simptom al primelor luni de sarcină, fie că apare atunci când ai rău de mașină sau de avion, greața este o senzație foarte neplăcută. Două picături de ulei de lămâie rece ca gheața puse pe un cub de zahăr pot fi de mare ajutor.

După ce ai pregătit remediul, lasă-l să se dizolve în gură. În câteva secunde greața va dispărea fără mare efort.

2. Lustruiește argintăria

Multe persoane au tacâmuri sau obiecte din argint moștenite de la alți membri ai familiei. Este important să menții argintăria în condiții optime pentru ocaziile în care vrei să o folosești, la fel ca și bijuteriile din acest material.

De această dată trebuie să torni zeama 10 lămâi într-un recipient din plastic. Adaugă obiectele din argint și lasă-le să stea acolo.

Clătește-le cu apă caldă și șterge-le cu o cârpă din piele de căprioară. Acesta este un procedeu mult mai sigur decât folosirea produselor din comerț destinate curățării argintului.

3. Ucide bacteriile de pe buretele de baie

Te-ai întrebat vreodată ce se află pe buretele tău de baie după câteva săptămâni de utilizare? Îți vine sau nu să crezi, umezeala din baie duce la multiplicarea bacteriilor de pe acesta.

Buretele capătă un miros neplăcut și poate cauza dezvoltarea unor infecții. Din fericire, nu este nevoie să îți cureți buretele în fiecare săptămână. Este suficient să îl dezinfectezi o dată pe lună.

Pentru a face acest lucru, amestecă zeama a 15 lămâi cu apă fierbinte. Înmoaie buretele în amestec timp de 24 de ore, iar acesta va fi ca nou.

4. Utilizările surprinzătoare ale lămâii: alungă furnicile

Utilizările surprinzătoare ale lămâii pentru alungarea furnicilor

Furnicile ți-au invadat bucătăria? Cu siguranță nu vrei să le vezi mișunând prin bolul cu fructe sau prin preajma copiilor. Și cel mai probabil nu te atrage nici ideea de a folosi instecticide chimice din comerț.

În acest caz, încearcă să pui niște coji de lămâie în zonele în care vezi cel mai des furnici adunate. Nu uita să plasezi bucăți mici și în locurile prin care acestea pătrund în casă.

Este posibil să existe deja cuiburi de furnici în interiorul locuinței. În acest caz poți să pulverizezi direct zeamă de lămâie deasupra lor. Aceasta va elimina urmele de feromoni lăsate de furnici și va împiedica intrarea lor în casă.

5. Utilizările surprinzătoare ale lămâii: curăță cuptorul cu microunde

Mulți oameni aleg să-și încălzească supa sau altă mâncare depozitată în frigider în cuptorul cu microunde. Dacă obișnuiești să faci acest lucru în mod regulat, cuptorul absoarbe ușor mirosurile neplăcute și se murdărește de resturi alimentare. Un remediu ușor și natural este zeama de lămâie.

Aplică zeamă de lămâie și orice fel de detergent pe un burete sau pe un prosopel cu care cureți de obicei cuptorul cu microunde. O altă opțiune este să pui o cană cu apă în care ai adăugat zeamă de lămâie direct în cuptor.

Pornește cuptorul și lasă amestecul înăuntru timp de un minut sau două, până se evaporă apa din cană. La final, șterge cuptorul cu un burete moale.

6. Utilizările surprinzătoare ale lămâii: autobronzant natural

Utilizările surprinzătoare ale lămâii ca și autobronzant natural

Vrei să te bronzezi, dar nu poți să mergi la plajă sau la piscină? Nu este nicio problemă. Nu trebuie decât să prepari un ceai.

Ingrediente

  • 1/2 litru de apă
  • 3 pliculețe de ceai verde
  • Zeama unei jumătăți de lămâie

Mod de preparare

  • Dă apa în clocot și adaugă pliculețele de ceai.
  • Lasă-le la infuzat timp de 10 minute, apoi adaugă zeama de lămâie.
  • Lasă lichidul să se răcească și aplică-l pe piele, lăsându-l să acționeze peste noapte. A doua zi pielea ta va fi mai bronzată, chiar dacă nu ai ieșit din casă.

Deși acesta este un tratament natural, nu este recomandat să îl folosești prea des. Lămâia irită, iar utilizarea sa prelungită poate cauza probleme cutanate. 

7. Utilizările surprinzătoare ale lămâii: dezinfectează baia

În baie se acumulează mult calcar, iar pe măsură ce trece timpul, acesta devine tot mai greu de îndepărtat. Dacă te confrunți cu această problemă, folosșete ulei esențial de lămâie.

Puțin ulei esențial de lămâie amestecat cu o linguriță de detartrant pudră și două linguri de vodcă va face minuni. Amestecă toate ingredientele și pulverizează soluția obținută pe zonele cu probleme. Las-o să acționeze între 10 minute și o jumătate de oră.

Clătește ca de obicei și gata: vei avea o baie curată fără prea mari eforturi.

8. Curăță petele de vin roșu

Utilizările surprinzătoare ale lămâii pentru petele de vin roșu

Atunci când bei vin roșu, te confrunți cu teama de a nu-ți păta hainele. Petele de vin roșu sunt foarte greu de îndepărtat cu ajutorul detergenților tradiționali. Zeama de lămâie este o soluție rapidă și eficientă.

Înainte de a spăla haina respectivă, stoarce niște zeamă de lămâie pe pată. Apoi aplică puțin detergent deasupra. Lasă să acționeze timp de 10 minute, apoi clătește cu apă foarte fierbinte.

La final, spală haina ca de obicei și vei observa că pata a dispărut.

9. Ameliorează durerile musculare

Vrei să practici iar sport după o pauză de câteva luni? Să încerci un antrenament nou? Fără îndoială te gândești cu groază la febra musculară ce te așteaptă. Pentru a scăpa de acest disconfort, bea un pahar de apă minerală în care ai adăugat zeama unei lămâi. 

După câteva ore, vei observa că durerea a dispărut și că poți să te miști cu ușurință.

Ține cont de sfaturile enumerate mai sus și vei descoperi că lămâia este mult mai mult decât un ingredient în rețete delicioase!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Eguilaz Yanguas, L. de (1974). Glosario etimológico de las palabras españolas de origen oriental. Madrid: Atlas.
  • Gran Enciclopedia Larousse. Barcelona: Planeta, 1990.
  • Cheun, L. K., et al. (2002). El camino del té. Sevilla: Gaia.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.