Ce este logoterapia în psihologie? - Doza de Sănătate
 

Ce este logoterapia în psihologie?

Pare din ce în ce mai dificil să trăiești în armonie. Deseori, simțim că nu mergem spre nicăieri în viață. Sună familiar? Citește mai departe pentru a afla mai multe despre logoterapie.
Ce este logoterapia în psihologie?
Isbelia Esther Farías López

Scris și verificat de filozoful Isbelia Esther Farías López.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Ce este logoterapia în psihologie? Logoterapia este o abordare interesantă în tratarea greutăților vieții. Este o metodă psihoterapeutică care ajută oamenii să-și redobândească țelul în viață. Le permite celor care suferă de goliciune existențială să o depășească și să-și schimbe obiectivele.

Logoterapia în psihologie

Poate că simți un gol interior în ciuda faptul că „ai totul”. Uneori însă, se pare că, indiferent de realizările noastre și de numeroasele lucruri pe care le avem, aceste aspecte nu sunt suficiente pentru a ne simți împliniți. Aici intervine logoterapia.

Majoritatea paradigmelor terapeutice tradiționale au ignorat o parte a dimensiunii psihologice umane. Dorința de însemnătate, de exemplu, este adesea ignorată pentru „a face ca simptomele să dispară”. Cu toate acestea, logoterapia poate ajuta la aducerea acestei profunzimi în tratamentul urmat.

Citește mai departe pentru a afla ce este logoterapia și cum ți-ar putea fi de folos.

Ce este logoterapia?

Logoterapia își are originea în a treia școală vieneză de psihologie și s-a născut împreună cu psihiatrul și neurologul Viktor Frankl. A apărut după psihanaliza freudiană și psihologia individuală a lui Adler Alfred.

Abordarea lui Frankl se bazează pe „voința către găsirea unui sens”, spre deosebire de doctrina lui Adler care promovează „puterea voinței”.

Din perspectiva logoterapiei, scopul existenței umane este găsirea sensului. Totuși, această noțiune devine și mai puternică atunci când aflăm faptul că creatorul său, Viktor Frankl, a fost încarcerat în lagărele de concentrare naziste. Frankl crede că a reușit să supraviețuiască acestei experiențe întunecate deoarece a găsit o modalitate de a da sens existenței sale. Acest lucru este echivalent cu a spune că a găsit un „logo”, termen care vine din greacă și înseamnă „sensul unui lucru”.

Femeie care se simte liberă
Logoterapia este o metodă psihoterapeutică care își propune să ajute oamenii să-și recapete sensul vieții.

Atitudinea este totul

Nimeni nu te poate asigura că vei putea depăși toate dificultățile. Cu toate acestea, experiența lui Frankl în lagărele de concentrare de la Auschwitz a fost foarte groaznică. Totuși, atitudinea pe care și-a asumat-o în abordarea vieții i-a permis să supraviețuiască. Faptul că a avut atitudinea potrivită cu privire la experiența dificilă pe care a trăit-o în timpul celui de-al doilea război mondial a transformat aceste circumstanțe traumatice în oportunități de învățare.

Aspectele logoterapiei

Există trei piloni de bază ai logoterapiei: unul antropologic, unul psihoterapeutic și unul filozofic. Din perspectivă antropologică, Frankl afirmă că oamenii pot lua propriile decizii și au libertatea de a-și alege propriul destin.

„Ruinele sunt adesea cele ce deschid ferestrele pentru a privi cerul.” -Viktor Frankl

Psihoterapia promovează libertatea de sens. În plus, filosofia reafirmă sensul vieții – care este imposibil de pierdut, conform postulatelor logoterapiei.

Dovadă prin experiență

Viktor Frankl știa cu adevărat sensul vieții sub postulatele propriei sale teorii. Acest lucru se datorează faptului că teoria a fost dezvoltată în timp ce acesta se afla în lagărele de concentrare. Acolo, Frankl a simțit nevoia de a elibera tot ceea ce și-a asumat și a acumulat în viață. În schimb, s-a conectat cu esențialul pur al existenței.

Frankl a descoperit rapid faptul că acesta era un mod cu adevărat puternic de a vedea lucrurile care sunt cu adevărat importante. Dacă începem să vedem cele mai fundamentale aspecte ale esenței noastre, atunci viața își va recâștiga sensul.

Fluturi galbeni zburând
Prin logoterapie, o persoană poate scăpa de ceea ce o împiedică să își recupereze sensul vieții, bucurându-se în același timp de acele lucruri mărunte din viața de zi cu zi.

Logoterapia în practica psihologiei

Este ușor de înțeles de ce psihodramele sunt atât de importante în terapie. În logoterapie, terapeuții folosesc deseori dramatizări cu pacienții, astfel încât aceștia să poată renunța la elementele de prisos pentru a vedea esența vieții. Pacienții sunt încurajați să înfrunte faptul că viața s-ar putea încheia în orice moment, dar nu pentru ca acest lucru să îi înspăimânte, ci pentru a-i face mai puternici.

Pacienții pot face schimbări semnificative. Acestea sunt schimbările pe care o persoană trebuie să le introducă în viața sa pentru a vedea diferența și a-și atinge propriul sens al vieții, „logo-ul” său. După cum spunea Frankl:

„Căutarea semnificației omului nu este un titlu ingenios pentru o carte. Este definiția unei ființe umane. Acest lucru se datorează faptului că ființele umane sunt căutătorii de sens. ”

Experiențele lui Frankl în lagărele de concentrare l-au determinat să-și adune toate ideile într-o carte intitulată Căutarea semnificației omului. Una dintre frazele enigmatice ale acestui autor, care de fapt aparține filosofului Friedrich Nietzsche, spune:

„Cel care are de ce să trăiască poate suporta aproape orice.”

Logoterapia intervine în dimensiunea existențială. Astfel, persoanele care se confruntă cu conflicte de valori sau cu crize existențiale pot beneficia de aceasta în urmărirea curajoasă a sensului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Dalgleish, T., Williams, J. M. G. ., Golden, A.-M. J., Perkins, N., Barrett, L. F., Barnard, P. J., … Watkins, E. (2007). Psicoterapias contemporáneas. In Journal of Experimental Psychology: General.
  • Gengler, J. (2009). Análisis Existencial y Logoterapia: Bases Teóricas para la Práctica Clínica. Psiquiatría y Salud Mental.
  • Frankl, V., Schlupp, W. O., & Abeline, C. C. (2006). Em busca de sentido. Logoterapia.
  • Frank, V. (2005). Conceptos de Logoterapia extraídos de “El Hombre en busca de Sentido” de Viktor Frankl. – Logoforo – Logoterapia, Sentido de Vida y Análisis Existencial de Viktor Frankl. In Blog.
  • Soggie, N. A. (2016). Logotherapy: Viktor Frankl, Life and Work. Rowman & Littlefield.
  • Viktor Frankl Institute Vienna. Retrieved 16 May 2021, from https://www.viktorfrankl.org/
  • Frankl, V. E. (2011). Man’s search for ultimate meaning. Random House.
  • Mohammadi, F., Fard, F. D., & Heidari, H. (2014). Effectiveness of logo therapy in hope of life in the women depression. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 159, 643-646.
  • Robatmili, S., Sohrabi, F., Shahrak, M. A., Talepasand, S., Nokani, M., & Hasani, M. (2015). The effect of group logotherapy on meaning in life and depression levels of Iranian students. International Journal for the Advancement of Counselling, 37(1), 54-62.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.