Câteva tratamente pentru diverticulită - Doza de Sănătate
 

Câteva tratamente pentru diverticulită

Diverticulita este o boală care necesită o atenție deosebită. O dietă bogată în fibre și un consum suficient de apă fac parte din tratamentul care poate preveni necesitatea unei intervenții chirurgicale. 
Câteva tratamente pentru diverticulită

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ai mai auzit până acum de aceste tratamente pentru diverticulită? Așa cum bine știi, trebuie să ai întotdeauna grijă de corpul tău. Este necesar să adaugi în rutina zilnică cât mai multe obiceiuri sănătoase care să îți asigure o calitate superioară a vieții.

Când vine vorba de sănătate, nu trebui să ai ezitări și trebuie să fii atent/ă la detalii. Prin urmare, este necesar să discuți cu medicul tău în privința oricărei situații care te îngrijorează.

Una dintre afecțiunile care nu trebuie ignorate este diverticulitaLocalizată în intestinul gros, această boală poate fi o problemă ușoară sau poate căpăta proporții majore. Tocmai de aceea este recomandat să faci tot posibilul pentru a adopta obiceiuri alimentare care să prevină dezvoltarea sa.

Tratamente pentru diverticulită

Tratamente pentru diverticulită bogate în fibre

Rolul tratamentului este de a preveni daunele cauzate de săculeții formați (diverticuli) asupra organismului. Oricum ar fi, este important să respecți îndrumările unui medic specialist. 

Un element de o importanță deosebită este alimentația. Este absolut esențial să adopți o dietă bogată în fibre. Pentru a preveni îmbolnăvirea, precum și alte probleme mai grave, este indicat să consumi fructe, legume și cereale.

Îți recomandăm să mărești treptat aportul de fibre, pentru ca organismul să se adapteze schimbării. În acest fel, previi durerile abdominale (în cazul în care boala nu a ajuns încă într-un stadiu avansat).

Printre alimentele cele mai recomandate bolnavilor de diverticulită sunt varza și broccoli. Alte opțiuni minunate sunt cartofii, pâinea de grâu și merele. 

Rețetă recomandată

Tratamente pentru diverticulită precum lintea

O rețetă ușoară ce poate fi inclusă pe lista de tratamente naturiste pentru diverticulită este lintea cu ciuperci. Pentru a găti acest fel de mâncare, ai nevoie de:

Ingrediente

  • 1 ½ cană de linte (350 g)
  • 2 căni (450 g) de ciuperci
  • 1 căpățână de usturoi
  • 4 linguri de ulei de măsline (60 g)
  • 1 linguriță de făină (3 g)
  • 1 ceapă mare

Mod de preparare

Fierbe lintea și pune-o într-o tigaie cu uleiul, ciupercile tăiate și ceapa. Amestecă și adaugă usturoiul.

Dacă problema persistă sau se agravează, nu mai consuma aceste alimente. După două zile, disconfortul ar trebui să se reducă în mod considerabil. Poți apoi să începi regimul.

Un alt obicei sănătos și benefic pentru zona afectată este consumul constant de apă.

Atenție la medicamente

Tratamente pentru diverticulită disponibile în farmacii

Ocazional, medicul îți poate recomanda un supliment cu fibre. În general, sugestia specialiștilor este de a lua trei pastile pe zi, întrucât doza acestui suplimente este de 10 g de fibre.

Ajutorul medicului

Tratamente pentru diverticulită recomandate de medic

Dacă situația se agravează, există și alte tratamente pentru diverticulită. De exemplu, boala se poate manifesta prin sângerări. Uneori, acestea se pot opri și fără tratament, însă trebuie să mergi la medic dacă ai sângerări anale. În această situație, specialistul va încerca să localizeze zona din care curge sângele prin intermediul colonoscopiei sau al tomografiei computerizate.

Dacă sângerarea nu poate fi oprită, ultima soluție este o intervenție abdominală numită colectomie. Aceasta constă în a tăia partea cea mai afectată și în a lega apoi cele două capete.

O altă problemă cauzată de diverticulită care necesită o intervenție rapidă este peritonita. Intervenția trebuie realizată cât mai rapid posibil. Dacă nu este tratată în timp util, peritonita poate duce la deces.

Totodată, dacă este prezentă o perforare a zonei afectate, pacientul va trebui să se supună, de asemenea, unei intervenții chirurgicale.

O altă complicație ar putea fi abcesele. Cu grijă, medicul trebuie să le dreneze, dacă medicamentele administrate nu își fac efectul.

Persoanele care au suferit de această boală știu că ocazional pot exista ocluzii intestinale. Intervenția chirurgicală este necesară doar dacă blocajul este total. O obstrucție parțială nu te trimite neapărat în sala de operații.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.