Ce este diverticulul Meckel? - Doza de Sănătate
 

Ce este diverticulul Meckel?

Aproximativ 2% dintre pacienții cu diverticulul Meckel prezintă complicații. Marea majoritate a celor afectați de această problemă rămân asimptomatici de-a lungul vieții. În acest articol, vei descoperi mai multe informații utile despre această afecțiune!
Ce este diverticulul Meckel?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Ce este diverticulul Meckel? Acesta este un defect din naștere al tractului gastro-intestinal. Este cauzat de o modificare a dezvoltării embrionare în perioada cuprinsă între a cincea și a șaptea săptămână de gestație.

Incidența acestei probleme este cuprinsă între 0,3% și 3%. În medie, doar 2% din populație prezintă diverticulul Meckel, iar simptomele se manifestă la aproximativ 5% până la 7% dintre pacienți. Prin urmare, majoritatea cazurilor sunt asimptomatice.

Această problemă a fost descrisă pentru prima dată de Johann Friedrich Meckel în 1809. Are aceeași incidență la bărbați și la femei. Cu toate acestea, complicațiile sunt de trei până la patru ori mai frecvente la bărbați. Cel mai frecvent, diverticulul Meckel este diagnosticat la copii, nu la adulți.

Ce este diverticulul Meckel?

Reprezentare grafică cu ce este diverticulul Meckel

Diverticulul Meckel este o umflătură mică care se dezvoltă în intestinul subțire al anumitor persoane. În timpul dezvoltării embrionare, proenteronul comunică cu sacul vitelin printr-un canal numit canalul vitelinei.

Pe măsură ce embrionul se dezvoltă, atât sacul vitelin, cât și proenteronul dispar. Cu toate acestea, în cazul unui procent mic din populație, rămâne un reziduu al canalului vitelin.

Uneori, diverticulul lui Meckel are și o conductă mică. Este canalul omfalomezenteric, un cordon fibros care leagă diverticulul și ombilicul.

În cazuri rare, apar o fistulă ombilicală sau un chist al sacului vitelin. Fistulă ombilicală este o comunicare directă între intestine și ombilic, care generează trecerea scaunelor prin ombilic. Un sac vitelin dublu este o umflătură situată sub ombilic.

Caracteristici ale diverticulului Meckel

Interiorul unui colon

Diverticulul Meckel este format din aceleași trei straturi care alcătuiesc intestinul subțire. Acestea sunt mucoase, submucoase și mucoase musculare. Vorbim despre un diverticul adevărat dacă acesta are trei straturi, întrucât diverticulul fals are doar primele două straturi.

Diverticulul Meckel se află la granița antimezenterică a ileonului și are, de obicei, o lungime cuprinsă între 5 și 10 cm. Poate atinge un diametru de 2.5 cm. În general, este irigat de o rămășiță a arterei viteline sau a arterei mezenterice superioare.

De asemenea, cel mai frecvent,  diverticulul Meckel prezintă rămășițe ale mucoasei gastrice ectopice, ale colonului, ale pancreasului și ale duodenului, ale țesutului hepatobiliar și, de asemenea, ale glandelor Brunner. În plus, acesta are adesea un capăt de țesut endometrial.

Manifestări ale bolii

Diverticulul Meckel poate provoca complicații, de obicei în primii ani ai copilăriei. În 60% din cazuri, boala se manifestă înainte de vârsta de zece ani. Cu toate acestea, persoanele simptomatice prezintă un risc de complicații între 4% și 6%.

Sângerarea este cea mai frecventă complicație. De obicei, experții o asociază cu ulcerul peptic al mucoasei gastrice. În general, se manifestă la vârsta de doi ani, iar simptomele sunt scaunele cu sânge nedureroase. O altă complicație frecventă este durerea abdominală.

Aproximativ 20% dintre pacienți dezvoltă diverticulită, care nu poate fi diferențiată clinic de apendicită. Obstrucția intestinală apare în 40% din cazuri. Între 0,5% și 3,2% din pacienți dezvoltă tumori; cu toate acestea, ele sunt în mare parte benigne.

Alte aspecte interesante

Diverticulul lui Meckel este dificil de diagnosticat, deoarece are simptome similare cu multe alte boli. Așadar, medicii solicită adesea numeroase teste pentru a confirma diagnosticul, cum ar fi o colonoscopie, o scanare abdominală sau o endoscopie fără capsulă.

Dacă există sângerare sau obstrucție intestinală, poate fi efectuată o intervenție chirurgicală pentru a elimina diverticulul. Chirurgia permite specialistului să-l îndepărteze, împreună cu zonele intestinale care îl înconjoară. Acest lucru se realizează prin chirurgie tradițională sau laparoscopică.

Chirurgia ca tratament pentru diverticulul Meckel este foarte sigură și prezintă rareori complicații. Majoritatea pacienților se recuperează complet după operație și nu mai suferă niciodată din cauza acestei probleme.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Piñero, A., Castellanos, G., Rodríguez, J. M., Parrilla, P., Martínez, E., & Canteras, M. (2001). Complicaciones, diagnóstico y tratamiento del divertículo de Meckel. Cirugía Española, 70(6), 286-290.
  • FLOCH, M. (2010). Divertículo de Meckel. In Netter. Gastroenterología.
  • Motta-Ramírez GA, Reyes-Méndez E, Campos-Torres J, García-Ruiz A, Rivera-Méndez VM, García-Castellanos JA, & Aragón-Flores M. (2015). El divertículo de Meckel en adultos. Anales de Radiología México.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.