Nuca de cola: cultivare, proprietăți și îngrijire
 

Nuca de cola: cultivare, proprietăți și îngrijire

O plantă dificilă, dar cu caracteristici și proprietăți interesante. Descoperiți tot ce trebuie să știți despre nuca de cola și cultivarea sa!
Nuca de cola: cultivare, proprietăți și îngrijire

Ultima actualizare: 08 mai, 2023

Nuca de cola este originară din Africa și este considerată de mulți exotică atât datorită originilor, cât și datorită proprietăților sale. Cola acuminata și nuca de Sudan sunt alte denumiri ale fructului arborelui de cola, care poate fi roșiatic sau alb la interior.

Numele poate suna familiar grație celebrei băuturi Coca-Cola. Această nucă face parte din rețeta originală și este folosită pentru aportul său de cofeină.

Ce este nuca de cola?

Nuca de cola este un arbore originar din Africa tropicală. Florile sale sunt albe, cu fructe mari de culoare verde intens. Fructul are un conținut ridicat de cofeină și teobromină, care se găsesc și în cafea, ceai și ciocolată.

Semințele sunt considerate stimulente. Arborele care provine din familia Malvaceae are și alte utilizări. Datorită flexibilității și rezistenței lemnului său, este utilizat pentru construcții.

Această plantă are diferite soiuri. Are nevoie de umiditate și sol foarte fertil pentru a crește, așa că trebuie amplasată într-un loc care să aibă umiditate pe tot parcursul anului.

Cafea râșnită și boabe
Această plantă conține cofeină și are efecte stimulatoare.

Caracteristicile și proprietățile nucii de cola

Această nucă este atât de căutată grație proprietăților sale stimulative. Are un conținut ridicat de cofeină (puțin mai mult decât cafeaua) și este un ingredient comun în băuturi răcoritoare.

Există dovezi științifice ce arată că nuca de cola are taninuri și proprietăți antioxidante și antimicrobiene. De asemenea, are efect diuretic și digestiv, așa cum arată un studiu efectuat pe rozătoare și publicat de Jurnalul Internațional de Fiziologie, Fiziopatologie și Farmacologie.

Printre ingredientele sale active se numără următoarele:

  • Baze alcaloide: cofeină, teobromină și teofilină
  • Taninuri: catecol, epicatecol, flobafen și săruri de potasiu

Zona de creștere actuală

Cele mai multe plante cresc în Africa, mai precis în Africa ecuatorială (Zambia, Angola, Ciad). De fapt, 70% din nucile de cola provin din Nigeria.

Cultivarea a fost extinsă și în țări cu climă similară din alte zone tropicale, precum Caraibe sau Brazilia. Acolo, umiditatea este constantă. În ciuda faptului că este un fruct nativ din Africa, nuca de Cola poate crește în diferite țări.

Sfaturi generale pentru cultivarea nucilor de cola

Nuca de Sudan este foarte pretențioasă. Necesită condiții specifice pentru a crește sănătos. Cu toate acestea, puteți să recreați mediul său natural.

Climat

Clima tropicală este o cerință esențială. Temperatura medie pe parcursul anului ar trebui să varieze între 22 și 28 °C, cu perioade ploioase și umiditate relativă peste 80%.

Poate crește în zone semiumbrite, în lumina directă a soarelui sau în zone împădurite. Totuși, umiditatea trebuie să fie constantă.

Tip de sol

Condiția principală este ca solul să aibă capacitatea de a reține umiditatea și nutrienții de care are nevoie planta. În plus, trebuie să conțină niveluri considerabile de materie organică, să fie ușor acid și să aibă o textură argiloasă.

În ciuda condițiilor perfecte, copacul are o creștere lentă. Primul rod apare după 5 ani, când planta ajunge la maturitate.

Înmulțire prin semințe

Semințele sunt o opțiune bună deoarece oferă o rată ridicată de germinare. Din fericire, nu este o procedură dificilă. Dacă doriți să reproduceți planta prin această metodă, asigurați-vă că folosiți un ghiveci cu substrat de turbă permanent umed.

De obicei, semințele germinează la 15 – 21 de zile. Când apar lăstarii, trebuie să continuați irigarea și să-i puneți într-un loc semiumbrit. Îi puteți transplanta doar când depășesc 30 cm.

Bol cu nuci de cola
Fructele arborelui de cola au un aspect deosebit . Seamănă cu niște pietre frumos colorate.

De unde putem cumpăra nuca de cola?

Puteți întreba la pepiniere. Dacă nu găsiți, căutați în mediul online. Nuca de cola poate fi consumată în diverse moduri. De obicei, se folosește în băuturi sau dulciuri.

Acum aveți toate datele necesare. Puteți începe cultivarea nucii de cola acasă!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Dah-Nouvlessounon, D., Adoukonou-Sagbadja, H., Diarrassouba, N., Sina, H., Adjanohoun, A., Inoussa, M., Akakpo, D., Gbenou, J. D., Kotchoni, S. O., Dicko, M. H., & Baba-Moussa, L. (2015). Phytochemical Analysis and Biological Activities of Cola nitida Bark. Biochemistry research international2015, 493879. https://doi.org/10.1155/2015/493879
  • Adeosun, O. I., Olaniyi, K. S., Amusa, O. A., Jimoh, G. Z., & Oniyide, A. A. (2017). Methanolic extract of Cola nitida elicits dose-dependent diuretic, natriuretic and kaliuretic activities without causing electrolyte impairment, hepatotoxicity and nephrotoxicity in rats. International journal of physiology, pathophysiology and pharmacology, 9(6), 231–239.
  • Erukainure, O. L., Oyebode, O. A., Sokhela, M. K., Koorbanally, N. A., & Islam, M. S. (2017). Caffeine – rich infusion from Cola nitida (kola nut) inhibits major carbohydrate catabolic enzymes; abates redox imbalance; and modulates oxidative dysregulated metabolic pathways and metabolites in Fe2+-induced hepatic toxicity. Biomedicine & pharmacotherapy = Biomedecine & pharmacotherapie96, 1065–1074. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2017.11.120

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.