Tratament pentru sindromul ovarelor polichistice - Doza de Sănătate
 

Tratament pentru sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune foarte frecventă la femeile tinere afectate de menstruație neregulată. Simptomele sale sunt rezultatul dezechilibrelor hormonale.
Tratament pentru sindromul ovarelor polichistice

Ultima actualizare: 27 mai, 2020

În general, comunitatea medicală folosește termenul „sindrom ovarian polichistic” pentru a face referire la o modificare a sistemului reproducător feminin. De obicei, acest sindrom afectează femeile care se află încă la vârsta de reproducere. Descoperă în cele ce urmează principalul tratament pentru sindromul ovarelor polichistice.

Femeile afectate de sindromul ovarian polichistic au structuri fibroase în interiorul ovarelor. Acestea produc modificări hormonale. Astfel, nivelurile lor de androgeni (hormonul cromozomului Y), cum ar fi testosteronul și androsterona, sunt, de obicei, foarte ridicate. În plus, acest dezechilibru hormonal produce o serie de simptome care, dacă nu sunt tratate corect, pot duce la complicații mai grave în timp.

Sindromul ovarelor polichistice

Simptome

Femeie care are nevoie de tratament pentru sindromul ovarelor polichistice
Când este afectată de sindromul ovarian polichistic, femeia poate prezenta simptome asociate adesea cu dezechilibrele hormonale.

Cele mai des întâlnite simptome asociate sindromului ovarelor polichistice sunt:

  • Modificări ale ciclurilor menstruale. Aceste modificări pot afecta intervalele, durata sau intensitatea.
  • Infertilitate sau probleme în a obține o sarcină.
  • Hirsutism sau o creștere a părului facial. Poate apărea în regiunile corpului care înainte nu prezentau păr.
  • Dezvoltarea acneei care poate varia în severitate.
  • Pierderea părului cu toate caracteristicile de chelie masculină.

În plus, sindromul ovarelor polichistice este adesea prezent la femeile supraponderale sau obeze. Acești factori contribuie, de asemenea, la agravarea simptomelor și la apariția unor noi complicații, cum ar fi:

  • Modificări ale stării de sănătate în timpul sarcinii. Acestea sunt, de obicei, asociate cu diabetul gestațional și hipertensiunea.
  • Tulburări de somn, cum ar fi apneea în somn.
  • Diabet de tip 2.
  • Sângerare uterină.
  • Modificări ale comportamentului femeii.
  • Probabilitate mică de a dezvolta și alte boli, cum ar fi cancerul uterin sau sindromul metabolic.

Cercetătorii nu au identificat încă declanșatorul acestui sindrom. Cu toate acestea, există mai mulți factori asociați cu dezvoltarea sa.

În cadrul sindromului ovarelor polichistice, există mai multe modificări ce apar în funcționarea normală a ovarelor. De exemplu, acest dezechilibru face ca ovarele să dezvolte numeroase colecții mici de lichide, numite foliculi și este posibil să nu elibereze în mod regulat ovule mature în timpul ciclului menstrual.

Tratament pentru sindromul ovarelor polichistice

Medic care aplică un tratament pentru sindromul ovarelor polichistice
Contraceptivele hormonale pot fi de mare ajutor pentru femeile cu ovare polichistice. Există și alte tehnici de tratament, cum ar fi îndepărtarea foliculilor folosind electroliza.

În prezent, medicii ginecologi au la dispoziție mai multe opțiuni atunci când vine vorba de selectarea tratamentului. Prin urmare, ei aleg cea mai potrivită metodă în funcție de caracteristicile specifice ale pacientei și impactul sindromului asupra sa.

Așadar, este important ca o femeie diagnosticată cu ovare polichistice să informeze medicul ginecolog cu privire la orice medicament pe care îl ia în prezent. În plus, ar trebui să discute cu specialistul și despre stilul său de viață, alergii și orice alte probleme de sănătate prezente sau apărute la un moment dat în trecut.

Tratament pentru sindromul ovarelor polichistice

Acestea sunt câteva dintre variantele de tratament care sunt utilizate în zilele noastre:

1. Reducerea controlată a greutății. Sfatul medicului este să urmezi o dietă echilibrată și să faci exerciții fizice în mod regulat.

2. Administrarea medicamentelor. Acestea sunt utilizate pentru tratarea simptomelor tulburărilor endocrine legate de sindromul ovarian polichistic. În general, acestea sunt unele dintre cele mai prescrise medicamente pentru tratarea ovarelor polichistice:

  • Pilule contraceptive. Sunt folosite pentru reglarea nivelului de hormoni datorită conținutului lor de estrogen și progesteron. Pilulele contraceptive pot regla și perioadele menstruale și opri hemoragiile uterine. De asemenea, acestea reduc șansele de a dobândi alte boli, cum ar fi cancerul uterin.
  • Compuși chimici cu progesteron. Aceștia, la fel ca și contraceptivele, ajută la reglarea ciclurilor menstruale și reprezintă o modalitate de prevenire a cancerului uterin.
  • Alte tratamente pentru a face față creșterii excesive a părului sau hirsutismului.

3. Electroliză. Aceasta este o tehnică de distrugere a foliculilor ovarieni. Pentru a face acest lucru, este folosit un ac ce trimite o mică sarcină electrică în zona cu probleme. Acest tip de tratament necesită câteva ședințe de terapie.

Sperăm că acest articol ți-a fost de folos. Poate chiar a răspuns la unele dintre întrebările pe care le aveai de mult timp. Cu toate acestea, nu ezita să contactezi medicul ginecolog dacă ai orice alte întrebări legate de acest subiect de sănătate feminină.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.