Utilizările cârmâzului și contraindicații - Doza de Sănătate
 

Utilizările cârmâzului și contraindicații

Frunzele plantei de cârmâz sunt folosite în medicina tradițională ca adjuvant pentru calmarea simptomelor reumatismului și artritei. Cu toate acestea, unele rapoarte avertizează asupra faptului că pot provoca anumite efecte secundare. Citește mai departe pentru a afla tot ce trebuie să știi despre cârmâz!
Utilizările cârmâzului și contraindicații
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Planta de carmin, cunoscută și sub numele de cârmâz (Phytolacca americana), este o plantă erbacee care se găsește în diferite părți din America de Nord, America de Sud, Europa și Asia. Este, de asemenea, cunoscută sub numele de „iarbă de mure americană” sau „rădăcină de cancer” și este utilizată în scopuri medicinale și culinare. Care sunt utilizările cârmâzului și contraindicațiile acestuia?

Specialiștii au stabilit că unele părți ale arbustului au componente toxice, care sunt eliminate doar printr-un proces riguros de gătire. Prin urmare, trebuie să o folosim cu prudență și să luăm în considerare posibilele sale efecte secundare.

Pentru a afla mai multe despre cârmâz, citește mai departe!

Proprietățile cârmâzului

Conform datelor istorice, planta de carmin a stat la baza remediilor folosite de nativii americani pentru a trata vărsăturile, a purifica corpul și a combate simptomele reumatismului. Chiar și în prezent, unele culturi continuă să-i ofere aceste aplicații.

Se pare că popularitatea a luat amploare la apariția unei cărți numite King’s American Dispensary, scrisă la sfârșitul secolului al XIX-lea, care vorbește despre potențialul plantei de a trata bolile de piele și durerile articulare. Chiar și așa, în prezent, dovezile sunt destul de limitate. Ce știm cu adevărat despre cârmâz?

Compușii cârmâzului

Utilizările cârmâzului la prepararea ceaiului
Acest tip de infuzie este benefică pentru sănătate.

Surse precum „Germplasm Resources Information Network (GRIN)” și „Chinese herbal medicine. Materia medica” afirmă că planta de carmin are o mare varietate de compuși chimici cu potențial farmacologic. Componentele cele mai abundente sunt următoarele:

  • Fitolacozidă A, B, C, D, E, F, G
  • Fitolaccagenină
  • Acid jaligonic, acid fitolaccagenic și acid oleanolic
  • Alcooli triterpenici: α-spinasterol, α-spinasterol-β-D glicozidă, 6-palmitoil-Δ7-stigmasterol-Δ- D glicozidă, 6-palmitiltil spinasteril-6-D glicozid
  • Astragalin
  • Lectine
  • Taninuri
  • Amidon
  • Proteina PAP-R

Oamenii susțin că planta are o mare varietate de proprietăți pentru sănătate, dar nu există studii clinice fiabile care să îi evalueze eficacitatea. În orice caz, unii spun că are activitate antireumatică, antitumorală, antiinflamatorie, analgezică și emetică.

Utilizările și beneficiile cârmâzului

În ciuda informațiilor despre toxicitatea cârmâzului, unele culturi continuă să susțină utilizarea acestuia ca adjuvant împotriva bolilor precum amigdalita, laringita, acneea, scabia, unele tipuri de tumori și SIDA. Există dovezi în acest sens?

Deocamdată, planta a prezentat anumite beneficii medicinale în studiile de laborator și pe animale. Cu toate acestea, studiile efectelor sale asupra oamenilor lipsesc. În plus, se crede că proteina antivirală (PAP) este responsabilă pentru multe dintre proprietățile sale. Chiar și așa, nu există o certitudine totală.

1. Boli orale

Oamenii de știință au evaluat extractele de Phytolacca americana ca posibile suplimente pentru prevenirea bolilor dentare. Un studiu de laborator publicat în BMC Complementary Medicine and Therapies a constatat că planta are componente antibacteriene care ajută la susținerea sănătății bucale.

Mai exact, inhibă enzime importante ale unor bacterii precum Porphyromonas gingivalis și Streptococcus mutans, responsabile de boli parodontale inflamatorii și de carii dentare. Cu toate acestea, oamenii de știință au nevoie de mai multe dovezi.

2. Amigdalită

O mare varietate de remedii homeopate pentru calmarea simptomelor amigdalitei conțin cârmâz. Unii cred că, împreună cu alte ingrediente naturale, lubrifiază membrana mucoasă a gâtului și scade durerea și inflamația. Totuși, nu există studii clinice care să demonstreze acest lucru.

3. Tulburări ale pielii

Fără îndoială, una dintre principalele aplicații ale plantelor de carmin are legătură cu tulburările pielii. În medicina populară, oamenii folosesc cârmâzul ca aliat împotriva psoriazisului, eczemelor și tuberculozei gâtului. Proprietățile sale antiinflamatorii sunt responsabile de reducerea umflăturii și durerii.

Cu toate acestea, în mod paradoxal, contactul direct cu rădăcina, tulpina sau frunzele plantei poate provoca erupții cutanate veziculoase similare cu cele produse de iedera otrăvitoare. Prin urmare, ar trebui să utilizezi cârmâzul cu prudență. Studiile pe acest subiect sunt succinte și învechite.

4. Tumori canceroase și SIDA

Nici cârmâzul, nici alte suplimente pe bază de plante nu pot vindeca afecțiuni cronice precum cancerul sau HIV/SIDA. În ciuda afirmațiilor populare cu privire la beneficiile sale și la concluziile unor studii clinice, nu ar trebui să utilizezi cârmâzul ca tratament pentru aceste boli.

Dovezile sugerează că extrasele din plante sunt promițătoare pentru crearea unor medicamente viitoare care să susțină tratamentul acestor afecțiuni. De exemplu, un studiu publicat în Phytotherapy Research a afirmat că extractele de Phytolacca americana pot acționa împotriva celulelor cancerului de colon, modificând expresia genelor.

Între timp, jurnalul Toxins a raportat că PAP – prezent în planta de carmin – are potențialul de a deveni imunotoxic. Cu alte cuvinte, ar putea stimula activitatea celulelor imune pentru a răspunde la prezența tumorilor sau a celulelor.

5. Alte utilizări nesusținute de dovezi științifice

Femeie care are artrită
Este posibil să amelioreze durerea produsă de artrită.

O mare parte din utilizările cârmâzului sunt susținute de date anecdotice. Nu există studii care să susțină faptul că acesta are un anumit nivel de eficacitate. În plus, nu știm cum să administrăm în siguranță extractele sau suplimentele sale. Care sunt aceste utilizări?

Riscuri și contraindicații

Toate părțile cârmâzului sunt considerate toxice. Boabele sunt cele mai otrăvitoare, mai ales când sunt verzi. Acestea concentrează o substanță numită „fitolacină” care irită sistemul digestiv atât la oameni, cât și la animale. Consumul boabelor poate provoca următoarele efecte adverse:

  • Crampe musculare și crampe abdominale
  • Senzație de arsură în gură, gât și esofag
  • Diaree și vărsături
  • Dificultăți de respirație
  • Amețeli sau greață
  • Dureri de cap
  • Tulburări ale ritmului cardiac

De asemenea, dacă planta intră în contact cu pielea rănită, aceasta provoacă simptome similare. Contactul direct cu Phytolacca americana provoacă dermatită de contact la anumite persoane. În cazurile severe, otrăvirea cu cârmâz duce la următoarele complicații:

  • Convulsii
  • Diaree și vărsături cu sânge
  • Paralizie respiratorie
  • Moarte (cazuri rare)

Multe magazine cu plante distribuie suplimente și produse alimentare care conțin cârmâz. Cu toate acestea, Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) nu a aprobat utilizarea și nici nu a evaluat siguranța cârmâzului.

De asemenea, agenția avertizează asupra posibilelor interacțiuni cu medicamente precum anticoagulantele, antihipertensivele și diureticele. Nu este recomandat femeilor însărcinate, copiilor sau persoanelor cu afecțiuni speciale de sănătate.

Prezentări și dozaje

Nu există sfaturi generale cu privire la utilizarea în siguranță a cârmâzului și a derivatelor sale. Ca regulă generală, ar trebui să eviți orice contact și ingestie a plantei proaspete. Din acest motiv, suplimentele sunt distribuite sub formă de tincturi, extracte, capsule, uleiuri și unguente.

Atunci când le achiziționezi, este important să iei în considerare faptul că acestea nu sunt reglementate de FDA. De obicei, producătorii sugerează o doză pe ambalajul produsului. Această doză nu trebuie niciodată depășită.

Ce ar trebui să reții despre utilizările cârmâzului?

Phytolacca americana a fost utilizată în medicina tradițională ca adjuvant pentru a îmbunătăți simptomatologia anumitor boli. Cu toate acestea, în zilele noastre, există avertismente cu privire la riscurile implicate de utilizarea acesteia din cauza conținutului său de compuși toxici.

În concluzie, nu există dovezi concrete care să dovedească eficacitatea cârmâzului ca remediu medicinal. Prin urmare, nu ar trebui să înlocuiască niciun tratament medical. Femeile gravide, copiii și persoanele cu orice boală gravă ar trebui să evite utilizările cârmâzului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kim YO, Johnson JD, Lee EJ. Phytotoxicity of Phytolacca americana leaf extracts on the growth, and physiological response of Cassia mimosoides. J Chem Ecol. 2005 Dec;31(12):2963-74. doi: 10.1007/s10886-005-8407-y. Epub 2005 Dec 18. PMID: 16365717.
  • Phytolacca americana. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 15 de abril de 2021 de https://es.wikipedia.org/wiki/Phytolacca_americana
  • King’s American Dispensary. JAMA. 1898;XXXI(19):1126–1127. doi:10.1001/jama.1898.02450190052023
  • Chinese Herbal Medicine, Materia Medica 3rd Edition. Bensky, Dan; Steven Clavey, Erich Stoger. Eastland Press, 2004.
  • «USDA GRIN taxonomy». Archivado desde el original el 20 de febrero de 2014.
  • Han H-Y, Han K-H, Ahn J-H, et al. Subchronic Toxicity Assessment of Phytolacca americana L. (Phytolaccaceae) in F344 Rats. Natural Product Communications. July 2020. doi:10.1177/1934578X20941656
  • Patra JK, Kim ES, Oh K, Kim HJ, Kim Y, Baek KH. Antibacterial effect of crude extract and metabolites of Phytolacca americana on pathogens responsible for periodontal inflammatory diseases and dental caries. BMC Complement Altern Med. 2014;14:343. Published 2014 Sep 20. doi:10.1186/1472-6882-14-343
  • Maness L, Goktepe I, Chen H, Ahmedna M, Sang S. Impact of Phytolacca americana extracts on gene expression of colon cancer cells. Phytother Res. 2014 Feb;28(2):219-23. doi: 10.1002/ptr.4979. Epub 2013 Apr 4. PMID: 23553997.
  • Domashevskiy AV, Goss DJ. Pokeweed Antiviral Protein, a Ribosome Inactivating Protein: Activity, Inhibition and Prospects. Toxins. 2015; 7(2):274-298. https://doi.org/10.3390/toxins7020274

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.