6 obstacole în terapia de cuplu
Terapia de cuplu este o oportunitate de a îmbunătăți anumite aspecte ale relației și de a întări legătura dintre cei doi. Însă există anumite obstacole comune în terapia de cuplu care pot împiedica bunul mers al lucrurilor.
Într-o sesiune de terapie de cuplu, lucrați la aspecte ale relației voastre, cum ar fi comunicarea, gestionarea emoțiilor și chiar problemele care vă afectează viața sexuală (lipsa libidoului, plictiseala, etc.). În acest articol, vom analiza obstacolele comune ce apar în terapia de cuplu, care pot preveni succesul ședințelor.
6 obstacole comune în terapia de cuplu
1. Vrei ca partenerul tău să se schimbe
Multe cupluri care merg la sesiuni de terapie o fac pentru că vor să-și schimbe partenerul. Oamenii cred adesea că mersul la terapie îl va face pe partener să se transforme în persoana pe care ei doresc să o vadă, astfel încât aceasta să se potrivească așteptărilor lor.
Cu toate acestea, așa cum spune atât de bine articolul Integral Behavioral Couples Therapy: General Description of a Model with an Emphasis on Emotional Acceptance, este crucial ca „pacienții să nu mai încerce să schimbe comportamentul celeilalte persoane”.
Citește mai mult:
2. Dai vina pe partener
Acesta este unul dintre celelalte obstacole comune în terapia de cuplu, care a devenit un model de comportament. A da vina pe partenerul tău fără a-ți accepta propria responsabilitate este o mare greșeală.
Ceva de care ar trebui să ții cont în orice tip de relație este faptul că ambii membri au partea lor de responsabilitate, deoarece două persoane formează cuplul. Prin urmare, este important să iei în considerare întotdeauna cum contribuie fiecare persoană la problema care v-a adus la terapie.
3. Nu comunici corespunzător
Comunicarea „deficitară” este o slăbiciune pentru multe cupluri. În multe cupluri există gânduri și emoții care nu sunt rostite, secrete păstrate și o serie de strategii pentru a evita exprimarea a ceea ce simți în mod eficient.
Veți lucra la acest lucru împreună în timpul terapiei, dar, dacă acest lucru nu se schimbă, nu veți obține rezultatele la care sperați. Din acest motiv, este important să începeți să faceți pași mici spre o mai bună comunicare.
4. Ai intenții ascunse
Dacă relația este dăunătoare (violență, maltratare, abuz), pot exista intenții ascunse. De exemplu, un partener abuziv poate încerca să-l acuze pe celălalt că este nebun pentru a-i submina stima de sine.
Atunci când se întâmplă acest lucru, este important să mergeți la sesiuni separate. De fapt, este mai bine să mergeți la sesiuni individuale și apoi să le combinați cu sesiunile în cuplu. Dacă cineva are intenții ascunse, este posibil să spună „Nu am nevoie de sesiuni individuale, sunt aici pentru că partenerul meu este cel care are nevoie de ajutor”. Dacă acesta este cazul, terapeutul trebuie să intervină și să ofere sesiuni individuale.
5. Cauți soluții inexistente
Un alt obstacol comun în terapia de cuplu este atunci când un partener continuă să caute soluții care, în realitate, nu există. Acest lucru se poate întâmpla din diferite motive:
- Sentimentele nu sunt aceleași: dragostea ta s-a transformat doar în afecțiune sau prietenie și, oricât ai lupta, este imposibil să te întorci din drum.
- Diferite planuri de viață: de exemplu, unul dintre parteneri ar putea dori să aibă copii și celălalt nu sau unul ar putea dori să locuiască într-o țară străină, iar celălalt nu.
Puteți lucra la aceste probleme în cadrul terapiei de cuplu? Răspunsul este da. Terapia vă poate ajuta să faceți lumină în relație, să vă despărțiți sănătos și să treceți peste procesul dureros. De asemenea, este important să vă amintiți că, în unele cazuri, cea mai sănătoasă soluție poate fi încheierea pașnică a relației.
6. Renunți la jumătatea procesului
Ultimul obstacol comun în terapia de cuplu este renunțarea la proces. Acest lucru se poate întâmpla în multe circumstanțe – nu doar la terapia de cuplu, ci și la sesiunile individuale. Motivul este faptul că, la terapie, trebuie să analizezi, să lucrezi și să te uiți la unele aspecte ale personalității tale care s-ar putea să nu-ți placă. Nu este ușor.
Faptul că îți oferă instrumente pentru a îmbunătăți un anumit aspect al tău (responsabilitate, comunicare, etc.) este un proces dificil și care consumă mult timp. Unii oameni nu sunt pregătiți să „piardă timpul” și ar prefera să rămână la fel.
Cu toate acestea, marele dezavantaj este faptul că relația va continua să aibă aceleași probleme care se vor agrava în timp. Rezultatul poate fi o despărțire distructivă, din care ambii parteneri nu au învățat nimic.
Mersul la terapia de cuplu poate fi un proces foarte benefic. De fapt, nu trebuie să aveți întotdeauna probleme pentru a merge la terapie. Puteți merge cel puțin o dată pe an pentru a vă asigura că totul merge bine. La fel ca mersul la medic, mersul la psiholog este esențial și sănătos!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Aragón, R. S., & Díaz-Loving, R. (2003). Patrones y estilos de comunicación de la pareja: Diseño de un inventario. Anales de Psicología/Annals of Psychology, 19(2), 257-277.
- De la Espriella Guerrero, R. (2008). Terapia de pareja: abordaje sistémico. Revista colombiana de psiquiatría, 37(1), 175-186.
- Ibaceta, Francisco. (2011). Violencia en la Pareja: ¿Es Posible la Terapia Conjunta?. Terapia psicológica, 29(1), 117-125.
- Tapia-Villanueva, Luis, & Molina P, María Elisa. (2014). Primera entrevista en terapia de pareja: co-construcción de un encuentro situado. Revista chilena de neuro-psiquiatría, 52(1), 42-52.