Utilizări și efecte ale medicamentului Antabuz - Doza de Sănătate
 

Utilizări și efecte ale medicamentului Antabuz

Acest medicament, care este utilizat pentru a trata alcoolismul cronic, determină o reacție acută la consumul de etanol, cunoscută sub numele de „efectul Antabuz”. Citește mai departe pentru a afla tot ce trebuie să știi despre acest subiect!
Utilizări și efecte ale medicamentului Antabuz

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Antabuz este un medicament al cărui ingredient activ este disulfiramul. Acesta este folosit pentru a trata alcoolismul cronic. Deși nu este un remediu pentru alcoolism, este un instrument util care poate fi utilizat împreună cu terapia comportamentală. Descoperă în cele ce urmează principalele utilizări și efecte ale medicamentului Antabuz!

Utilizări și efecte ale medicamentului Antabuz

Persoană care refuză alcoolul

Așa cum am menționat mai sus, disulfiramul este utilizat pentru a trata alcoolismul cronic. Nu ar trebui să îl utilizezi cel puțin 12 ore după consumul de alcool, deoarece provoacă efecte neplăcute, chiar și atunci când consumi cantități mici.

Unele dintre efectele sale includ:

 • Amețeală și dureri de cap
 • Greață și vărsături
 • Dureri în piept
 • Slăbiciune
 • Vedere încețoșată
 • Confuzie
 • Senzație de sufocare și dificultăți de respirație
 • Anxietate

După ingerarea medicamentului Antabuz, efectele se vor face simțite în termen de zece minute de la consumul de alcool și pot dura până la o oră sau chiar mai mult.

Cum se administrează medicamentul Antabuz?

Antabuzul vine sub formă de tablete pentru administrare orală. Acesta trebuie consumat o dată pe zi sau conform indicațiilor medicului. Nu ar trebui să iei mai multe sau mai puține doze decât cele prescrise de specialist.

Dacă ai probleme în a înghiți comprimatele, le poți zdrobi și amesteca cu suc, apă, cafea sau ceai.

Și dacă uit să iau o doză?

Dacă uiți să iei o doză, încearcă să o iei imediat ce îți amintești. Cu toate acestea, dacă îți amintești abia atunci când este timpul pentru următoarea doză, ia tratamentul în mod normal. Este important să nu iei o doză dublă pentru a o compensa pe cea de care ai uitat.

Măsuri speciale de precauție

Sticle de alcool

Înainte de a începe acest tratamentul cu Antabuz, este important să stabilești dacă ești alergic la ingredientul său activ.

De asemenea, trebuie să îi spui medicului specialist dacă iei și alte medicamente, deoarece acestea pot conține alcool. Este important ca medicul să știe și dacă ești diabetic sau suferi de boli tiroidiene, hepatice sau renale.

În cazul femeilor, este necesar ca medicul să știe dacă pacienta este însărcinată, intenționează să rămână însărcinată sau alăptează. Dacă rămâi gravidă în timp ce iei acest medicament, trebuie să te adresezi medicului cât mai curând posibil.

De asemenea, dacă vei fi supus unei operații, inclusiv de chirurgie dentară, trebuie să informezi specialistul că ești sub tratament cu disulfiram.

Este necesară urmarea unei diete speciale?

În timp ce iei Antabuz, nu poți consuma băuturi alcoolice sau medicamente care conțin alcool cu 12 ore înainte de a lua prima doză și timp de câteva săptămâni după ce ai încetat să iei medicamentul.

De asemenea, trebuie să fii atent la consumul de sosuri, oțet și toate alimentele și mâncărurile care pot conține alcool.

Efecte adverse ale medicamentului Antabuz

Efectele secundare posibile ale administrării de Antabuz sunt acneea, cefaleea, somnolența, oboseala și impotența sexuală. De asemenea, unii pacienți pot avea în gură un gust metalic sau asemănător usturoiului.

Trebuie să te adresezi medicului specialist dacă prezenți oricare dintre aceste simptome:

Alte recomandări pentru administrarea de disulfiram

Ar trebui să ai întotdeauna la tine un document care să indice faptul că iei acest medicament. Este o idee bună să incluzi în acesta numele medicului sau spitalul ce trebuie contactat în caz de urgență.

Trebuie să eviți contactul cu și să nu inspiri produse care conțin alcool, cum ar fi vaporii de vopsea, coloranții, lacurile, parfumurile și alte lucruri asemănătoare. De asemenea, ai grijă atunci când utilizezi produse care conțin alcool, cum ar fi loțiunile după ras și apa de colonie. Aceste produse, atunci când sunt combinate cu disulfiram, pot provoca dureri de cap, greață, mâncărime sau roșeață.

Înainte de a utiliza un produs care conține alcool pe piele, testează-l. În acest scop, aplică o cantitate mică de produs pe o suprafață restrânsă de piele și las-o să stea timp de una până la două ore. Dacă nu există nicio roșeață însoțită de mâncărime sau alte efecte nedorite, poți utiliza produsul.

Concluzie

Deși Antabuz nu este un remediu pentru alcoolism, acesta reduce nevoia de a bea. Este folosit împreună cu modificarea comportamentului, psihoterapie și consiliere pentru a ajuta pacienții să nu renunțe la consumul de alcool.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Moore, J. N. P. (1955). The treatment of alcoholism. Occupational Medicine. https://doi.org/10.1093/occmed/5.3.86

 • NEWMAN, H. W. (1950). Antabus and the metabolism of alcohol. California Medicine.

 • MORIARTY, J. D. (1950). The use of antabus in the therapy of alcoholic patients. California Medicine.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.