Nux vomica: ce este și ce beneficii are? - Doza de Sănătate
 

Nux vomica: ce este și ce beneficii are?

Nux vomica a fost utilizat pentru tratarea problemelor stomacale, a mahmurelii și a crampelor menstruale. Află dacă există dovezi științifice care să susțină aceste beneficii!
Nux vomica: ce este și ce beneficii are?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Arborele de stricnină sau Strychnos nux-vomica este un arbore veșnic verde de dimensiuni medii, originar din China, Thailanda, India de Est și Australia. Semințele sale, cunoscute sub denumirea de nux vomica sau nuci otrăvitoare, sunt utilizate ca remediu natural pentru tratarea diferitelor tulburări și simptome.

Disfuncția erectilă, constipația, migrenele, balonarea și anxietatea sunt unele dintre problemele de sănătate pentru care oamenii folosesc în mod tradițional nux vomica. Cu toate acestea, în prezent, nu există dovezi științifice care să susțină aceste utilizări.

Nuci otrăvitoare este numele semințelor crude. Ele conțin un alcaloid numit stricnină, care, în unele cazuri, este utilizat ca otravă pentru șobolani. Poate fi periculos, dar există pe piață sub formă de pastile sau pulbere.

Nux vomica sau nucile otrăvitoare: beneficii

Conform mărturiilor mai multor persoane, nux vomica are proprietăți antiinflamatoare. Prin urmare, sefolosește a trata astmul, reumatismul și hemoroizii. Potrivit unui studiu efectuat pe animale de către American-Eurasian Journal of Sustainable Agriculture, nux vomica sunt eficiente în tratarea inflamației.

Aceste semințe conțin, de asemenea, antioxidanți, deci pot lupta împotriva radicalilor liberi care afectează celulele corpului. În plus, mulți susțin că au proprietăți antiseptice. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări.

Potrivit cercetărilor efectuate pe șoareci de Phytotherapy Research, alcaloizii din nucile otrăvitoare pot inhiba creșterea unor celule canceroase, cum ar fi celulele canceroase ale colonului. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pe această temă și nu leputem considera un tratament oncologic de primă linie.

În același timp, cercetările publicate în Journal of Ethnopharmacology au sugerat că aceste semințe ar putea avea potențialul de a opri dezvoltarea celulelor cancerului hepatic uman. Cu toate acestea, este important să reții că sunt necesare mai multe studii științifice pentru a susține această teorie.

Mulți oameni folosesc nuci otrăvitoare pentru a trata diferite afecțiuni. Acestea includ dureri de spate, constipație, crampe menstruale, impotență și infertilitate masculină. De asemenea, sunt utilizate și în migrene, anxietate și insomnie. Cere sfatul unui medic înainte de a le consuma.

Un studiu pe șobolani care a apărut în Journal of Alternative and Complementary Medicine a sugerat că nux vomica ar putea ajuta în tratamentul tulburărilor alcoolice. Nu au existat testări asupra pacienților umani alcoolici.

Bărbat care consumă alcool
Deși au existat experimente cu această substanță cu privire la tratarea alcoolismului, nu există dovezi care să susțină utilizarea nux vomica la oameni.

Cum se utilizează nux vomica?

Suplimentele sunt disponibile fără prescripție medicală și le poți achiziționa din magazinele cu produse naturiste sub formă de pastile sau pulbere. Fiecare producător are doze și instrucțiuni diferite, deoarece nu există un consens științific.

Din acest motiv, este important să consulți un medic înainte de a le lua. Nu te baza pe eticheta produsului. În plus, dacă ai intoleranță la lactoză, ar trebui să verifici dacă nucile au fost procesate alături de anumite produse lactate. Unele formule conțin lactoză, în timp ce altele nu.

Potrivit unor producători, acest produs are o dată de valabilitate de până la 3 ani dacă este depozitat într-un loc răcoros și întunecat.

Riscuri asociate consumului de nux vomica

Nucile otrăvitoare sunt considerate nesigure pentru consumul uman. Se crede că ingerarea a 30 de miligrame sau mai mult din acest produs poate provoca reacții adverse grave, inclusiv următoarele:

 • Rigiditate la nivelul spatelui și al gâtului
 • Anxietate
 • Amețeli și convulsii
 • Spasme ale mușchilor maxilarului
 • Insuficiență hepatică

Institutul Național pentru Sănătate și Securitate în Muncă (NIOSH) clasifică nux vomica drept produs periculos din cauza efectelor secundare neurologice grave. Prin urmare, nu trebuie să utilizezi niciodată produse care conțin nux vomica fără a consulta mai întâi un medic, mai ales atunci când vine vorba de tratarea disfuncției erectile.

Cine ar trebui să evite consumul de nuci otrăvitoare?

Deși nux vomica nu sunt recomandate nimănui, există un risc mai mare de efecte secundare toxice grave la anumite persoane. Prin urmare, cei din următoarele categorii ar trebui să evite categoric consumul de nux vomica:

 • Femeile gravide sau care alăptează: Provoacă daune grave atât copilului, cât și mamei.
 • Pacienții cu afecțiuni hepatice: Nux vomica poate provoca leziuni hepatice deoarece conțin stricnină.
Ficat afectat de nux vomica
Ficatul poate fi afectat de nux vomica, deoarece stricnina are potențial toxic asociat cu insuficiența hepatică.

Ce trebuie să reținem despre aceste nuci?

Nucile otrăvitoare provin din Australia, Thailanda, China și India de Est. În mod tradițional, oamenii le-au folosit pentru a trata diverse afecțiuni, cum ar fi disfuncția erectilă, anxietatea, constipația, crampele menstruale și migrenele. Însă nu există suficiente studii științifice care să susțină aceste beneficii. Dimpotrivă, ingestia acestor semințe în doze mari ar putea genera efecte secundare grave.

Fiecare producător are doze și instrucțiuni diferite. Așadar, ai mare grijă să nu te lași păcălit de indicațiile de pe eticheta produsului. Acestea nu au niciun fel de certificat de sănătate.

Toată lumea ar trebui să evite consumul de nuci otrăvitoare, dar mai ales femeile însărcinate, mamele care alăptează, copiii și persoanele care suferă de boli hepatice. Înainte de a ingera nuci otrăvitoare, consultă un medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Chaurasia, S. (2009). Anti-inflammatory and Antioxidant Activity of Strychnos nux vomica Linn. American-eurasian journal of sustainable agriculture, 3(2), 244–252.
 • Ren, H., Zhao, J., Fan, D., Wang, Z., Zhao, T., Li, Y., Zhao, Y., Adelson, D., & Hao, H. (2019). Alkaloids from nux vomica suppresses colon cancer cell growth through Wnt/β-catenin signaling pathway. Phytotherapy research : PTR, 33(5), 1570–1578. https://doi.org/10.1002/ptr.6347
 • Deng, X. K., Yin, W., Li, W. D., Yin, F. Z., Lu, X. Y., Zhang, X. C., Hua, Z. C., & Cai, B. C. (2006). The anti-tumor effects of alkaloids from the seeds of Strychnos nux-vomica on HepG2 cells and its possible mechanism. Journal of ethnopharmacology, 106(2), 179–186. https://doi.org/10.1016/j.jep.2005.12.021
 • Sukul, N. C., Ghosh, S., Sinhababu, S. P., & Sukul, A. (2001). Strychnos nux-vomica extract and its ultra-high dilution reduce voluntary ethanol intake in rats. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.), 7(2), 187–193. https://doi.org/10.1089/107555301750164280
 • The National Institute for Occupational Safety and Health [Updated October 30, 2019]. Strychnine. Available from: https://www.cdc.gov/niosh/npg/npgd0570.html

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.