Simptome și tratamente pentru hepatita alcoolică - Doza de Sănătate
 

Simptome și tratamente pentru hepatita alcoolică

Hepatita alcoolică este legată de dezvoltarea steatozei hepatice și a cirozei.
Simptome și tratamente pentru hepatita alcoolică

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Alcoolul este un drog legal în majoritatea țărilor și, de asemenea, cel mai consumat drog la nivel mondial. Adesea, tindem să subestimăm impactul negativ pe care îl are asupra corpului. Sau poate că nu ne dăm seama. În acest articol, vom discuta despre simptome și tratamente pentru hepatita alcoolică.

Hepatita alcoolică este o afecțiune caracterizată prin inflamația ficatului ca urmare a consumului de alcool. Este o leziune asimptomatică, dar, pe termen lung, poate provoca leziuni ireversibile la ficat și este chiar asociată cu cancerul hepatic.

Faptul că este asimptomatică face aproape imposibil de calculat prevalența acestei boli. Însă știm că aproape 35% dintre persoanele cu dependență de alcool suferă de aceasta. În acest articol, îți vom explica tot ce trebuie să știi despre hepatita alcoolică.

Ce este hepatita alcoolică?

Hepatita alcoolică, așa cum am menționat, constă în inflamația ficatului. În general, este cauzată de un consum zilnic prelungit de alcool. Această inflamație provoacă leziuni hepatice care pot deveni ireversibile dacă aportul de alcool nu este întrerupt.

Oamenii de știință estimează că, pentru ca această afecțiune să apară, trebuie să bei zilnic o cantitate de alcool care variază în funcție de sex. Adică, bărbații care beau între 30 și 60 g de alcool pe zi (3 până la 6 băuturi standard) timp de 10 ani vor dezvolta cu siguranță această patologie.

În cazul femeilor, este suficient să ingerezi între 20 și 40 g pe zi (2 până la 4 băuturi standard). Această diferență apare din cauza faptului că femeile au o toleranță mai mică la alcool decât bărbații, deoarece au o capacitate mai mică de a-l metaboliza în corp.

Riscul este relativ. Dacă bei mai multe grame de alcool, chiar și într-o perioadă mai scurtă de timp, riscul crește semnificativ. Adevărul este că între 15 și 40% dintre persoanele cu hepatită alcoolică progresează către boli hepatice avansate.

Bărbat care are nevoie de tratamente pentru hepatita alcoolică

Care sunt simptomele?

Hepatita alcoolică poate fi sau nu simptomatică, în funcție de cât de mult afectează ficatul. Mulți oameni sunt asimptomatici și medicii pot detecta această leziune numai prin teste de sânge.

Cu toate acestea, atunci când boala este simptomatică, apare adesea icter. Acesta constă în îngălbenirea pielii, deoarece bilirubina se acumulează în sânge. Alte simptome frecvente sunt greața și vărsăturile sau pierderea poftei de mâncare.

Aceasta înseamnă că persoanele cu hepatită alcoolică sunt adesea subnutrite. De asemenea, alcoolul în sine determină scăderea poftei de mâncare, așadar ambii factori se influențează reciproc. Un alt semn comun este sentimentul de slăbiciune și oboseală.

Problema este că, pe măsură ce hepatita alcoolică progresează, poate provoca insuficiență hepatică. Este, de asemenea, asociată cu steatoză hepatică, ciroza și chiar un risc crescut de a dezvolta cancer hepatic.

Diagnostic și tratamente pentru hepatita alcoolică

Pentru a diagnostica hepatita alcoolică, medicul trebuie să știe exact cât alcool consumă zilnic acea persoană. În plus, acesta efectuează diferite teste, cum ar fi analize de sânge, ultrasunete hepatice sau alte teste imagistice.

Tratamentul constă în principal în oprirea consumului de alcool. Dacă acest lucru nu este suficient, în unele cazuri, medicul ar putea recomanda corticosteroizi pentru a reduce inflamația sau chiar un transplant de ficat.

Alcoolul este un drog foarte dăunător

Ce trebuie să reții este faptul că alcoolul este un drog foarte dăunător pentru corp. În plus, întrucât este acceptabil din punct de vedere social să consumăm alcool, avem tendința de a-i minimiza efectul. Cu toate acestea, ar trebui să încercăm să prevenim afecțiuni precum hepatita alcoolică.

Pentru a face acest lucru, dacă bei alcool, încearcă să o faci cu moderație. De asemenea, dacă ai hepatită C, consumul de alcool crește riscul unor boli hepatice mai grave. În concluzie, este important să știi că există multe terapii și modalități de a depăși dependența de alcool.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.