Există un remediu pentru artrita reumatoidă?
Nu este ușor ca medicul să-i spună pacientului că nu există deocamdată un remediu definitiv pentru artrita reumatoidă. Există însă tratamente pentru ca pacienții cu această boală să aibă o calitate a vieții suficient de bună. Tratamentul poliartritei reumatoide, deși nu înseamnă vindecarea definitivă, permite ameliorarea simptomelor și prevenirea progresiei bolii.
Ce facem în lisa unui un remediu pentru artrita reumatoidă?
În prezent, majoritatea tipurilor de artrită nu au nici un tratament. Acest lucru a fost declarat de Fundația pentru artrită. Totuși, efectuarea anumitor tratamente poate reduce durerea și dizabilitatea pe care le generează această afecțiune.
Care sunt simptomele artritei reumatoide?
În general, primele simptome ale acestei boli sunt durerea la nivelul articulațiilor și dificultatea de mișcare a acestora. Unul dintre simptomele caracteristice este rigiditatea articulațiilor dimineața, care durează mai mult de 60 de minute și se ameliorează pe parcursul zilei. Cele mai afectate articulații sunt:
- Mâinile
- Genunchii
- Degetele
- Gleznele
- Degetele de la picioare
Persoanele cu poliartrită reumatoidă pot prezenta oboseală, febră și pierderea poftei de mâncare din cauza disconfortului. Așadar, simptomele pot fi nespecifice, ceea ce face ca diagnosticul să fie foarte dificil.
Această boală este mult mai frecventă la persoanele cu vârsta peste 50 de ani. Cu toate acestea, există multe cazuri în care tinerii prezintă simptome precum durerile la genunchi, glezne și încheieturile mâinilor.
Artrita reumatoidă determină inflamarea articulațiilor și a țesuturilor. Din acest motiv, mișcarea normală a corpului este dificilă. Este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că organismul se atacă singur din greșeală.
Un număr mare de pacienți cu poliartrită reumatoidă poate prezenta modificări și la nivelul altor organe. Este cazul pielii, al ochilor, al plămânilor, al rinichilor, al inimii, al vaselor de sânge, al sistemului nervos și al măduvei osoase.
Cum este diagnosticată această boală?
Artrita reumatoidă nu poate fi diagnosticată printr-un test specific. Pentru ca medicul să pună un diagnostic precis, el trebuie să examineze cu atenție fiecare dintre simptomele pe care le experimentează pacientul. La început, simptomele sunt generale, iar stabilirea diagnosticului poate dura mult timp.
Aproape toate persoanele care suferă de această boală au dureri intense la nivelul articulațiilor, care devin mult mai puternice dimineața devreme.
De asemenea, prezintă adesea arsuri, roșeață și deformarea articulațiilor. Pacienții simt amorțeală în mâini și picioare și pot avea și alte boli, cum ar fi sindromul de ochi uscat.
Testele de sânge pot fi utile în unele cazuri, deoarece viteza de sedimentare a eritrocitelor și proteina C reactivă pot fi crescute. În plus, este posibil să apară anticorpi reumatoizi și peptide citrulinate anticiclice.
Ce remediu este recomandat pentru artrita reumatoida?
Medicamente pe care medicul le prescrie sunt foarte importante pentru persoanele care suferă de această boală, deoarece calmează durerea și ajută la reducerea inflamației articulațiilor. În unele cazuri, medicamentele pot opri progresul bolii. Printre medicamentele prescrise pentru tratarea artritei reumatoide, se remarcă următoarele:
- Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene: Aceste medicamente ameliorează durerea și ajută la reducerea inflamației. Cele puternice se eliberează pe bază de rețetă, deși altele pot fi achiziționate direct, cum ar fi ibuprofenul și naproxenul de sodiu.
- Steroizi: Corticosteroizii, pe lângă reducerea durerii și a inflamației, întârzie degenerarea articulațiilor, încetinind astfel progresia bolii. Cu toate acestea, trebuie consumați sub strictă supraveghere medicală din cauza numeroaselor efecte secundare pe care le au.
- Antireumatice convenționale: Funcția lor principală este de a încetini progresia artritei și de a preveni deteriorarea permanentă a articulațiilor. Unul dintre cele mai utilizate medicamente este metotrexatul, deși sunt utile și leflunomida, hidroxiclorochina și sulfasalazina.
- Alte medicamente antireumatice: Există și medicamente biologice care încetinesc progresia patologiei. Eficacitatea lor crește atunci când sunt combinate cu antireumatice convenționale.
Exercițiile fizice și terapia ocupațională pot ajuta la creșterea mobilității articulațiilor. În plus, există anumite proceduri chirurgicale care pot fi efectuate atunci când medicamentele disponibile nu pot să atenueze durerea.
Recomandăm: 5 plante medicinale pentru artrita reumatoidă
Sfaturi pentru a trăi cu artrită reumatoidă
A ști totul despre această boală este primul pas pentru a avea grijă de sănătatea articulațiilor și a evita complicațiile pe termen lung. Există mai multe măsuri pentru a atinge acest obiectiv, cum ar fi:
- Întindeți-vă zilnic și mențineți articulațiile în mișcare.
- Practicați o igienă posturală adecvată atunci când stați în șezut și mergeți pe jos.
- Evitați activitățile fizice intense.
- Odihniți-vă și în timpul zilei.
- Reduceți consumul de tutun.
- Mențineți o greutate sănătoasă.
- Aplicați masaje articulare pentru a reduce durerea și rigiditatea.
- Luați medicamentele la orele indicate de medic.
O boală care nu are un tratament definitiv
Deși nu există încă un remediu definitiv pentru artrita reumatoidă, sprijinul familiei este de neprețuit pentru ca acești pacienți să continue să ducă o viață normală în limita posibilităților.
Este important să urmați cu strictețe recomandările medicului. În acest fel, veți avea o calitate mai bună a vieții.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Nielsen, S. F., Bojesen, S. E., Schnohr, P., & Nordestgaard, B. G. (2012). Elevated rheumatoid factor and long term risk of rheumatoid arthritis: A prospective cohort study. BMJ (Online), 345(7878). https://doi.org/10.1136/bmj.e5244
- Alamanos, Y., & Drosos, A. A. (2005). Epidemiology of adult rheumatoid arthritis. Autoimmunity Reviews. Elsevier. https://doi.org/10.1016/j.autrev.2004.09.002
- Manson, J., & Nistala, K. (2016). Rheumatoid Arthritis. In Encyclopedia of Immunobiology (Vol. 5, pp. 212–218). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-374279-7.15004-0
- Wolfe, F., Mitchell, D. M., Sibley, J. T., Fries, J. F., Bloch, D. A., Williams, C. A., … Cathey, M. A. (1994). The mortality of rheumatoid arthritis. Arthritis & Rheumatism, 37(4), 481–494. https://doi.org/10.1002/art.1780370408
- Artritis Reumatoide. Mayo Clinic. Disponible en: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/rheumatoid-arthritis/diagnosis-treatment/drc-20353653
- Problemas de las articulaciones. NIH: Instituto Nacional de Artritis y Enfermedades Musculoesqueléticas y de la Piel. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/jointdisorders.html