Frunza de graviola: proprietăți nutritive, utilizări și preparare
 

Frunza de graviola: proprietăți nutritive, utilizări și preparare

Frunza de graviola are o serie de beneficii, inclusiv proprietăți antidiabetice, antimicrobiene și de protecție hepatică. Cum se folosește?
Frunza de graviola: proprietăți nutritive, utilizări și preparare
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 04 martie, 2023

Graviola este un fruct exotic care crește la tropicele americane, a cărui aromă este atât de deosebită, încât mulțumește orice mofturos. Fructul este verde cu spini, de mărime mare, cu pulpă albă moale. Aproape toate părțile arborelui Annona muricata pot fi folosite, dar puțini oameni știu că frunza de graviola este benefică pentru sănătate.

Această frunză este folosită în multe părți ale lumii pentru a trata o gamă largă de boli. Cele mai cunoscute sunt hipertensiunea arterială, durerile de cap, paraziții și astmul. Mai jos, vom discuta despre componentele nutriționale și bioactive ale frunzei de graviola și despre utilizările sale. În plus, vom învăța cum se utilizează în tratamentul anumitor afecțiuni.

Ce este graviola?

Denumirea științifică a arborelui este Annona muricata L. Spaniolii au numit fructul manjar blanco. Spre deosebire de cherimoya, annona roșie și atemoya, graviola are formă de rinichi cu spini moi.

Pulpa sa cremoasă are o aromă acidă și astringentă, motiv pentru care se consumă de obicei în înghețată, sucuri și gemuri. Se recomandă pentru evitarea constipației datorită conținutului ridicat de fibre.

Frunza de graviola: proprietăți nutritive

Frunzele graviolei sunt de culoare verde închis, strălucitoare, mari și cu formă eliptică. Ca și alte frunze, conțin peste 60% apă, proteine, fibre insolubile de tip celuloză, hemiceluloză și minerale, cum ar fi magneziul, fierul și cuprul.

Revista Interciencia prezintă diferența dintre frunzele proaspete și uscate. Primele conțin 65% apă, iar cele uscate abia ajung la 10%. Acest lucru face ca nutrienții să fie mai concentrați. Proteinele din frunzele uscate sunt aproape 15%, iar din cele proaspete 6%. Uscarea frunzelor crește proporția de minerale la 7% și grăsimea la 3%.

Componentele bioactive ale frunzei de graviola

Dincolo de aportul nutrițional, există și compuși fitochimici cu beneficii medicinale. Este cazul flavonoidelor, polifenolilor, uleiurilor esențiale și acetogeninelor.

Flavonoidele și polifenolii oferă frunzelor de graviola proprietățile antioxidante. Acetogeninele sunt substanțele bioactive cărora le este atribuită cea mai mare activitate biologică și curativă. Ele derivă din acizi grași precum anonaina, muricatocina, xilopina, bulatacina, asimicina și trilobacina. Sunt cele mai puternice substanțe fitochimice din frunze.

Frunza de graviola: utilizări

Unele studii au dovedit că frunza de graviola are efecte antiinflamatorii, antidiabetice, antiulceroase și anticanceroase, deși sunt necesare mai multe cercetări în acest sens. În continuare, vă prezentăm ceea ce s-a descoperit până acum.

1. Efect antidiabetic

Într-un studiu efectuat pe șobolani cu niveluri ridicate de insulină, s-a demonstrat că frunza de graviola are capacitatea de a regenera celulele beta ale pancreasului. Aceste celule sunt responsabile de producerea de insulină.

Șobolanii din grupul de control tratați cu 200 miligrame de extract de frunze de graviola au experimentat o regenerare intensă a acestor celule.

Beneficiul este oferit de compușii activi numiți xilopină, anonaină, isolaurelia, muricatocin A și kaenferol 3-O-rutinozid.

Medic care vorbește despre pancreas
Această plantă ar putea promova regenerarea celulelor pancreatice, îmbunătățind producția de insulină.

2. Putere antimicrobiană

Acetogeninele plantelor aparținând familiei Annonaceae au efect antimicrobian. Acest studiu a analizat modul lor de acțiune. S-a constatat că sunt eficiente împotriva bacteriilor E. faecalis, S. typhimurium și S. aureus.

3. Protecția ficatului și stomacului

Într-un studiu pe animale, s-a descoperit că frunza de graviola este capabilă să reducă impactul icterului și al unor toxine capabile să lezeze ficatul, cum ar fi paracetamolul. În plus, în studiile ulterioare s-a stabilit ca extractul din frunze de graviola are efect protector la nivelul stomacului.

4. Proprietăți anti-artritice

În același studiu pe șobolani, s-au administrat doze diferite de extract de frunze de graviola. După 2 săptămâni, edemul la nivelul articulațiilor a fost redus . Cele mai mari doze au inhibat apariția citokinelor capabile să provoace inflamații, prezente în artrita reumatoidă.

5. Antiinflamator și analgezic

Cercetările pe rozătoare au descoperit că extractul de frunze de graviola ajută la scăderea inflamației prin blocarea mediatorilor chimici. Un alt studiu a avut constatări similare, confirmând că inflamația la rozătoare a scăzut cu 37%. Cu toate acestea, nu există studii pe oameni.

6. Posibile efecte anticanceroase

Aceste frunze conțin un antioxidant care favorizează reducerea unei enzime cu potențial mutagen, care provoacă moartea celulelor. Acetogeninele sunt selectiv toxice împotriva diferitelor tipuri de celule canceroase, fără a dăuna celulelor sănătoase.

Specialiștii au studiat potențialul frunzelor de graviola împotriva cancerului de piele și celulelor canceroase pulmonare. Efectele in vitro au fost pozitive.

Contraindicații ale frunzei de graviola

Fiind antimicrobiană, frunza de graviola poate să altereze flora intestinală atunci când este consumată în doze mari. De aceea, trebuie consumată cu moderație, crescând doza progresiv de la un sfert de cană la o cană, timp de o lună.

1 cană este doza zilnică maximă.

Deoarece poate fi vasodilatatoare si hipertensivă, frunza e graviola nu este recomandată în timpul sarcinii sau alăptării.

Microbiota intestinală
Capacitatea antibacteriană a frunzei de graviola poate influența flora intestinală normală.

Prepararea infuziei de frunze de graviola

Pentru a pregăti această infuzie, veți avea nevoie de următoarele:

  • 1 lămâie
  • 1/2 litru de apă
  • 7 frunze de graviola
  • 1 linguriță de miere

Fierbeți apa. Infuzați frunzele maxim 4 minute, pentru ca băutura să nu devină amară. Așteptați să se răcească puțin. Strecurați și adăugați sucul de lămâie și mierea. Infuzia se poate consuma caldă sau rece.

O alternativă care necesită mai multe studii

Se recomandă să consultați medicul înainte de a începe să utilizați frunza de graviola. Aceasta reprezintă o alternativă naturală, dar sunt necesare mai multe studii pe oameni.

Dacă medicul nu are obiecții, consumați infuzia de frunze de graviola. Testați progresiv toleranța la aceasta.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.