Cum îți ajuți partenerul alcoolic? - Doza de Sănătate
 

Cum îți ajuți partenerul alcoolic?

Decizia de a începe recuperarea îi aparține exclusiv persoanei dependente. Prin urmare, poți fi alături de ea, o poți sprijini și o poți ajuta să înțeleagă că are o problemă, dar decizia este întotdeauna a sa.
Cum îți ajuți partenerul alcoolic?
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Alcoolismul este o tulburare gravă care afectează mulți oameni. Pe lângă problemele grave de sănătate, implică probleme și în alte domenii ale vieții, cum ar fi locul de muncă, viața personală, familia, etc. Prin urmare, odată ce un alcoolic și-a recunoscut problema și a decis să înceapă terapia, are nevoie de ajutorul oamenilor din jurul lui, de tot sprijinul, empatia, înțelegerea și răbdarea lor. Dacă partenerul tău este alcoolic, cum îl poți ajuta?

Alcoolismul

Partenerul alcoolic
Această afecțiune se caracterizează printr-o puternică dependență, atât fizică, cât și psihologică, de alcool.

Alcoolismul este o tulburare care cauzează dependența de alcool. Nu este același lucru cu abuzul de alcool, care poate apărea într-un anumit moment.

De fapt, medicii consideră alcoolismul o boală, deoarece provoacă o dependență fizică puternică: persoana nu poate înceta să bea deoarece sindromul de sevraj o împiedică. Alcoolicul trebuie să bea din ce în ce mai mult pentru a putea simți același efect, deoarece corpul său se adaptează la aportul de alcool.

Alcoolismul provoacă și dependență psihologică. Eliminarea acestei dependențe devine dificil de realizat fără ajutorul unor profesioniști calificați.

Ca orice dependență, alcoolismul poate provoca probleme grave de sănătate, precum și probleme în viața alcoolicului. De fapt, alcoolismul are repercusiuni fizice, dar și psihologice, nu numai asupra persoanei dependente, ci și asupra celor din jurul său. Din acest motiv, este extrem de important să recunoască problema, să caute ajutor și să înceapă terapia.

Totuși, ce poți face dacă partenerul tău este alcoolic? Cum îl poți ajuta? Îți vom oferi câteva sfaturi mai jos.

Ajută-l pe partenerul alcoolic să-și dea seama

Numai persoana dependentă poate lua decizia de a începe terapia și recuperarea. Din acest motiv, oamenii din jurul său îl pot avertiza, dar nu îl pot forța să facă nimic.

Prin urmare, întotdeauna într-un mod empatic, îl poți ajuta să-și dea seama că alcoolul este o problemă. Această abordare trebuie să fie întotdeauna prietenoasă și niciodată ca un atac sau cu scopul de a da vina pe dependent.

De exemplu, ar trebui să eviți să spui lucruri de genul „când bei, ești insuportabil sau te faci de râs”. Dimpotrivă, ar trebui să abordezi alcoolicul cu empatie și delicatețe, fără atacuri directe. Este mai bine să spui ceva de genul: „Știu că este greu…”, „Te înțeleg, dar…”.

Discuție cu partenerul alcoolic
Primul pas este să ne dăm seama că există o problemă, ce trebuie tratată cu empatie pentru a înțelege dependentul.

În plus, discuția despre dependență ar trebui să aibă loc întotdeauna într-un moment de sobrietate. Este inutil să o faci atunci când partenerul alcoolic este sub influența alcoolului.

Cu toate acestea, ar trebui să știi că mulți alcoolici își neagă puternic dependența. Dorind să-i ajuți să-și dea seama, îi poți determina să se întoarcă împotriva ta, crezând că îi acuzi sau îi ataci.

Prin urmare, nu poți forța pe nimeni să se vindece dacă nu vrea. Dacă partenerul tău este alcoolic, rolul tău este de a contribui la conștientizarea problemei, dar nimic mai mult. Dacă cealaltă persoană nu vrea să-și revină sau nu înțelege că există o problemă, nu ar trebui să te învinuiești pentru asta.

Nu-ți ajuta niciodată partenerul alcoolic să bea

Partenerul îți poate cere să-i cumperi alcool. Poate pentru că se simt jenat dacă oamenii îl văd cumpărând mai mult de o sticlă, poate pentru că este beat sau din alte motive. Trebuie să refuzi categoric. De fapt, trebuie să clarifici faptul că nu ești de acord cu dependența sa și că o consideri o problemă. Prin urmare, dacă vrea să bea, va trebui să cumpere singur alcoolul. Nu ajuta la menținerea dependenței sale.

În mod similar, partenerul poate căuta scuze pentru a ieși și a bea ceva. Dacă simți că intenția sa este să bea, trebuie să refuzi să-l ajuți. Insistăm: nu trebuie să-l ajuți să-și mențină dependența.

Cere ajutor profesional

Cuplu care merge la terapie
Cu terapie și ajutor profesional, alcoolicul va putea să se bucure din nou de o viață normală.

Rata alcoolicilor cronici care au reușit să se refacă după dependență fără ajutor profesional este foarte scăzută. Deci, dacă partenerul tău este alcoolic și a devenit conștient că are o problemă și încearcă să caute ajutor, atunci sprijină-l.

Există terapeuți care vă pot ghida în această călătorie dificilă. Există, de asemenea, organizații, cum ar fi Alcoolicii Anonimi, care oferă sprijin persoanelor cu acest tip de dependență.

Și tu te poți implica. Contactează un specialist, însoțește-ți partenerul, află mai multe și discută cu terapeutul despre ce ar trebui să faci pentru ca recuperarea alcoolicului să aibă succes.

În plus, poți căuta lucruri de făcut împreună care nu implică consumul de alcool. De exemplu, mergeți împreună la anumite cursuri, la sală, la plimbare, etc. Dependentul trebuie să se reeduce, adică trebuie să învețe să se distreze fără alcool.

Evită situațiile stresante sau cele care declanșează nevoia de a bea

Acest lucru este recomandat întotdeauna, dar mult mai mult atunci când dependentul face terapie, pentru a evita recidiva. Trebuie să poți recunoaște situațiile care îl stresează pe dependent și să încerci să le eviți. De fapt, stresul îl va determina să vrea să bea, complicându-și recuperarea.

Prin urmare, ar trebui să fii vigilent/ă și proactiv/ă pentru a evita astfel de situații sau momente. Nu este ușor. Cu toate acestea, partenerul are nevoie de tot sprijinul și răbdarea ta. Nu îl învinui, este bolnav. Nu-l ataca, are probleme. Ce trebuie să faci este să-l înțelegi și să-l sprijini, să fii acolo și să colaborezi pentru recuperarea sa.

De asemenea, nu uita că nu poți ajuta pe cineva care nu vrea să se ajute singur. Nu te simți vinovat dacă nu reușești, ai făcut tot ce ai putut face.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.