Terapia prin râs – puterea vindecătoare a râsului - Doza de Sănătate
 

Terapia prin râs – puterea vindecătoare a râsului

Știai că o sesiune de râs îți poate relaxa musculatura pieptului? Mai mult, râsul ameliorează stresul și combate semnele îmbătrânirii. Nu ezita să încerci această practică terapeutică!
Terapia prin râs – puterea vindecătoare a râsului

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Când dansăm, cântăm sau râdem, toate problemele noastre parcă dispar. Terapia prin râs devine din ce în ce mai populară în zilele noastre, fiind de mare ajutor pacienților care suferă de probleme emoționale.

Acest tip de tratament pe care vrem să ți-l prezentăm în cele ce urmează este foarte modern. Oricât de greu pare de crezut, râsul a fost utilizat pentru a rezolva o gamă largă de probleme timp de milenii. Citește în continuare și ia aminte!

Terapia prin râs de-a lungul istoriei

Specia noastră a râs încă de când locuia în peșteri și abia învățase să utilizeze focul. Însă ideea că putem profita de râs pentru a ne influența starea fizică și mentală nu este chiar atât de veche.

De pildă, în China cei care urmau filozofia Tao susțineau că trebuie să zâmbim pentru a avea o viață fericită, sănătoasă și lungă. Aceștia recomandau tuturor oamenilor să zâmbească de mai multe ori pe zi.

În Evul Mediu, rolul bufonilor nu era doar să îl distreze pe rege. Curtea regală considera că veselia pe care acest personal comic o întreținea ajuta digestia.

Începând cu secolul al XVI-lea, numeroși filozofi, medici și psihologi, printre care și Immanuel Kant, au început să categorisească râsul drept un fenomen psihosomatic. Conform lor, această acțiune eliberează energia negativă acumulată în corp, ajutându-ne să trăim.

Terapia prin râs este simplă și eficientă

Când râzi, utilizezi între 100 și 400 mușchi. Râsul este benefic atât pentru sănătatea emoțională, cât și pentru cea fizică. Multe persoane apelează la acesta pentru a calma spiritele atunci când se regăsesc într-o situație incomodă.

Știai că un copil râde în medie de 300 ori pe zi? Pe măsură ce creștem, acest număr scade, până când, în cele din urmă, nu mai râdem aproape deloc.

Un simț al umorului dezvoltat susține sistemul imunitar și ne ajută să ne rezolvăm problemele mai ușor. Râsul este unul dintre cele mai bune leacuri împotriva stresului, a nervilor și a bolilor. Terapia prin râs ne ajută să fim fericiți și să privim lucrurile dintr-un alt punct de vedere.

Beneficiile terapiei prin râs

Această metodă terapeutică presupune, printre altele, să râzi. Terapia prin râs te ajută să te simți împlinit, fericit și mulțumit. O singură sesiune de râs de 20 de secunde echivalează cu 3 minute de exerciții aerobice.

Terapia prin râs ne ajută să scăpăm atât de tensiunea fizică, cât și de cea emoțională. În general, sesiunile sunt practicate în grup, iar participanții sunt ghidați de monitori calificați.

Monitorii pot apela la jocuri, dansuri, diverse mișcări sau chiar masaje. Scopul lor este să îi ajute pe participanți să renunțe la inhibiții și să râdă până simt că nu mai pot.

Terapia prin râs oferă numeroase beneficii pentru sănătate

Terapia prin râs poate relaxa mușchii, alungă tensiunea și încurajează râsul natural și spontan. Glumele inofensive și „bufoneriile” omniprezente în aceste sesiuni îi ajută pe participanți să adopte râsul ca stil de viață și ca formă de expresie. Printre exercițiile la care ei apelează se numără:

  • Umflarea unei mingi (cu fiecare expirație, elimini puțină negativitate)
  • Dansul cu un balon legat de încălțări
  • Practicarea mai multor tipuri de râs (intensitatea variază)
  • Gâdilarea unui partener
  • Ascultarea râsului copiilor (care tinde să fie contagios)

S-ar putea să te intereseze și:

Află ce este și cum se tratează depresia

De ce este bine să râdem?

Încă nu ești convins că terapia prin râs este pentru tine? Dacă eziți, iată câteva motive suplimentare pentru care este bine să râzi mai des:

1. Râsul te face mai puternic

Nu ne referim aici la masa musculară, ci la abilitatea organismului de a combate bolile. Dacă mâinile și picioarele tale sunt reci tot timpul, terapia prin râs îți va fi de mai mare ajutor decât mânușile și șosetele. Râsul mărește temperatura internă, oxigenează celulele, accelerează vindecarea rănilor și combate bolile.

Terapia prin râs alungă stresul și grijile

Totodată, râsul fortifică sistemul imunitar, oferă protecție împotriva tulburărilor cardiace și stabilizează metabolismul. În plus, dacă suferi de hipercolesterolemie, această acțiune îți va curăța arterele de grăsime. Nu în ultimul rând, râsul stimulează producția de endorfine a creierului și echilibrează sistemul hormonal.

2. Îți limpezește mintea

Când râzi, grijile rămân în urmă și toate problemele devin mai ușor de rezolvat. Dintr-o dată, nici măcar situațiile care nu te lasă să dormi noaptea nu vor mai părea la fel de complicate. Din acest motiv, râsul alungă stresul, anxietatea și irascibilitatea, probleme care îți afectează viața, relațiile și, desigur, sănătatea.

3. Te întinerește

Ridurile care apar la colțurile gurii și ale ochilor nu contează, deoarece ele demonstrează că ai avut parte de multe bucurii până acum. Terapia prin râs relaxează pielea și reduce prezența acneei și a semnelor îmbătrânirii premature. Este suficient să râzi în fiecare zi pentru a profita de aceste beneficii!

Printre altele, terapia prin râs te ajută să te menții tânăr

4. Te ajută să scapi de negativitate

Deseori facem din probleme minore adevărate tragedii. Cădem pe stradă, nu funcționează internetul, dormim prea mult, ne ardem degetul în timp ce gătim… toate aceste mici neplăceri se acumulează.

În loc să te enervezi, ce-ar fi să râzi? Terapia prin râs te ajută să privești lucrurile cu alți ochi și să realizezi că orice problemă are o soluție. Datorită acestei practici, vei înțelege că o dispoziție proastă nu este inevitabilă atunci când ți se întâmplă ceva rău—există și alte variante!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Annette Goodheart, Laughter Therapy: How to Laugh About Everything in Your Life that isn’t really funny, Less Stree Press, 2006;
  • Lenny Ravich, Terapia prin râs – un lucru amuzant petrecut pe calea spre iluminare, 2017

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.