Cum să faci față gândurilor obsesive - Doza de Sănătate
 

Cum să faci față gândurilor obsesive

Există tehnici pentru a învăța cum să abordezi gândurile obsesive. Cheia este modul în care interacționezi cu aceste gânduri. Citește mai departe pentru a afla mai multe strategii utile de a gestiona gândurile obsesive.
Cum să faci față gândurilor obsesive
Alicia Escaño Hidalgo

Scris și verificat de psihologul Alicia Escaño Hidalgo.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

A avea gânduri obsesive este un lucru des întâlnit. Ca ființe umane, suntem creaturi care gândesc în mod constant. Prin urmare, trebuie să acceptăm faptul că tindem să adăpostim o multitudine de gânduri aleatorii. Problema apare atunci când aceste gânduri devin obsesive și ne limitează funcționarea zilnică. Dacă te preocupă acest aspect, învață din rândurile următoare cum să faci față gândurilor obsesive.

Cum să faci față gândurilor obsesive

O persoană ajunge să aibă gânduri obsesive deoarece acordă o valoare sau o importanță prea mare anumitor lucruri. Drept urmare, gânditul la un anumit subiect trece de la a fi un simplu eveniment mintal la a deveni o problemă psihologică.

Deși nu avem control asupra gândurilor noastre, actul de a da valoare acestora poate fi ținut sub control prin anumite tehnici.

Există mari diferențe în modul în care ne raportăm la evenimentele cognitive. Unii oameni sunt capabili să evite gândurile obsesive și, în schimb, să le vadă exact așa cum sunt, fără a le acorda prea multă valoare sau importanță.

În schimb, alte persoane se identifică cu gândurile lor. Adesea, acești oameni sunt obsedați de perfecționism și responsabilitate. Prin urmare, sfârșesc gândindu-se obsesiv la anumite lucruri și se raportează la propriile gânduri ca și cum ar fi în situații reale. Cu toate acestea, gândurile sunt adesea creații ale minții lor și nu au nicio legătură cu realitatea.

Una dintre cele mai frecvente metode de tratament pentru gândurile obsesive este să înveți să le faci față cu succes. În mod logic, va trebui să înveți noi modalități de abordare, interacțiune și relaționare cu gândurile tale. Scopul final este să nu îți lași gândurile să îți controleze viața.

Fată care nu știe cum să faco față gândurilor obsesive
Gândurile obsesive pot deveni o problemă în timp. Prin urmare, este important să știi cum să le gestionezi.

Gândurile obsesive pot deveni extrem de enervante. Amintește-ți de toate acele vremuri în care melodia verii îți rămânea în cap și ajungeai să o fredonezi fără să vrei. De fapt, cu cât încerci să ignori aceste elemente obsesive, cu atât ele revin mai des în gândurile tale.

În cazul gândurilor obsesive, se întâmplă același lucru. Ideea de „a nu gândi” are în mod ironic un efect de recul, iar gândul devine din ce în ce mai puternic. Prin urmare, cheia este să înveți să trăiești alături de gândurile tale, privindu-le ca și cum ai fi un spectator al proceselor mintale din creierul tău.

Însă acest exercițiu nu este ușor. Am stabilit deja faptul că obsesiile sunt foarte incomode. Lucrul natural pe care îl facem este să încercăm să le eliminăm din capul nostru pentru a scăpa de anxietate. Aici intră în joc și compulsiile: acțiuni aproape inconștiente care neutralizează disconfortul și determină apariția obsesiei.

Pe termen scurt, poate părea să funcționeze. Dar, pe termen lung, „soluția” devine adevărata problemă. Devenim dependenți de aceste compulsii și le folosim pentru a elimina obsesiile, care sunt, prin urmare, consolidate.

Strategii ca să faci față gândurilor obsesive

Ideea este de a nu cădea într-o compulsie ca mijloc de neutralizare a gândurilor și de a evita actul de a gândi. Prin urmare, strategiile care au funcționat cel mai bine pentru a face față gândurilor obsesive sunt următoarele:

Defuzie cognitivă

Defuzia cognitivă a evenimentelor mintale înseamnă a ști să separi gândurile de realitate și de tine ca persoană. Este necesar să recunoști că nu ești gândurile tale: ești cu mult mai mult decât gândurile tale. De asemenea, este necesar să îți dai seama că a avea gânduri nu înseamnă că acestea sunt realități.

Gândurile nu sunt decât conținut psihologic, imagini și percepții. Ele nu sunt realități obiective și verificabile. Prin urmare, nu are sens să acționezi conform unor idei care nu corespund realității.

Este mult mai util să tratezi gândurile ca entități care nu îți plac și pe care le lași să treacă. Poți chiar să le ignori într-o anumită măsură până când încep să scadă în intensitate.

Pentru a face față gândurilor obsesive, nu le mai acorda importanță

Mamă și fiica discutând
Pentru a controla gândurile obsesive, este esențial să reduci valoarea acordată acestora.

Nu trebuie să acorzi importanță unui gând doar pentru că este în mintea ta. Am menționat deja faptul că gândirea este eminamente umană, la fel ca visarea.

Cu toții avem gânduri pe care ne este rușine să le recunoaștem sau să le rostim cu voce tare. Totuși, acest lucru nu înseamnă că sunt importante sau că ne definesc în vreun fel. Prin urmare, o modalitate bună de a face față gândurilor obsesive este să reducem valoarea de importanță pe care le-o acordăm.

Acceptă-ți gândurile

Nu numai că nu trebuie să fugim de gândurile noastre, dar trebuie să încercăm să facem exercițiul mintal de a le accepta așa cum sunt. Îmbrățișarea demonilor noștri înseamnă să fim deschiși către experiența de a-i cunoaște mai bine, chiar dacă nu ne place acest lucru.

Inhibă-ți compulsiile

Această parte este esențială. Fiecare compulsie pe care o avem ne face să credem că gândurile noastre sunt corecte. Ajungem să desfășurăm o acțiune reală bazată pe o idee mintală. Realitatea și mintea sunt două lumi diferite, care nu au neapărat legătură între ele. Prin urmare, este necesar să faci efortul de a-ți inhiba compulsiile, astfel încât să nu-ți mai alimentezi gândurile obsesive.

Încerci să-ți dați seama cum să faci față gândurilor obsesive?

Așa cum am explicat mai sus, există mai multe strategii pentru a face acest lucru și pentru a împiedica aceste gânduri să preia controlul asupra vieții de zi cu zi. Cu toate acestea, o idee bună este să consulți un psiholog pentru mai mult sprijin și îndrumare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ruiz, M.A., Díaz, M. I., Villalobos, A. (2012). Manual de Técnicas de Intervención Cognitivo Conductuales. Desclée De Brouwer, S.A
  • Julien, D., O’Connor, K. P., & Aardema, F. (2007). Intrusive thoughts, obsessions, and appraisals in obsessive-compulsive disorder: A critical review. Clinical Psychology Review. Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/j.cpr.2006.12.004
  • Kühn S, Schmiedek F, Brose A, Schott BH, Lindenberger U, Lövden M. The neural representation of intrusive thoughts. Soc Cogn Affect Neurosci. 2013;8(6):688–693. doi:10.1093/scan/nss047
  • Masuda, A., Twohig, M. P., Stormo, A. R., Feinstein, A. B., Chou, Y. Y., & Wendell, J. W. (2010). The effects of cognitive defusion and thought distraction on emotional discomfort and believability of negative self-referential thoughts. Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry41(1), 11–17. https://doi.org/10.1016/j.jbtep.2009.08.006
  • Morein-Zamir S, Fineberg NA, Robbins TW, Sahakian BJ. Inhibition of thoughts and actions in obsessive-compulsive disorder: extending the endophenotype?. Psychol Med. 2010;40(2):263–272. doi:10.1017/S003329170999033X

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.