Terapia triplă pentru artrita reumatoidă: avantaje și dezavantaje
 

Terapia triplă pentru artrita reumatoidă: avantaje și dezavantaje

Există mai multe opțiuni de tratament pentru artrita reumatoidă. Una dintre cele mai utilizate este terapia orală triplă.
Terapia triplă pentru artrita reumatoidă: avantaje și dezavantaje
Leidy Mora Molina

Scris și verificat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 11 mai, 2022

Artrita reumatoidă (AR) este o boală autoimună inflamatorie caracterizată prin dureri cronice la nivelul mai multor articulații, în special încheieturile mâinilor și degete. Întârzierea diagnosticului și eșecul tratamentului sunt asociate cu dizabilitatea pe termen lung. Iată ce avantaje și dezavantaje are terapia triplă pentru artrita reumatoidă!

În prezent, artrita reumatoidă afectează între 0,4 și 1% din populație, fiind de până la 6 ori mai frecventă la femei, conform studiilor. În general, tratamentele pentru această boală urmăresc să atenueze durerea și rigiditatea articulațiilor, precum și să prevină progresia leziunilor.

Cea mai utilizată terapie este cea cu medicamente antireumatice. Utilizarea unui singur medicament pentru gestionarea acestei afecțiuni este frecventă. Dacă acest lucru nu ameliorează simptomele, poate fi necesară terapia combinată sau triplă pentru a controla artrita reumatoidă.

Medicamente folosite

Astăzi, există un număr mare de medicamente care pot fi utilizate în gestionarea artritei reumatoide. Cercetările afirmă că metotrexatul este unul dintre medicamentele preferate.

În acest sens, există următoarele grupuri:

  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS): ibuprofen și naproxen. Ele reduc inflamația și durerile articulare.
  • Medicamente antireumatice modificatoare de boală (DMARD): metotrexat, hidroxiclorochină, leflunomidă și sulfasalazină. Ameliorează simptomele și întârzie evoluția.
  • Corticosteroizi: prednison și dexametazonă. Scad inflamația prin încetinirea răspunsului imunitar.
  • Medicamente biologice: abatacept, adalimumab, certolizumab, etanercept, infliximab, rituximab, sarilumab, tofacitinib și tocilizumab. Sunt proteine biologice care inhibă cascada inflamatorie a țesuturilor prin întreruperea semnalelor.

În general, aceste medicamente pot fi indicate ca monoterapie sau în terapii combinate, în funcție de caracteristicile poliartritei reumatoide. Medicii sunt singurii care pot prescrie aceste medicamente.

Ce este terapia triplă pentru artrita reumatoidă?

Terapia triplă pentru artrita reumatoidă este un tratament medical în care 3 medicamente orale sunt indicate în paralel pentru ameliorarea simptomelor. În general, această schemă terapeutică este prescrisă atunci când nu există niciun răspuns la abordarea cu unul sau două medicamente.

La majoritatea oamenilor, metotrexatul, sulfasalazina și hidroxiclorochina sunt combinate. Alte scheme combină metotrexatul cu medicamentele biologice.

Persoană care primește terapia triplă pentru artrita reumatoidă

Avantajele și dezavantajele terapiei triple în artrita reumatoidă

Fiecare dintre medicamentele utilizate în gestionarea poliartritei reumatoide oferă mari beneficii. Principalul avantaj asociat terapiei triple este o mai mare eficacitate în ameliorarea bolii. Studiile susțin că acest plan combinat are o potență mai mare și rezultate mai bune.

În mod similar, persoanele cu poliartrită reumatoidă care primesc terapie triplă observă o ameliorare clinică în mai puțin timp, într-o manieră susținută și cu un risc mai mic de agravare a simptomelor. Mai mult, cercetările au arătat că amestecul de metotrexat, sulfasalazină și hidroxiclorochină este util în atacul agresiv precoce al acestei afecțiuni.

Această variantă terapeutică prezintă avantaje importante din punct de vedere al costurilor. Terapia triplă pentru artrita reumatoidă este o strategie mai ieftină în comparație cu utilizarea medicamentelor biologice de nouă generație, conform studiilor.

Ameliorarea rapidă este asociată cu mai puțin absenteism la locul de muncă.

Deși medicamentele utilizate sunt relativ sigure, principalul dezavantaj al terapiei triple îl reprezintă evenimentele adverse. Hidroxiclorochina este asociată cu erupții cutanate, dureri abdominale și diaree.

Unele cercetări susțin că sulfasalazina cauzează adesea dureri de cap, amețeli, greață și vărsături. La rândul său, metotrexatul prezintă toxicitate la nivel hepatic, pulmonar și hematologic.

Pacient cu probleme hepatice

O strategie cu mari beneficii în artrita reumatoidă

Artrita reumatoidă este o boală cronică care are o mare varietate de opțiuni terapeutice. Utilizarea metotrexatului și a medicamentelor antiinflamatoare la începutul patologiei este frecventă. Cu toate acestea, terapia combinată și strategia triplă arată o eficacitate mai mare în ameliorarea rapidă a simptomelor și în stoparea leziunilor articulare.

Reumatologii sunt specialiștii care se ocupă de această boală. Utilizarea terapiei triple va depinde de vârsta, constituția, starea generală a pacientului și severitatea afecțiunii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Massardo Loreto. Artritis reumatoide temprana. Rev. méd. Chile. 2008;  136( 11 ): 1468-1475.
  • Secco A, Alfie V, Espinola N, Bardach A. Epidemiología, uso de recursos y costos de la artritis reumatoidea en Argentina. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública. 2020;37(3):532-40.
  • Abásolo Alcázar L. Triple terapia en la artritis reumatoide. Reumatología Clínica. 2014;10(5):275-277.
  • Moreland LW, O’Dell JR, Paulus HE, Curtis JR, et al. A randomized comparative effectiveness study of oral triple therapy versus etanercept plus methotrexate in early aggressive rheumatoid arthritis: the treatment of Early Aggressive Rheumatoid Arthritis Trial. Arthritis Rheum. 2012 Sep;64(9):2824-35.
  • De Jong PH, Quax RA, Huisman M, Gerards, et al. Response to glucocorticoids at 2 weeks predicts the effectiveness of DMARD induction therapy at 3 months: post hoc analyses from the tREACH study. Ann Rheum Dis. 2013 Oct;72(10):1659-63.
  • Mulero Mendoza J. Tratamiento de la artritis reumatoide. Revista Clínica Española. 2004; 204(5): 273-282.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.