Igiena posturală: sfaturi utile - Doza de Sănătate
 

Igiena posturală: sfaturi utile

Igiena posturală te ajută să depășești efectele unui stil de viață sedentar asupra coloanei vertebrale. Cu cât te miști mai puțin, cu atât articulațiile suferă mai mult.
Igiena posturală: sfaturi utile
Karina Valeria Atchian

Scris și verificat de medicul Karina Valeria Atchian.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Igiena posturală se referă la o serie de recomandări pentru evitarea durerilor de spate, cu protecția adecvată a coloanei vertebrale. Acest grup de oase este de o importanță vitală pentru viața de zi cu zi.

Oamenii au tendința de a experimenta relativ frecvent dureri de gât sau de spate. Este adevărat că aceste dureri apar din cauze diferite, dar, din fericire, un procent foarte mic dintre acestea apar ca urmare a unor probleme grave.

În multe cazuri, ritmul modern al vieții este un factor care influențează prezența durerii, deoarece stilul de viață sedentar este o circumstanță ce provoacă disconfort la nivelul spatelui și al gâtului. De asemenea, posturile greșite provoacă dureri de spate.

În acest articol, vom analiza consecințele unei vieți sedentare și secretele igienei posturale corecte.

Care sunt consecințele unei vieți sedentare?

Inactivitatea generală are ca rezultat o viață sedentară. Acest lucru este asociat cu menținerea posturilor pentru perioade lungi de timp, întotdeauna în aceeași poziție. Lipsa schimbării poziției amorțește mușchii și tendoanele.

Ca urmare a condițiilor vieții moderne, oamenii folosesc transportul rutier mai des și fac mai puține plimbări pe jos. Vehiculele cu motor sunt încă un element care sporește sedentarismul.

Din cauza programelor încărcate și lipsei timpului, persoanele active în câmpul muncii desfășoară mai puțină activitate fizică, ceea ce se traduce printr-o greutate medie mai ridicată. Există o epidemie globală de obezitate. Țesutul gras nu este singura problema; sedentarismul poate duce și la slăbirea mușchilor.

Femeie care suferă de obezitate
Obezitatea a devenit o epidemie din cauza stilului de viață sedentar, comun în societate.

Ce este igiena posturală?

Igiena posturală urmărește eliminarea consecințelor osoase și musculare ale unui stil de viață sedentar. Practic, vorbim despre corecții atunci când stai jos și stai în picioare, precum și despre schimbarea posturii de somn.

De asemenea, igiena posturală te ajută și să cari greutăți într-un mod sănătos și să efectuezi activitatea fizică în mod corect, pentru a nu te accidenta. Vom arunca o privire detaliată asupra fiecăreia dintre secretele unei igiene posturale corecte.

Modificări când stai jos și în picioare

Îți propunem următoarele sfaturi:

  • Evită perioadele lungi de timp în care stai în aceeași poziție. Schimbă-ți poziția la fiecare 30 de minute.
  • Menține o postură corectă atunci când stai pe scaun, fără a duce capul înainte.
  • Ține capul și trunchiul aliniate.
  • Nu sta perioade lungi de timp cu capul în jos sau în sus.
  • Când utilizezi computerul, poziționează monitorul la nivelul ochilor. La rândul său, tastatura ar trebui să fie lată.
  • Acordă atenție necesității de a purta ochelari dacă ai o vedere slabă.
  • Folosește scaune care îți permit să stai cu spatele sprijinit și picioarele pe podea. Cel mai bine este să alegi scaune cu cotiere.

Modificări ale posturii de somn

Ar trebui să dormi pe o parte și pe spate. De asemenea, ar trebui să utilizezi o singură pernă, nici prea joasă, nici prea înaltă.

La fel ca în poziție verticală, trebuie să îți aliniezi capul și trunchiul, fără a pune mâinile sub cap sau a te întinde cu fața în jos. Salteaua este esențială pentru o bună igienă posturală de somn, deoarece o saltea de calitate slabă îți va afecta coloana vertebrală.

Ar trebui să dormi doar în pat. Este contraproductiv să te bazezi pe alt obiect de mobilier, precum canapelele și fotoliile, care nu sunt făcute pentru dormit.

Ajustări atunci când cari greutăți

Dacă urmează să cari greutăți sau trebuie să faci o activitate fizică dificilă, este important să ții cont de aceste recomandări:

  • Distribuie încărcăturile în ambele membre superioare sau pe ambii umeri dacă folosești un rucsac.
  • Dacă trebuie să ridici un obiect greu de pe podea, îndoaie genunchii atunci când întinzi mâinile pentru a-l apuca.
  • Folosește o platformă sau o scară dacă trebuie să ridici obiecte care se află deasupra umerilor.
  • Păstrează încărcăturile aproape de corp.
  • Învață să te poziționezi corect, prioritizând alinierea coloanei vertebrale și distribuția sarcinilor.
Igiena posturală la copii școlari
Ghiozdanele școlare sunt o greutate zilnică pe care copiii trebuie să învețe să o gestioneze.

Efectuarea activității fizice

Îți recomandăm să faci activitate fizică aerobă de mai multe ori pe săptămână. Exemplele includ mersul pe jos, alergatul, înotul și ciclismul. În acest fel, îți vei echilibra stilul de viață sedentar. Ar trebui să combini activitatea fizică aerobă cu exercițiile de întindere musculară.

Chiar și la locul de muncă, îți recomandăm să fii activ ori de câte ori este posibil. Și, pentru a merge la lucru, îți recomandăm să utilizezi vehiculele cât mai puțin posibil. Chiar dacă trebuie să stai acasă, poți întreprinde diverse activități pentru a face mișcare. De exemplu, mersul pe jos în timp ce vorbești la telefon este o idee bună.

Care este scopul unei bune igiene posturale?

Principalul beneficiu în ceea ce privește igiena posturală este protecția articulațiilor de-a lungul coloanei vertebrale și evitarea contracțiilor în zona spatelui și a gâtului. Aceste lucruri vor îmbunătăți mișcarea și vor reduce durerea.

Am putea adăuga la toate cele de mai sus importanța de a duce o viață sănătoasă, de a evita supraponderalitatea și de a limita situațiile stresante.

Durerile de spate și gât sunt, de obicei, invalidante. De asemenea, acestea sunt recurente. La unii pacienți, există situații în care contracțiile spatelui și ale gâtului necesită tratament specific.

Dacă durerea persistă mult timp sau se agravează ca intensitate, îți recomandăm să consulți medicul de familie sau medicul ortoped. Acesta va ști cum să ghideze diagnosticul și tratamentul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.