Cauzele alcoolismului: consecințe și tratament - Doza de Sănătate
 

Cauzele alcoolismului: consecințe și tratament

Alcoolul este mai dăunător și creează dependență mai repede în adolescență decât la vârsta adultă. În plus, consumul excesiv de alcool poate duce la probleme fizice și psihologice pe termen lung.
Cauzele alcoolismului: consecințe și tratament
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Alcoolismul este consumul excesiv de alcool. Dependentul pierde controlul asupra cantității de alcool consumate. Mai jos, îți vom explica mai detaliat câteva dintre cauzele alcoolismului și efectele acestuia asupra sănătății și vieții sociale.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în fiecare an decesele cauzate de alcool însumează 3 milioane la nivel global, ceea ce reprezintă 5,3% din totalul deceselor. În plus, consumul excesiv de alcool provoacă numeroase boli, cum ar fi ciroza hepatică. Există, de asemenea, o relație între unele tulburări mintale și alcool.

Importanța alcoolismului

Alcoolismul este o boală cronică sau, cu alte cuvinte, o dependență ce se manifestă pe tot parcursul vieții. Însă acest lucru nu înseamnă că nu poate fi tratat cu succes. În plus, alcoolismul este considerat a fi o boală progresivă și degenerativă. Poate avea numeroase repercusiuni atât asupra sănătății, cât și asupra vieții sociale.

Alcoolul este mai dăunător și creează mai repede dependență în adolescență decât la vârsta adultă. Dependența de alcool poate fi dificil de gestionat, iar sprijinul celor dragi este fundamental în timpul tratamentului. Primul pas către recuperare este recunoașterea problemei.

Care sunt cauzele alcoolismului?

Cauzele alcoolismului la tineri

Studiile arată că factorii genetici joacă un rol important în dependența de alcool. Oamenii de știință au identificat diferite gene care stau la baza dependenței de alcool, deși sunt necesare studii suplimentare.

Aceasta nu înseamnă că o persoană va dezvolta o dependență doar pentru că există alcoolism în familia sa. Există multe cauze posibile ale alcoolismului, inclusiv:

  • Stimă de sine scăzută
  • O tulburare de dispoziție, cum ar fi depresia. Stresul ridicat sau anxietatea pot fi, de asemenea, un factor declanșator.
  • Factori sociali. Cultura și societatea în care trăim influențează puternic dezvoltarea alcoolismului. Accesul la alcool și acceptarea culturală sunt factori de risc.
  • Tipul meseriei. Persoanele care lucrează în pub-uri și cluburi de noapte au o probabilitate mai mare de a suferi de alcoolism.
  • Consum de alcool timp îndelungat

Indicatori ai abuzului de alcool

Consumul de alcool este un comportament general acceptat. Acest lucru poate face dificilă identificarea problemei.

Există anumite modele care indică dependența, cum ar fi minciuna și consumul de alcool în secret. Alți oameni nu reușesc să își îndeplinească responsabilitățile personale sau scad etica muncii. De asemenea, dacă o persoană bea singură sau în situații de risc, acest lucru este îngrijorător.

Putem observa și simptome fizice, cum ar fi modificări ale greutății, dureri de cap dese și modificări ale vorbirii. Alcoolismul poate afecta și memoria și concentrarea. O persoană care suferă de alcoolism poate deveni chiar iritabilă și agresivă.

Care sunt consecințele abuzului de alcool?

Cauzele alcoolismului la adulți

După cum am menționat, alcoolul poate dăuna unei persoane fizic, intelectual și social. Consumul de alcool este legat de afecțiunile sistemului nervos, bolile cardiovasculare, bolile digestive și multe altele.

Delirium tremens este cauzat de sindromul de sevraj alcoolic. Acest lucru poate declanșa, de asemenea, efecte fizice, cum ar fi palpitațiile cardiace, frisoanele reci și convulsiile. Dacă nu este tratat, sevrajul poate duce la moarte.

Alcoolismul reprezintă cauza unui procent mare de boli hepatice. Consumul de alcool crește cantitatea de grăsime din ficat, care poate provoca inflamații și, în cele din urmă, ciroză a țesutului hepatic.

Gastrita, ulcerele și deficitul de vitamine sunt alte efecte secundare grave ale alcoolismului. De asemenea, poate afecta activitatea sexuală, vederea, circulația și multe altele.

Ce poți să faci

Abuzul de alcool este frecvent în societatea actuală. Și, după cum am văzut, cauzele alcoolismului pot varia și pot afecta viața socială și sănătatea mintală și fizică a unei persoane.

Consumul de alcool în timpul sarcinii poate provoca daune grave fătului. De aceea, este important să identificăm problema cât mai curând posibil. Discută cu medicul sau găsește un grup de ajutor dacă suferi de alcoolism.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.