13 metode de a-ți elibera mintea de gânduri negative - Doza de Sănătate
 

13 metode de a-ți elibera mintea de gânduri negative

Chiar dacă nu percepem această legătură, activitățile manuale pot fi de mare ajutor când vrem să ne limpezim mintea și să ne facem ordine în gânduri și emoții. Află mai multe din articolul de azi!
13 metode de a-ți elibera mintea de gânduri negative

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

A-ți elibera mintea de gânduri supărătoare este o sarcină grea. Până la urmă, creierul nu este un sertar pe care poți să-l umpli sau să-l golești oricând ai chef.

Există multe emoții care îți pot tulbura liniștea, echilibrul interior și abilitatea de a te concentra asupra lucrurilor cu adevărat importante. De cele mai multe ori, aceste emoții sunt negative.

Factori precum anxietatea și stresul prelungit pot provoca frustrare, oboseală și chiar furie vizavi de întreaga lume.

Cu toții am trecut prin această situație la un moment dat: ajungi casă și nu poți să te relaxezi pentru că mintea îți este acaparată de o mie de gânduri care nu-ți dau pace, de un vârtej de neliniște, dureri de cap și o stare proastă care nu dispare.

Dacă treci prin astfel de episoade epuizante și nu știi cum să le faci față, îți oferim mai jos câteva sfaturi simple pe care poți încerca să le pui în practică pentru a-ți elibera mintea de negativitate.

Sunt extrem de utile!

Descoperă ce emoții te tulbură

Află ce emoții te tulbură pentru a-ți elibera mintea

Înainte de a începe exercițiile de mai jos, trebuie să identifici emoția sau emoțiile care stau la baza stării tale negative. 

De multe ori, poate fi un amalgam de trăiri: puțină anxietate, puțină frică, puțină tristețe, puțină dezamăgire și puțină îngrijorare. Pentru a descâlci acest „ghem emoțional,” trebuie să îți regăsești echilibrul și să te relaxezi. În acest sens, cea mai bună soluție este să începi să meditezi.

Deși poate părea ciudat, a învăța să meditezi nu este un lucru deloc ușor, întrucât necesită timp și practică. Astfel, îți recomandăm o serie de opțiuni pentru a stabili un contact cu tine însuți, pentru a afla ce se întâmplă în interiorul tău și ce emoții îți încarcă mintea.

Te-ar putea interesa și:

Mintea femeii mature este uimitoare

Iată despre ce este vorba:

  • Fă o plimbare. Mulți oameni meditează mai ușor în timp ce merg, aleargă sau fac diverse exerciții fizice ușoare.
  • Fă o baie relaxantă. Acesta este cadrul ideal pentru a reflecta.
  • Dedică-ți o oră ție însuți, în tăcere. Ia un jurnal sau o foaie de hârtie și desenează două coloane. În prima coloană scrie „ce simt” și în a doua „ce anume mă face să mă simt așa.” Fă acest exercițiu cu răbdare. Fii sincer cu tine însuți.

Sfaturi pentru a-ți elibera mintea în funcție de emoțiile pe care le descoperi în tine

1. Simți furie

Ia niște hârtie colorată și rupe-o în mai multe fâșii. Fă-o încet, concentrându-ți atenția asupra acestei sarcini.

Împletește fâșiile obținute. Puțin câte puțin, vei găsi o soluție pentru furia care te macină.

2. Trebuie să înțelegi un anumit lucru

Pictează mandale. În timp ce colorezi formele create, poți intra în contact cu gândurile tale, cu calm, fără grabă. 

Puțin câte puțin, vei găsi răspunsul.

3. Ești trist

Desenează copaci cu rădăcini adânci și ramuri înalte, care ating soarele.

4. Ești neliniștit

Fă o păpușă din cârpe. Pe măsură ce creezi fiecare parte, vei găsi o oarecare pace generată de identificarea ta cu această formă umană pe care ai creat-o cu mâinile tale.

5. Ești îngrijorat

Dacă ești îngrijorat, o soluție utilă este origami. Această artă delicată constă în a împături bucăți de hârtie doar cu mâinile, fără a folosi foarfecă sau lipici.

6. Ai nevoie să îți amintești ceva

Dacă vrei să îți amintești ceva, desenează un labirint.

7. Te simți epuizat psihic

Desenează flori.

8. Trebuie să găsești soluția unei probleme

Desenează un ocean cu valuri, iar apoi umple conturul cu culorile potrivite.

9. Te simți blocat și nu știi cum să ieși dintr-o anumită situație

Dacă treci printr-o perioadă complicată și te simți tensionat, foarte neliniștit și simți că nu ai aproape niciun moment în care să îți limpezești mintea, desenează spirale pentru a te simți mai bine. Este o activitate foarte relaxantă.

Desenează un copac pentru a-ți elibera mintea de gânduri negative

10. Trebuie să descoperi ce îți dorești în viață

Dacă te afli la o răscruce în viața ta și nu știi ce vrei sau ce așteptări ai de la tine, fă un colaj. Taie imagini care îți plac, lipește-le pe o planșă și gândește-te la ele.

11. Trebuie să îți organizezi ideile

În acest caz, o soluție utilă este să desenezi dreptunghiuri.

12. Te simți disperat

Cu toții am avut și avem momente în care suntem copleșiți și simțim că ducem în spate toate poverile lumii. Când te simți așa, poate fi foarte cathartic să desenezi cărări.

Desenează drumuri și poteci care se închid, dar sunt însoțite de poduri rezistente.

13. Sfaturi pentru a-ți elibera mintea când ești iritat

Desenează linii colorate pentru a-ți elibera mintea de gânduri supărătoare

Iritabilitatea nu este la fel de intensă ca furia, însă și cea dintâi este o stare supărătoare, ca un nor deasupra minții noastre care ne umple de senzații negative de care nu putem scăpa.

De fiecare dată când ești supărat și nervos, ia niște creioane colorate și desenează linii pe o pagină goală.

Încearcă și tu aceste strategii simple pentru a-ți elibera mintea de gânduri și stări negative. Vei vedea că sfaturile noastre îți vor fi de mare ajutor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Questionnaire, P., & Questionnaire, P. (1994). Know your own mind. Analysis.
  • Dryden, W., & Still, A. (2006). Historical aspects of mindfulness and self-acceptance in psychotherapy. Journal of Rational – Emotive and Cognitive – Behavior Therapy. https://doi.org/10.1007/s10942-006-0026-1

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.