Durerea în abdomenul inferior: care sunt cauzele?
 

Durerea în abdomenul inferior: care sunt cauzele?

Durerea în abdomenul inferior are mai multe cauze care necesită evaluare medicală. Aflați care sunt motivele și nu ratați simptomele!
Durerea în abdomenul inferior: care sunt cauzele?

Ultima actualizare: 28 decembrie, 2021

Durerea în abdomenul inferior provoacă un disconfort în zona pelvină. Cauzele sunt legate de organele care se află acolo:

  • Intestine
  • Vezica urinară
  • Apendice
  • Uretere

În plus, uterul și ovarele provoacă afecțiuni la femei, iar testiculele la bărbați. Cu toate acestea, este posibil ca afecțiunea să aibă originea în altă parte și să radieze către abdomen.

Durerea în abdomenul inferior: care sunt cauzele?

În majoritatea cazurilor, este necesară asistență medicală imediată, deoarece poate fi vorba despre o manifestare a unei patologii grave sau care necesită intervenție chirurgicală.

Dismenoree sau crampe menstruale

Termenul de dismenoree se referă la durerea în abdomenul inferior cauzată de menstruație. Crampele menstruale pot apărea cu 1 până la 3 zile înainte de începerea sângerării.

Este o durere severă în abdomenul inferior sau picioare. Uneori, este însoțită de durere de cap, greață, constipație sau diaree și o nevoie constantă de a urina.

Este mai intensă în primele 24 de ore și continuă 2 până la 3 zile după începerea menstruației. Dacă crampele menstruale sunt de intensitate puternică, nu se ameliorează sau sunt asociate cu alte simptome (sângerări abundente), trebuie să mergeți la ginecolog.

Femeie care se confruntă cu durerea în abdomenul inferior

Sarcină extrauterină

Sarcina ectopică este una dintre cele mai frecvente urgențe ginecologice și poate duce la complicații grave. Este o sarcină în care ovulul fertilizat se implantează în afara uterului, de obicei în trompele uterine.

Deși sarcina ectopică se poate manifesta fără simptome sau doar fără menstruație timp de 6 până la 7 săptămâni, este normal ca femeia să experimenteze durerea în abdomenul inferior. La un moment, apare o sângerare prin organele genitale.

Chist ovarian

Chisturile sunt o creștere anormală cu conținut lichid. Acestea se pot forma în interiorul ovarelor din cauza eșecului ovulului de a se maturiza. Când se găsesc în număr mare, avem de-a face cu un ovar polichistic.

Chisturile din ovare provoacă dureri în abdomenul inferior atunci când sunt mari. În plus, poate apărea ruptura, mai frecventă pe partea dreaptă, producând dureri în abdomenul inferior de intensitate foarte puternică.

Torsiune ovariană

Durerea în abdomenul inferior asociată cu torsiunea ovarului este mai puțin frecventă și este asociată cu prezența chisturilor, infecții pelvine sau patologii la nivelul trompelor uterine. Este produsul torsiunii organului pe propria axă, determinând o scădere a fluxului sanguin.

Simptomele sunt:

  • Durere în abdomenul inferior pe partea afectată
  • Stare de rău
  • Vărsături

Endometrioză

Endometrioza este prezența țesutului endometrial în afara cavității uterului. Se manifestă prin durere cronică în abdomenul inferior, severă în timpul menstruației sau ovulației.

Există durere în timpul actului sexual, sângerări prin organele genitale, oboseală cronică și simptome intestinale. De obicei, este diagnosticată atunci când apar probleme de fertilitate.

Boala inflamatorie pelvină

Boala inflamatorie pelvină apare din cauza unei infecții a sistemului sexual feminin (uter, trompe și ovar), care poate afecta organele pelvine adiacente. Este o patologie dobândită sexual în majoritatea cazurilor. Poate dura doar câteva zile sau poate deveni cronică.

Simptomele sale se concentrează pe durerea în abdomenul inferior, care poate fi foarte intensă. Disconfortul apare pe ambele părți ale abdomenului și este mai grav în timpul actului sexual.

În plus, în unele cazuri există simptome de inflamație a tractului urinar cu o nevoie recurentă de a urina. Secrețiile vaginale sunt purulente și foarte murdare.

Infecție urinară

Este cauzată de bacterii din flora intestinală care ajung în sistemul urinar prin uretră. Există și alte cauze, dar aceasta este cea mai frecventă. Escherichia coli este germenul implicat aproape întotdeauna.

Simptomele sunt după cum urmează:

  • Arsuri sau dureri la urinare
  • Urina închisă la culoare sau urât mirositoare
  • Senzație de golire incompletă a vezicii urinare
  • Urinare frecventă și urinare scurtă

Pacienții pot simți, de asemenea, dureri în abdomenul inferior în mod intermitent. Uneori există o senzație de greutate în vezică.

Diverticulită

Diverticulii sunt pungi mici care se formează în peretele intestinului gros. Sunt mai frecvenți pe partea stângă și pot deveni inflamați, perforați sau răsuciți.

Diverticulita se referă la infecția și inflamația diverticulilor. Se manifestă prin durere în abdomenul inferior, febră și frisoane. De asemenea, este asociată cu modificări ale obiceiurilor intestinale și distensie abdominală.

Diverticuli în intestn
Diverticulita este numele pentru afecțiunea care apare atunci când diverticulii devin inflamați.

Hernie inghinală

Herniile inghinale sunt mai frecvente la bărbați. Este vorba despre prezența unei mase în regiunea inghinală care este produsă de slăbiciunea peretelui mușchilor abdominali.

Acest lucru face ca o parte a intestinelor să treacă prin această fantă, provocând durere în abdomenul inferior. Tratamentul este chirurgical. Boala poate evolua spre strangulare și moartea țesutului.

Apendicită

Apendicita este inflamația apendicelui vermiform. Este produsă de o infecție nespecifică (adesea bacterii din flora intestinală).

Se manifestă cu dureri în abdomenul inferior, pe partea dreaptă, de tip colic și de intensitate puternică. Uneori, începe în jurul buricului. Este însoțită de febră, greață și vărsături. Evoluția apendicitei este rapidă și poate duce la perforarea organului. Tratamentul este chirurgical.

Ce trebuie făcut atunci când apare durerea în abdomenul inferior?

Cele mai multe cauze ale durerii abdominale inferioare necesită asistență medicală imediată. Multe tratamente sunt chirurgicale. Cereți imediat asistență dacă aveți dureri persistente în această regiune. Evaluați simptomele și discutați-le cu medicul pentru a găsi o soluție rapidă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.