Efectele alcoolului asupra inimii

27 Septembrie, 2020
Efectele alcoolului asupra inimii pot fi pozitive, atât timp cât este consumat într-un mod controlat și fără a face exces. Cu toate acestea, dacă este consumat în cantități mari, alcoolul poate fi foarte dăunător și poate duce chiar, în anumite circumstanțe, la moarte.

În prezent, există o anumită confuzie în ceea ce privește efectele alcoolului asupra inimii. Unele informații sugerează faptul că aportul de vin sau bere, în cantități moderate, contribuie la sănătatea cardiovasculară. Însă există și studii care tratează efectele nocive ale acestor băuturi asupra inimii.

De fapt, ambele argumente sunt corecte. Efectele alcoolului asupra inimii sunt variate și depind de sănătatea individuală a fiecărei persoane, de cantitatea și frecvența ingestiei, precum și de tipul de alcool consumat.

Oricum ar fi, un lucru este cert: efectele alcoolului asupra inimii și altor organe sunt foarte grave și chiar devastatoare atunci când acesta este consumat în volum mare. De asemenea, alcoolul este o substanță psihoactivă care poate provoca dependență. În plus, acesta poate deteriora semnificativ calitatea vieții.

Citește mai mult:

Digestivele sunt sănătoase?

Mituri și adevăruri despre efectele alcoolului asupra inimii

Persoană care refuză berea
Unele studii sugerează că, în cantități moderate, anumite băuturi alcoolice pot fi benefice pentru sănătatea cardiovasculară. Cu toate acestea, dovezile nu sunt concludente.

Există dovezi ce arată că efectele alcoolului asupra inimii pot fi pozitive. De exemplu, vinul are un conținut ridicat de antioxidanți (flavonoide, taninuri, antociani și resveratrol). Aceste substanțe pot ajuta la prevenirea formării plăcii în artere (ateroscleroză). Mai mult, acestea sporesc producția de „colesterol bun”.

S-a spus faptul că un pahar de vin pe zi ar putea induce aceste efecte pozitive. Cu toate acestea, un studiu publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie a constatat că, deși aceste efecte pozitive sunt reale, consumul de alcool, chiar și cu moderație, crește riscul de bătăi neregulate ale inimii.

Un alt studiu, realizat de profesorul Peter Kistler, asociat la Baker Heart and Diabetes Institute și Alfred Hospital din Melbourne (Australia), susține același lucru. Acesta indică faptul că, deși consumul moderat de alcool poate ajuta la menținerea „conductelor” corpului desfundate, poate afecta părțile electrice ale inimii, în special ritmul bătăilor.

Consumul de alcool cu moderație și consumul excesiv de alcool

Se vorbește mult despre importanța consumului moderat de alcool. Totuși, nu este clar ce înseamnă moderat și ce înseamnă excesiv. Primul lucru care trebuie luat în considerare este sănătatea individuală a fiecărei persoane. De exemplu, o persoană diabetică sau hipertensivă ar trebui să evite alcoolul, chiar și în cantități moderate.

Frecvența consumului este, de asemenea, importantă. Este mult mai dăunător să bei alcool în cantități mari, chiar dacă acest lucru se întâmplă numai în cazuri rare. Consumul a mai mult de cinci pahare de alcool, pentru bărbați, sau patru, în cazul femeilor, crește riscul de accident vascular cerebral și moarte subită.

În îndrumările Departamentului de Sănătate al SUA se subliniază faptul că aportul moderat de alcool înseamnă maxim o băutură pe zi pentru femei și două pentru bărbați. Cu toate acestea, mulți experți susțin faptul că este mai bine să nu bei zilnic și să eviți alcoolul cel puțin două sau trei zile pe săptămână.

Când spunem „un pahar”, acesta înseamnă 120 ml de vin, 500 ml de bere, 40 ml de băuturi cu o concentrație de alcool de peste 40% sau 30 ml pentru o concentrație de 50%.

Citește mai mult:

Alcoolul – efecte negative asupra sănătății

Efectele alcoolului asupra inimii: fibrilația atrială

Medic care analizează efectele alcoolului asupra inimii
Consumul de alcool poate provoca tulburări ale ritmului cardiac, în special la cei care îl consumă frecvent și în exces.

Unul dintre riscurile asociate consumului de alcool, chiar și în cantități moderate, este tulburarea ritmului cardiac al inimii, așa cum am menționat deja. Alcoolul poate deteriora celulele și poate provoca formarea de țesut fibros în inimă, modificându-i astfel ritmul bătăilor.

Mai mult, alcoolul poate schimba modul în care celulele cardiace se contractă și, în timp, poate provoca, din nou, bătăi neregulate ale inimii. În același mod, alcoolul afectează și sistemul nervos autonom, care controlează, printre alte aspecte, ritmul cardiac.

Această afecțiune, numită fibrilație atrială, crește riscul apariției unor probleme grave, cum ar fi insuficiența cardiacă sau accidentul vascular cerebral. Fibrilația atrială poate apărea în cazul persoanelor care consumă alcool în cantități moderate, dar des. În cazul celor care consumă cantități excesive, 60% dintre aceștia pot suferi de fibrilație atrială.

Alte efecte

La unii oameni, consumul excesiv de alcool poate slăbi mușchiul inimii și poate provoca o boală numită cardiomiopatie dilatată. Dacă se întâmplă acest lucru, inima se dilată și scade forța de pompare, ceea ce provoacă simptome de insuficiență cardiacă.

Alcoolul contribuie, de asemenea, la obezitate și acest lucru crește riscul de probleme cardiace. De asemenea, consumul frecvent și excesiv de alcool dublează șansele de a suferi de hipertensiune. Combinația de alcool și droguri psihoactive poate fi mortală.

  • Zambrano, J. E. C., Jaramillo, P. A. V., & Lino, V. E. R. (2016). Riesgo cardiovascular relacionado con el consumo de alcohol. Dominio de las Ciencias, 2(4), 17-27.
  • Castaldo L, Narváez A, Izzo L, et al. Red Wine Consumption and Cardiovascular Health. Molecules. 2019;24(19):3626. Published 2019 Oct 8. doi:10.3390/molecules24193626
  • O’Keefe MD, J. H., Bhatti MD, S. K., Bajwa MD, A., DiNicolantonio PharmD, J. J., & Lavie MD, C. J. (2014). Alcohol and Cardiovascular Health: The Dose Makes the Poison…or the Remedy. Mayo Clinic Proceedings89(3), 382–393.
  • O’Keefe, J. H., Bybee, K. A., & Lavie, C. J. (2007). Alcohol and cardiovascular health: the razor-sharp double-edged sword. Journal of the American College of Cardiology, 50(11), 1009-1014.
  • Haseeb, S., Alexander, B., Baranchuk, A., & Electrophysiology, C. (2017). Wine and Cardiovascular Health A Comprehensive Review IN DEPTH. Circulation136, 1434–1448. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.117.030387
  • Voskoboinik, A., Prabhu, S., Ling, L. han, Kalman, J. M., & Kistler, P. M. (2016, December 13). Alcohol and Atrial Fibrillation: A Sobering Review. Journal of the American College of Cardiology. Elsevier USA. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2016.08.074
  • Kodama, S., Saito, K., Tanaka, S., Horikawa, C., Saito, A., Heianza, Y., … Sone, H. (2011). Alcohol consumption and risk of atrial fibrillation: A meta-analysis. Journal of the American College of Cardiology57(4), 427–436. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2010.08.641
  • Ettinger, P. O., Wu, C. F., De La Cruz Jr, C., Weisse, A. B., Ahmed, S. S., & Regan, T. J. (1978). Arrhythmias and the “Holiday Heart”: alcoholassociated cardiac rhythm disorders. American heart journal, 95(5), 555-562.
  • Pautas alimentarias para estadounidenses 2015-2020 octava edición. (2016). Retrieved 23 September 2020, from https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:5xd7u91C60gJ:https://health.gov/sites/default/files/2019-10/DGA_Executive-Summary-SP.pdf+&cd=1&hl=es&ct=clnk&gl=es&client=firefox-b-d